Prodaja nekretnina, koraci za dobru prodaju

Prodaja nekretnina, ključna uloga i i koraci

Postoje različiti načini na koje se može prodati nekretnina, a najčešći su prodaja direktnim pregovorima između onoga ko prodaje i kupca, kao i prodaja putem agencija za nekretnine koje pomažu u oglašavanju, razgledavanju i pregovaranju, što je možda i lakši dio.

Ako prodajete nekretninu trebate biti upoznati s tržišnim cijenama nekretnina, kao i da imate sve relevantne informacije o svojoj nekretnini kako bi je mogli adekvatno oglašavati i prodavati.

Kupac treba procijeniti svoje potrebe i mogućnosti, te razmotriti sve faktore prije donošenja odluke o kupovini nekretnine.

Imajte na umu da lokacija stana igra ključnu ulogu u određivanju cijene stana. Često se kaže da su tri najvažnija faktora u nekretninama: “lokacija, lokacija i lokacija”. To je zato što je lokacija nekretnine jedan od najvažnijih faktora koji kupci uzimaju u obzir prilikom kupnje stana.

Nekretnine koje se nalaze u atraktivnijim i popularnijim dijelovima grada, poput centra grada, blizu obale ili parka, imaju tendenciju biti skuplje od onih koje se nalaze u manje atraktivnim dijelovima grada ili dalje od gradskih centara. Također, stanovi koji se nalaze u područjima sa boljom, saobraćajnom infrastrukturom, blizu javnog prijevoza, trgovina i drugih važnih sadržaja, također su često skuplji.

Osim toga, lokacija stana također može uticati na vrijednost imovine zbog drugih faktora kao što su kvaliteta okoline, sigurnost i mir, pogled, buka, zelenilo i slično.

Kao rezultat toga, kupci nekretnina obično će biti spremni platiti više za stan koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji, nego za stan iste veličine i kvalitete koji se nalazi u manje atraktivnom dijelu grada.

prodaja nekretnina, koraci za dobru prodaju
Prodaja nekretnina, koraci za dobru prodaju

Kako uspješno prodati nekretninu

Postoji nekoliko koraka koje treba poduzeti pri prodaji nekretnina:

Procijenite vrijednost nekretnine: Prije nego što počnete tražiti kupce, potrebno je utvrditi stvarnu tržišnu vrijednost nekretnine. To se može učiniti pomoću procjene nekretnine od strane profesionalnog procjenitelja ili pomoću istraživanja sličnih nekretnina u okolini.

Pripremite nekretninu za prodaju: Nekretnina treba biti u dobrom stanju kako bi bila atraktivna za kupce. Pripremite nekretninu za prodaju tako što ćete popraviti sve nedostatke, očistiti je i dekorirati na način koji će privući kupce.

Oglašavajte nekretninu: Postavite oglase na relevantne web stranice, koristite društvene mreže i postavite natpis “Na prodaju” na nekretninu kako bi je ljudi vidjeli. Ako koristite agenciju za nekretnine, oni će oglašavati vašu nekretninu u svojoj bazi kupaca.

Organizirajte razgledavanje: Kupci će htjeti razgledati nekretninu prije donošenja odluke o kupovini. Organizirajte razgledavanje tako da se kupci mogu dogovoriti za vrijeme koje odgovara njima.

Pregovarajte s potencijalnim kupcima: Kada kupci izraze interes za vašu nekretninu, pregovarajte s njima o cijeni i uvjetima prodaje.

Prodaja stanova

Prodaja stanova je slična prodaji bilo koje druge nekretnine. Postoje neki specifični koraci koji se mogu poduzeti kako bi se prodaja stana bila uspješna, a to je pripremite stan za prodaju kako bi bio atraktivan za kupce, doznajte tržišnu vrijednost stana, oglašavajte stan ili unajmite agenciju za nekretnine, organizirajte razledavanje stana, te svakako pregovarajte sa potencijalnim kupcima.

Uz navedene korake, važno je biti strpljiv i ustrajan u procesu prodaje stana. Ako se osjećate nesigurno ili nemate dovoljno vremena da se bavite prodajom stana, možete se obratiti agenciji za nekretnine koja će vam pomoći u procesu prodaje.

Pogledajte i ovo:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Možda vas zanima

Otvoren ured Turističke zajednice Općine Travnik

Kao i prethodnih godina, Travnik se kontinurano uključuje u obilježavanje Svjetskog dana turizma, a ove godine tokom četverodnevnog programa, priređeni su brojni prigodni sadržaji...

Sutra u Hadži Ali-begovoj džamiji program povodom dana rođenja...

Povodom manifestacije Dani Resulullaha s.a.v.s., koju organizuje Medžlis IZ Travnik, sutra će u Hadži Ali-begovoj džamiji u Travniku biti održan centralni mevludski program. Na području...

Travničanka Larisa Cerić osvojila bronzanu medalju na Grand Slam...

Najbolja bh. džudistkinja Larisa Cerić osvojila je bronzanu medalju na Grand Slamu u Bakuu u kategoriji +78 kilograma. Nakon što je nedavno opravdala ulogu prve...

Travnik, mjesto koje inspiriše/ U toku snimanje prve TV...

Da je Travnik jedinstveno živopisno i pitoreskno mjesto koje nadahnjuje i inspiriše na svakom koraku, potvrđuje to i filmska ekipa Centra za savremenu umjetnost...

Drugi čitaju

Travnik Kratka historija – 150 godina glavni grad...

Travnik Kratka historija - Najbolje geografsko određenje ove varoši i čaršije pripisuje se znamenitom glumcu travničkoga porijekla Josipu Pejakoviću koji primjećuje da se Sarajevo,...

Turističko-informativni centar Općine Travnik

Grad Travnik, kao turistički važno središte svakodnevno pohode mnogobrojni turisti, domaći i strani, stoga smo u 2011. godini osnovali Turističko-informativni centar Općine Travnik, kako...

Mlinčići Jajce

Mlinčići – pravi mali raj na zemlji Ako vas put navede u Jajce, nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na zemlji - Mlinčići Jajce. Svako...

Najbolji Kineski Sajtovi Za Online Kupovinu

Veliki broj sajtova izgleda kao da je isti, svaka firma nudi sličnu robu, ali koji su najbolji kineski sajtovi za online kupovinu?

Travnička tvrđava nikoga ne ostavlja ravnodušni!

Travnička tvrđava Stari Grad nikog ne ostavlja ravnodušnim. Posebno vas opčara ako u Travnik dolazite iz pravca Sarajeva. Stari Grad Travnik vrata otvara u osam...

Plivska jezera

Zašto posjetiti Plivska jezera u Jajcu? Plivska jezera u Jajcu imaju kristalno čistu vodu što je dovoljan razlog da posjetite ovu bosanskohercegovačku ljepotu. Okružena prirodnim krajolikom...

Najveća zastava RBiH, koja je prije nekoliko dana...

Najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine, koja je nedavno podignuta na najvišem vrhu planine Vlašić, uništena je samo nekoliko dana nakon njenog podizanja. Na vrhu...