Seid Memić Vajta

Seid Memić Vajta najveći je travnički pjevač, gitarist i estradni umjetnik za kojeg znaju svi ljudi s naših prostora!

Zahvaljujući svojim zabavljačkim sposobnostima postao je popularan širom Balkana.

Nadimak „Vajta“ dobio je zbog reklamnog panoa za film „Doživljaji kapetana Vajta“ koji su zalijepili na vrata njegove zgrade, a koja se nalazila nadomak jednog ljetnog kina.

Pored glazbene karijere, okušao se kao glumac te je kao voditelj sudjelovao u različitim televizijskim programima.

Seid Memić Vajta obrazovanje u rodnom Travniku

Seid Memić Vajta je osnovnu školu „Dušan Kostić“ završio je u rodnom gradu Travniku. Nije bio odličan učenik, ali su ga svi u školi voljeli zbog njegovog vedrog duha.

Kako bi pomogao obitelji, morao je rano stupiti na tržište rada. Završio je krojačku školu, a nakon toga i tečaj za ljevarski zanat koji je pohađao u Austriji.

seid memić vajta
Seid Memić Vajta

Seid Memić Vajta biografija naše najsjajnije zvijezde

Seid Memić Vajta je rođen je u Travniku, 8.3.1950. godine. Njegov otac Salko umro je kada je on bio mali, ali kao najstarije dijete u obitelji morao je pomagati majci Ešrefi.

Pored njega, rođene su i dvije sestre (Senada i Šeherzada) i dva brata (Mirsad i Senad). Kako je odgovornost bila na njemu, kao najstarijem sinu, on se prvi put zaposlio veoma mlad, s 15 godina.

Tijekom mladosti je bio primoran raditi razne poslove

U braku je s Vojkom Memić koja mu je bila velika podrška i oslonac kroz život i njegovu dugu karijeru. Par nema djece. Od kada se povukao s glazbene scene, uglavnom mijenja adrese prebivališta i često putuje, ali većinu vremena provodi u Hamburgu u Njemačkoj.

Sudjelovao je u reality showu „Farma“, gdje se zajedno s 13 natjecatelja borio za glavnu nagradu u iznosu od 500.000 kuna!

Seid Memić Vajta karijera i život vrijedan Holiwoodskih filmova

Karijera Seida Memića Vajte u početku je bio daleko od glazbenih krugova. Prvo je radio u službi kod jednog obrtnika nedaleko od Prijedora, no uskoro se vratio u rodni Travnik. Nakon toga se 1966. godine zaposlio u firrmi Borac Travnik!

Tada je po prvi put počeo pjevati u glazbenoj skupini Veseli akordi s kojom je nastupao vikendima.

Uskoro je odlučio raditi u inozemstvu kako bi sebi priuštio snimanje glazbene ploče. Tako je otišao u Innsbruck u Austriji, gdje je radio različite poslove i na kraju se zaposlio u metalurškom kombinatu u blizini tog grada.

Godine 1971. vratio se iz Austrije te se uz pomoć jednog starijeg travničkog majstora počeo baviti izradom nakita.

Istovremeno je nastupao sa skupinom Veziri

Kako mu je posao išao dobro, on je svoju radnju preselio na more, ali ipak njegova ljubav prema glazbi odvela ga je na drugu stranu pa se nije nastavio baviti dizajniranjem i izrađivanjem nakita.

Na poziv Gabora Lenđela i Vede Hadžiavdića iz Sarajeva, Seid Memić Vajta odlazi u glavni grad Bosne i Hercegovine gdje zapravo službeno počinje njegova glazbena karijera od 1973. godine.

Njegova skupina „Teška industrija“ uskoro je postala vrlo popularna, a publiku su osvojili s pjesmama „U.F.O.“ i „Karavan“. Od tada su išli na različite turneje i gostovanja od kojih su dobro zarađivali. Sa skupinom „Teška industrija“ snimio je album „Ho-ruk“ 1976. godine, a iste godine izašao je i album „Teška industrija“.

Seid Memić Vajta 1977. godine napušta „Tešku industriju“ i osniva novu glazbenu skupinu „Zmaj od Bosne“, s kojom je prvi put nastupio u Novom Sadu na „BOOM festivalu“. Nakon toga već iduće 1978. godine odlučio je započeti samostalnu karijeru, tijekom koje je surađivao s brojnim poznatim ljudima iz svijeta glazbe.

seid memic vajta
Seid Memić Vajta

Seid Memić Vajta od Teške industrije do Zlatne ribice

Nastupao je na različitim festivalima, a 1979. godine objavio je prvi samostalni album pod nazivom “Zlatna ribica”, koji mu je donio ogroman uspjeh. Kasnije su uslijedili albumi „Vajta 2 (Ponoćni Valcer)“ iz 1980. godine i „Vajta 3“ iz 1981. godine.

Iste te 1981. godine nastupio je na „Eurosongu“, a pjesma „Lejla“ koju je izveo na tom natjecanju donijela mu je 15. mjesto. Već 1982. godine izašao je njegov sljedeći album „Tebi pjevam“, zatim 1984. godine album „Kad bulbuli pjevaju“, a nakon toga i još tri nova albuma.

