Tvrđava u Jajcu

Bajkovita Tvrđava u Jajcu

Da li znate po čemu je posebna Tvrđava u Jajcu? Ima dosta toga što nije poznato mnogima, a što se veže za Stari grad i Tvrđavu u Jajcu.

Tvrđava koja prkosi vremenu, koja je vijekovima osvajana, pa čak i na prevaru. Ovo je mjesto kraljeva, burne prošlosti, borbi. Ovo je mjesto koje će vas vratiti vijekovima unazad. Sa Tvrđave se pruža prelijep pogled na grad Jajce, a sama Tvrđava i Stari Grad predstavljaju neki prošli život Jajca.

Ipak, život joj daju posjetioci, kojih je svake godine sve više. Nevjerovatno je doći ovdje, osjetiti ovu građevinu, zaviriti u prošlost i zamisliti kako je zapravo ovdje izgledao život.

tvrđava u jajcu
Tvrđava u Jajcu Stari Grad

Tvrđava smještena u Starom Gradu

Tvrđava se nalazi u Starom Gradu, opasana zidinama koji su sagrađeni prije nekoliko stoljeća. Prkosi svima sa visokog brada, te znate gdje ćete je naći – na nešto većoj nadmorskoj visini u Starom Gradu.

GoSlim - smršaj zdravo

U blizini se nalazi Medvjed kula i Sahat kula. Osim toga u blizini ćete također pronaći Hram Boga Mitrasa.

Nećete moći a da ne vidite usput  Crkvu Svete Marije sa Zvonikom Svetog Luke koja se u Starom Gradu. Katakombe su isto tako mjesto koje možete posjetiti ako idete prema Starom Gradu i tvrđavi.

Tvrđava dominira nad gradom, te privlači turiste svojom historijom i stilom izgradnje. Većinom turiste više impresionira Stari Grad i Tvrđava nego moderne građevine i popularne lokacije.

Tvrđava ima svoju priču, historiju, prošlost, te se svakako vrijedi zaputiti u Stari Grad i istražiti ovo područje. Zasigurno nećete ostatiti ravnodušni nakon posjete ovakvoj tvrđavi.

Dakle, kada posjetite Jajce, nezaobilazna lokacija jeste Tvrđava u Starom Gradu, a više o njoj saznajte u nastavku teksta.

Još jedna poznata tvrđava koju vrijedi posjetiti je Tvrđava Stari grad Travnik!

Upoznajte unutrašnjost Tvrđave

Da li možete zamisliti šta se nalazilo sve u prošlosti u ovoj tvrđavi.

Ova Tvrđava   je u sklopu  srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca, na nadmorskoj visini od 470 metara. Na sjeverozapadnom i jugoistočnom uglu tvrđave su dva jaka četverostrana tornja, a pretpostavlja se da je jedan toranj bio i na sjeveroistočnom uglu. Prvobitni se ulaz u tvrđavu nalazio na zapadnoj strani.

Na jugozapadnom dijelu tvrđave nalazi se dio  sa kraljevskim grbom. Nastanak tog dijela  može se datirati u vremenski okvir, od druge vladavine kralja Tvrtka II do vladavine kralja Stjepana Tomaševića. Po oblikovanju  sa kraljevskim grbom u duhu kasne gotike, veoma je sličan onom na tvrđavi Bobovac.

U periodu osmanske vladavine grade se potporni zidovi, da bi se ojačali zidovi tvrđave unutar Starog Grada. Unutar zidova tvrđave nalazila se džamija i barutana.

Ukoliko posjećujuete Srednjobosanski kanton obavezna stanica je Travnik i Šarena džamija.

Krajem 18. ili početkom 19. stoljeća na tvrđavi se izgrađuju puškarnice, otvaraju se druga vrata istočno od kraljevskih, dok je kraljevski portal zazidan. U doba austrougarske vladavine, pored barutane sagrađen je rezervoar za vodu.

