-9.2 C
Travnik

Nikolina Baškarad: San mi je vratiti se u Travnik

Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Nikolina Baškarad rođena 04.01.1976. godine u Travniku, Bosna i Hercegovona. Nakon srednje škole jedno vrijeme se bavi glazbom i glumi u amaterskom kazalištu u Travniku.

Akademiju dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli upisuje 1999. godine, na odsjeku „Gluma“ u klasi docenta Vlade Keroševića.

Za vrijeme studija igrala je u produkcijskim predstavama za djecuu i odrasle. Tu se prvi put susreće s radom s djecom, piše portal Travnik.ba.

Nikolina Baškarad: San mi je vratiti se u Travnik
Nikolina Baškarad: San mi je vratiti se u Travnik 2

Od 01.04.2004 do 01.01.2015. godine Nikolina Baškarad radi u Narodnom pozorištu Tuzla gdje ostvaruje mnogobrojne uloge.

Od sijećnja 2015. godine zivi u Osijeku gdje počinje suradnju s Teatrom“054“ pri kojem vodi školu glume i igra glavnu ulogu u predstavi „Kraljice“ Darko Lukić.

Na poziv Petre Blašković direktorice drame Hnk Osijek odlazi u Pulu i ostvaruje suradnju s „Istra inspirit- travel Through time“ pri čijoj organizaciji učestvuje u pet predstava za djecu i tri za odrasle, koje su se svakodnevno izvodile tijekom ljetne sezone 2015. godine.

Istra Inspirit je višestruko nagrađivani projekt doživljajnog turizma koji obogaćuje kulturno-turističku ponudu oživljavanjem povijesnih događaja na autentičnim lokacijama, kroz uprizorene istarske legende i mitove. Tu se prvi put susreće i zaljubljuje u Storytelling i Living histori kao oblik interpretacije kulturne baštine.

Nikolina Baškarad sa kolegicom Stelom Macakanja –Baćić, profesoricom hrv.jezika i književnosti i dramskom pedagoginjom Hrvatskog centra za dramski odgoj, osniva umjetničku udrugu „Atelier Artist“ koja je djelovala dvije godine. U udruzi se bavila pisanjem, edukacijom mladih kroz izvedbene umjetnosti, držala različite radionice na temu teatra i dramske pedagogije za odrasle.

2016. godine upoznaje ekipu Hrvatskog društva kulturnog turizma “ Crocultour” i s njima počinje suradnju kao voditeljica izvedbenog dijela programa, glumica i predavač. Kroz društvo nastavlja rad sa mladima od kojih su neki od polaznika bili studenti umjetničke akademije u Osijeku.

Inspirirana novim iskustvima pokreće vlastiti obrt Artina koji se bavi kulturnim, umjetničkim i zabavnim djelatnostima te edukacijom.

Sa Udrugom „Đola“ iz Darde uspješno surađuje na različitim projektima vezanim za kulturu i turizam. Za turističkog animatora se školuje 2017. godine a 2018. polaže za interpretatora baštine.

Nikolina Baškarad trenutno surađuje sa Turističkom zajednicom Zaprešić i studira na UFZG na specijalističkom studiju Dramske pedagogije. Suradnja sa Romskim resursnim centrom u Dardi jedna je od svijetlih točki u 2020.- Inkluzija, ljubav I sreća. Surađuje sa Dječijim kazalištem Dubrava u Zagrebu kao dramski pedagog.

San joj je vratiti se u rodni Travnik I napraviti prdstavu po modelu Oživljene povijesti/ Living histori o poznatim travničanima i travničankama.

- Oglašavanje -

Možda vas zanima