Prodaja nekretnina, koraci za dobru prodaju

Prodaja nekretnina, ključna uloga i i koraci

Postoje različiti načini na koje se može prodati nekretnina, a najčešći su prodaja direktnim pregovorima između onoga ko prodaje i kupca, kao i prodaja putem agencija za nekretnine koje pomažu u oglašavanju, razgledavanju i pregovaranju, što je možda i lakši dio.

Ako prodajete nekretninu trebate biti upoznati s tržišnim cijenama nekretnina, kao i da imate sve relevantne informacije o svojoj nekretnini kako bi je mogli adekvatno oglašavati i prodavati.

Kupac treba procijeniti svoje potrebe i mogućnosti, te razmotriti sve faktore prije donošenja odluke o kupovini nekretnine.

Imajte na umu da lokacija stana igra ključnu ulogu u određivanju cijene stana. Često se kaže da su tri najvažnija faktora u nekretninama: “lokacija, lokacija i lokacija”. To je zato što je lokacija nekretnine jedan od najvažnijih faktora koji kupci uzimaju u obzir prilikom kupnje stana.

Nekretnine koje se nalaze u atraktivnijim i popularnijim dijelovima grada, poput centra grada, blizu obale ili parka, imaju tendenciju biti skuplje od onih koje se nalaze u manje atraktivnim dijelovima grada ili dalje od gradskih centara. Također, stanovi koji se nalaze u područjima sa boljom, saobraćajnom infrastrukturom, blizu javnog prijevoza, trgovina i drugih važnih sadržaja, također su često skuplji.

Osim toga, lokacija stana također može uticati na vrijednost imovine zbog drugih faktora kao što su kvaliteta okoline, sigurnost i mir, pogled, buka, zelenilo i slično.

Kao rezultat toga, kupci nekretnina obično će biti spremni platiti više za stan koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji, nego za stan iste veličine i kvalitete koji se nalazi u manje atraktivnom dijelu grada.

prodaja nekretnina, koraci za dobru prodaju
Prodaja nekretnina, koraci za dobru prodaju

Kako uspješno prodati nekretninu

Postoji nekoliko koraka koje treba poduzeti pri prodaji nekretnina:

Procijenite vrijednost nekretnine: Prije nego što počnete tražiti kupce, potrebno je utvrditi stvarnu tržišnu vrijednost nekretnine. To se može učiniti pomoću procjene nekretnine od strane profesionalnog procjenitelja ili pomoću istraživanja sličnih nekretnina u okolini.

Pripremite nekretninu za prodaju: Nekretnina treba biti u dobrom stanju kako bi bila atraktivna za kupce. Pripremite nekretninu za prodaju tako što ćete popraviti sve nedostatke, očistiti je i dekorirati na način koji će privući kupce.

Oglašavajte nekretninu: Postavite oglase na relevantne web stranice, koristite društvene mreže i postavite natpis “Na prodaju” na nekretninu kako bi je ljudi vidjeli. Ako koristite agenciju za nekretnine, oni će oglašavati vašu nekretninu u svojoj bazi kupaca.

Organizirajte razgledavanje: Kupci će htjeti razgledati nekretninu prije donošenja odluke o kupovini. Organizirajte razgledavanje tako da se kupci mogu dogovoriti za vrijeme koje odgovara njima.

Pregovarajte s potencijalnim kupcima: Kada kupci izraze interes za vašu nekretninu, pregovarajte s njima o cijeni i uvjetima prodaje.

Prodaja stanova

Prodaja stanova je slična prodaji bilo koje druge nekretnine. Postoje neki specifični koraci koji se mogu poduzeti kako bi se prodaja stana bila uspješna, a to je pripremite stan za prodaju kako bi bio atraktivan za kupce, doznajte tržišnu vrijednost stana, oglašavajte stan ili unajmite agenciju za nekretnine, organizirajte razledavanje stana, te svakako pregovarajte sa potencijalnim kupcima.

Uz navedene korake, važno je biti strpljiv i ustrajan u procesu prodaje stana. Ako se osjećate nesigurno ili nemate dovoljno vremena da se bavite prodajom stana, možete se obratiti agenciji za nekretnine koja će vam pomoći u procesu prodaje.

Pogledajte i ovo:

Možda vas zanima

Poziv porodiljama iz Travnika: Jednokratna podrška od 1.000 KM...

Podsjećamo da je Vlada Federacije BiH je dana 14.05.2024. donijela Uredbu o isplati novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH u visini od...

Općina Travnik: Iskoristite pogodnosti besplatnih usluga vjenčanja

Općina Travnik je za sve one koji žele stupiti u bračnu zajednicu koja je definisana prema važećem Porodičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine osigurala...

Održana 52. redovna sjednica Općinskog vijeća Travnik

Danas je održana 52. redovna sjednica Općinskog vijeća Travnik u velikoj sali Općine Travnik. Na dnevnom redu našlo se 7 tačaka o kojima su...

Bez vodosnadbijevanja šire područje Kalibunara, Tvorničke, Šipovika, Pirote, Jankovića

Poštovani korisnici usluga JKP “Bašbunar” Travnik, obavještavamo da će zbog kvara na potisnoj cijevi na lokaciji Alagića njive na Kalibunaru, a sve nakon jučerašnjeg...

Drugi čitaju

Preminula je Korić Jasmina

Obavještavamo rodbinu, prijatelje i poznanike da je naš draga KORIĆ (Ibrahima) JASMINA (1945-2024) Preselila na ahiret u četvrtak, 11.07.2024.godine u 79-oj godini života. Dženaza...

Preminuo je Alagić Mujo

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je naš dragi Alagić (Kadro) Mujo 1965-2024 Preselio na ahiret dana 11.07.2024. godine (četvrtak) u svojoj...

Medvjed kula – nezaobilana stanica na putu do...

Medvjed kulu morate posjetiti ako ste u Jajcu Ovo je još jedno mjesto koje služilo kao skrovište ili zatvor kao i što je slučaj sa...

Preminuo je Jašarević Sakib – Sazan

Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naš dragi Jašarević (Sulejman) Sakib - Sazan 1948-2024 preselio na Ahiret u petak 12.07.2024. godine u 76....

Preminuo je Husanović Mujo

Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naš dragi Husanović (Šefko) Mujo 1956 - 2024 preselio na Ahiret u četvrtak 18.07.2024. godine u 68....

Poziv porodiljama iz Travnika: Jednokratna podrška od 1.000...

Podsjećamo da je Vlada Federacije BiH je dana 14.05.2024. donijela Uredbu o isplati novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH u visini od...

Najbolji Kineski Sajtovi Za Online Kupovinu

Veliki broj sajtova izgleda kao da je isti, svaka firma nudi sličnu robu, ali koji su najbolji kineski sajtovi za online kupovinu?