Od tvrđave se prema rijekama Plivi i Vrbasu pružaju odbrambene zidine sa Medvjed kulom i Travničkom kapijom na istočnom zidu i Velikom tabijom, kulom na Džikovcu, Papaz kulom, Banjalučkom kapijom i Šamića tabijom na zapadnom zidu.

tvrđava u jajcu
Tvrđava   je u sklopu  srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca,

Tvrđava u Jajcu je tokom nekoliko stoljeća građena, popravljana i adaptirana.

Crkva se nalazi unutar historijske jezgre grada, a puni naziv je Crkva Svete Marije sa Zvonikom Svetog Luke.

Kada se kći srpskog despota Lazara, Jelena Branković, udala za Stjepana Tomaševića, u mirazu je donijela moć sv. Tako je uz crkvu sagrađena kula – Zvono sv. Luke, koju su izradili lokalni majstori. Visok je 23,15 metara i danas je jedini sačuvani srednjovjekovni zvonik u kontinentalnom dijelu Balkana.

Inače, površina tvrđave u Jajcu iznosi 4.800 kvadratnih metara, a dužina zidova je 1.300 metara.

Građevine iz perioda Srednjovjekovne Bosne vrijedi posjetiti. Jedna takva je u Starom gradu Počitelj.

Historijske  zanimljivosti o kraljevskom gradu

Za ljubitelje posebnih historijskih podataka i činjenica, u nastavku smo pripremili interesantne informacije.

Termin “Kraljevski grad” Jajce nosi s ponosom, jer je tu krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević u Crkvi Svete Marije.

Utemeljitelj grada je veliki vojvoda bosanski Hrvoje Vukčić Hrvatinić, jedna od najutjecajnijih ličnosti srednjovjekovne Bosne, a za njega ste vjerovatno već čuli. Pretpostavlja se da je gradnja počela u 13. stoljeću, ali je u narednim stoljećima nadograđivana, preko perioda Osmanske vlasti pa i Austro-Ugarske.

Također, može zaključiti da je tvrđava građena u više faza.

Hrvoje je preminuo 1416. nakon što je previše puta premjestio svoje saveze i time bio lišen većine njegovih zemalja.  Godine 1421. kralj Stjepan Tomašević preselio je svoj kraljevski dvor u Jajce, čime je postao glavni grad Kraljevine Bosne.

Da bi se pokazao novi kraljevski status grada, sredinom 15. vijeka u tvrđavi Jajce izgrađena je palača, a kompleksu je dodan kraljevski portal ukrašen kraljevskim bosanskim grbom.

Tvrđava u Jajcu često je u prošlosti spominjanja kao “neosvojiva”.

Da li znate za legende o osvajanju tvrđave u Jajcu?

Jedan od zapadnih bedema proteže se do Plive, a sjeverni do Vrbasa, Pliva i Vrbas su bile prirodne neprohodne granice, zbog toga je u prošlosti morala biti osvojena na prevare.

Predanja o zauzimanju Jajca, na prevaru, bilježi putopisac Athanasio Goorgiceo iz 17. stoljeća, a legendi vjeruje budući da se iz njegovog opisa vidi koliko je očaran strateškim položajem i snagom, bedem, kula i bastiona.

Ovaj putopisac navodi da je Grad  prema rijeci bio tako udešen, da ovdje nije bilo moguće ni jurišati ni opsjedati ga, a nema ni zgodnog mjesta, gdje bi se mogao tabor smjestiti.

 Pa da je to i moguće, slabo bi to gradu naškodilo, jer je on na tolikoj uzvisini i na tako tvrdom temelju sazidan. Zato imadu i kršćani koji su ovdje stanovali ovu tradiciju, po kojoj ga Turčin, šezdeset godina poslije svih drugih gradova, nije osvojio silom, nego varkom.” – navodi u putopisu.