Godine 1992. objavio je album pod nazivom „Kupi mi tajo harmoniku“, a četiri godine kasnije „Od Kulina bana do Vajtinih dana“. Iako dalje nije objavljivao albume, 2001. godine snimio je nekoliko pjesama, a nastavio je raditi na različitim televizijskim, humanitarnim i radijskim projektima.

Vajta je sudjelovao u televizijskim show programima poput dječje emisije „Nedjeljni zabavnik“, a okušao se i kao glumac u filmu „Nečista krv“.

Seid Memić Vajta najveća dostignuća

Vajtin nastup na Euroviziji 1981. godine svakako predstavlja jedno od većih dostignuća u njegovoj karijeri. Uz to, za svoje je rad nagrađen brojnim nagradama.

Dva puta mu je bio dodijeljen Oskar popularnosti od strane Radio TV Revije iz Beograda, a dobio je i nagrade Disko-olimp, Zlatnu plaketa Diskotona i prvu nagradu stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Korčuli, gdje se 2002. godine predstavio s pjesmom „Ako me zaborave“.

Tu je i Povelja grada Travnika za popularizaciju grada, Plaketa grada Korčule za kulturni angažman, nagrada na Međunarodnom festivalu glazbe Marko Polo, gdje se predstavio s pjesmom „Vratit ću se plavom nebu Juga mog“ te nagrada publike na Međunarodnom festivalu Forte u Sarajevu s pjesmom „Kukuruku-ku“.

Tijekom 1980-ih godina dobio je Nagradu za interpretaciju na festivalu MESAM za pjesme „Palim se na swing“ i „Zašto te mama pušta sama“.

Na festivalu Dani jugoslovenske zabavne glazbe koji se održavao u Opatiji 1985. godine nagrađen je za pjesmu „Sretne ljubavi ne postoje“, a godinu dana kasnije i za pjesmu „Labudovi moji“.

Seid Memić Vajta dobitnik je i Zlatne ploče, estradne nagrade Jugoslavije i Platinaste Ploče te Zlatne lire na festivalu Vaš šlager sezone za pjesmu „Naša pisma“.

Od strane časopisa VEN proglašen je pjevačem godine, a redakcija RTV Sarajevo proglasila ga je najboljim izvođačem za 1981. godinu. Dobio je i Plaketu grada Travnika za promicanje kulturne djelatnosti.

1981. godine je s pjesmom „Mornareva pjesma“ odnio pobjedu na festivalu Split ’81, a iste je godine s pjesmom „Lejla“ pobijedio na jednom festivalu u Beogradu.

Seid Memić Vajta – Lejla (Eurovision Song Contest 1981, YUGOSLAVIA )

Preporučujemo i ove teme

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Možda vas zanima

Enver Hadžiabdić – prvak i kao igrač i kao...

Enver Hadžiabdić EKi je jedan od najvećih legendi jugoslavenskog fudbala i velikog Željezničara iz Sarajeva. Rođen je u u Beogradu 06. novembra 1945. godine,...

Znate li ko je Bonneval paša?

Bonneval Paša je francuski grof koji je postao osmanski paša! Francuski grof Claude Alexandre de Bonneval, poslije poznat kao Ahmed-paša Kumbaradži, bio je neobična ličnost:...

Travnička tvrđava nikoga ne ostavlja ravnodušni!

Travnička tvrđava Stari Grad nikog ne ostavlja ravnodušnim. Posebno vas opčara ako u Travnik dolazite iz pravca Sarajeva. Stari Grad Travnik vrata otvara u osam...

Travničanin, nobelovac, velikan: Na današnji dan rođen je Ivo...

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, uspješni diplomata Jugoslavije, velikan evropske književnosti i intelektualac čije djelo danas neki žele osporiti - Ivo Andrić, rođen je...

Drugi čitaju

Travnik Kratka historija – 150 godina glavni grad...

Travnik Kratka historija - Najbolje geografsko određenje ove varoši i čaršije pripisuje se znamenitom glumcu travničkoga porijekla Josipu Pejakoviću koji primjećuje da se Sarajevo,...

Šta vidjeti u Travniku?

Ako u skorije vrijeme planirate posjetiti čuveni vezirski grad u srcu Bosne i Hercegovine onda u nastavku pročitajte šta vidjeti u Travniku! Šta vidjeti u...

Turističko-informativni centar Općine Travnik

Grad Travnik, kao turistički važno središte svakodnevno pohode mnogobrojni turisti, domaći i strani, stoga smo u 2011. godini osnovali Turističko-informativni centar Općine Travnik, kako...

Katakombe Jajce

Katakombe u Jajcu će vas vratiti 600 godina unazad Katakombe Jajce možda nisu  poput onih u Rimu, jer su one u Rimu iz 2. i...

Mlinčići Jajce

Mlinčići – pravi mali raj na zemlji Ako vas put navede u Jajce, nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na zemlji - Mlinčići Jajce. Svako...

Popularne znamenitosti u Travniku

Popularne znamenitosti u Travniku se moraju posjetiti. Uvjerite se u kulturu, tradiciju i historiju vezirskog grada smještenog u srcu Bosne. Među popularne znamenitosti u...

Najbolji Kineski Sajtovi Za Online Kupovinu

Veliki broj sajtova izgleda kao da je isti, svaka firma nudi sličnu robu, ali koji su najbolji kineski sajtovi za online kupovinu?