Praveći se da odustaju od opsade, oni su ostavili pred gradom kužnu odjeću, koju su stanovnici Jajca uzeli zbog plijena, te tako unijeli zarazu unutar tvrđave. Grad je zbog kuge u najkraće vrijeme skroz opustio, a Turci ga osvojiše “ne potegav ni mača”.

Porijeklo naziva grada i Tvrđave

Postoje  neka predanja da su majstori tokom zidanja tvrđave u malter stavljali jaja kako bi bio čvršći pa otuda i ime grada, dok postoji i legenda o tome da je grad sagrađen na jajolikoj stijeni.

Trvđava je često u prošlosti spominjana kao neosvojiva zbog svoje masivnosti, bedema i pitke vode na samom vrhu. Prozvana je simbolično Jajačka Tvrđava.

Simbol Jajca osim tvrđave su i Plivski vodopadi. Da li ste znali da su Vodopad Plive u Jajcu među najljepšim na svijetu?

Tvrđava u Jajcu je građena u nekoliko faza

Može se izdvojiti pet faza razvoja tvrđave Jajce.

Prva faza pripada vremenu utemeljenja tvrđave, pretpostavlja se da je to period 13. stoljeća. Taj prvobitni grad sastojao se od citadele koja je bila opsega oko 260 m, površine 4800 m2, te sa okruženim podgrađem. Prvobitni tlocrt ove utvrde bio je trougaoni.

Pojavom vatrenog oružja taj prvobitni stari grad znatno je proširen. Proširenje tvrđave izvršeno je za Hrvoje Vukčića Hrvatinića, krajem 14. i početkom 15. stoljeća.

II faza je period vladavine Hrvoja Vukčića Hrvatinića, prelaz iz 14. u 15. stoljeće, kada se i prvi put spominje u historijskim izvorima 1396. godine.

Njegovom djelatnošću tvrđava je pretvorena u lijepu vlastelinsku rezidenciju. On je angažirao italijanskog arhitektu na uređenje unutrašnjosti dvora, podgrađa i porodične grobnice (kripta, katakombe, izdubljene u živoj stijeni). Gradsko utvrđenje je imalo dvije a podgrađe tri kapije kroz koje su prolazili putevi, dva prema sjeveru a jedan dolinom Plive i Vrbasa prema Vincu.

Navodi se da je  treća faza dogradnje tvrđave veže za vrijeme kada kraljevska porodica boravi u Jajcu, u 15 stoljeću. U ovoj fazi bedemi grada spuštaju se do prirodne granice, odnosno do obala Plive. U ovom periodu od nekih  objekata podignuta je Medvjed-kula.

U četvrtoj fazi na tvrđavi Jajce uglavnom su rađene neke sitne popravke. Ova faza pripada vremenu Jajačke banovine. Mađari su ga dograđivali u periodu između 1464. i 1528. godine.

Peta ujedno i zadnja faza gradnje tvrđave veže se za period kada Osmanlije vladaju ovim područjem.

Danas Tvrđava u Jajcu  privlači turiste iz mnogih država

Poznat podatak je da o ovom nacionalnom spomeniku brine  Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, a tokom cijele godine tvrđava je otvorena za posjetioce.

Iz Agencije su izjavili za medije je Tvrđava  veoma posjećena i jednako je interesantna domaćim, ali i stranim turistima. U ljetnom periodu otvorena je za sve posjetioce od 9 do 19 sati, a zimi od 9 do 16 sati. Ulaz u najuočljiviju i najimpozantniju jajačku građevinu košta 2 KM – izjavili su iz Agencije.

Naravno napominjemo da cijene za ulaz kao i radno vrijeme mogu varirati usljed raznih okolnosti, te svakako provjerite prije polaska.

Urušavanje tvrđave Jajce?

Početkom 2022. godine, u januaru, pojavila se vijest da se počeo urušavati dio jajačke tvrđave. U pitanju je dio zida ispod Kahrimanove ili nekadašnje kuće Hadži Alajbega Kulenovića.

Urušavanje ne prijeti samo srednjovjekovnoj tvrđavi, kao kulturnom dobru BiH, nego i okolnim kućama i stanovništvu – pisalo je u medijima.

Nije tajna da tvrđave poput ove treba povremeno uređivati, te da I dan danas mnogi nacionalni spomenici čekaju obnovu.

Bez obzira na ovu vijest turisti ne brinu za sigurnost, te je tvrđava u Jajcu i dalje posjećana, te nije bilo drugih informacija o ugroženoj sigurnosti posjetioca.

Posjetite i ova mjesta u Jajcu

Jajce pruža zaista mnogo lokacije koje možete posjetiti. Nemojte propustiti  svratiti kod Mlinčića, odnosno vodenica, kao i Plivskih vodopada. Posjetite i Franjevački samostan.

Neizostavno je posjetiti i Kraljev grob ispod Huma Stjepan Tomašević, Stari grad Komotin i Muzej II zasjedanja AVNOJ-a.

Naravno tu je još mnogo lokacija, ali vama prepuštamo da dalje istražite ovaj prelijepi bosanskohercegovački grad.

Upoznajte sve ljepote Bosne i Hercegovine:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Možda vas zanima

Sulejmanija Šarena džamija Travnik

Sulejmanija Šarena džamija je vezana je za urbani razvoj grada i imena značajnih vakifa, od kojih su dva nosila vezirsku titulu. Na mjestu Šarene džamije...

Vodopad Plive u Jajcu među najljepšim na svijetu

Jajce - Kraljevski grad Vodopad Plive u Jajcu morate doživjeti. Iskustva mnogih kažu da najviše vole doći blizu vodopada, osjetiti kapljice vode, upijati nevjerovatan prizor...

Plivska jezera

Zašto posjetiti Plivska jezera u Jajcu? Plivska jezera u Jajcu imaju kristalno čistu vodu što je dovoljan razlog da posjetite ovu bosanskohercegovačku ljepotu. Okružena prirodnim krajolikom...

Gdje za vikend sa djecom u Travniku

Gdje za vikend sa djecom može biti izazov, ali je ujedno i prilika za mnoge kvalitetne trenutke u kojima se stvaraju nezaboravne uspomene. Evo nekoliko...

Drugi čitaju

Popularne znamenitosti u Travniku

Popularne znamenitosti u Travniku se moraju posjetiti. Uvjerite se u kulturu, tradiciju i historiju vezirskog grada smještenog u srcu Bosne. Među popularne znamenitosti u...

Najpoznatiji Travničani

Najpoznatiji Travničani je stranica sa listom najpoznatijih ljudi u 500. godina dugoj historiji Travnika. Ovaj idiomski poredak stvari u Travniku izgleda da počiva na prevelikoj...

Katakombe Jajce

Katakombe u Jajcu će vas vratiti 600 godina unazad Katakombe Jajce možda nisu  poput onih u Rimu, jer su one u Rimu iz 2. i...

Travnik Kratka historija – 150 godina glavni grad...

Travnik Kratka historija - Najbolje geografsko određenje ove varoši i čaršije pripisuje se znamenitom glumcu travničkoga porijekla Josipu Pejakoviću koji primjećuje da se Sarajevo,...

Turističko-informativni centar Općine Travnik

Grad Travnik, kao turistički važno središte svakodnevno pohode mnogobrojni turisti, domaći i strani, stoga smo u 2011. godini osnovali Turističko-informativni centar Općine Travnik, kako...

Šta vidjeti u Travniku?

Ako u skorije vrijeme planirate posjetiti čuveni vezirski grad u srcu Bosne i Hercegovine onda u nastavku pročitajte šta vidjeti u Travniku! Šta vidjeti u...

Plivska jezera

Zašto posjetiti Plivska jezera u Jajcu? Plivska jezera u Jajcu imaju kristalno čistu vodu što je dovoljan razlog da posjetite ovu bosanskohercegovačku ljepotu. Okružena prirodnim krajolikom...