Muzej II zasjedanja AVNOJ-a

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a važi za značajne historijske muzeje Bosne i Hercegovine

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu  danas nudi posjetiteljima historijsku postavku, sa podacima, stvarima, te svim materijalima koji mogu dočarati prošlost Bosne i Hercegovine, ali je i sačuvati od zaborava. Ovo je u Jajcu jedno od najvrijednih građevina jer tu je smješten dio prošlosti.

Projekat Muzej II zasjedanja AVNOJ-a doprinosi  očuvanju antifašističke tradicije svih naroda bivše Jugoslavije i regiona, te danas turistima pruža nevjerovatno iskustvo u Jajcu.

Osim posjete uživo dostupna je i virtuelna šetnja muzejom što svakako nije isto, ali ako niste u mogućnosti da uskoro  dođete, ili niste nikada bili – onda za početak možete istražiti barem virtuelno ovaj Muzej.

Pokazivanjem orginalnih dokumenata u Muzeju, a prije svega odluka na II zasjedanju AVNNOJ-a na istinit  način objašnjava se dio prošlosti naroda jugoistočne Evrope u 20. stoljeću, tako da ovaj Muzej ima zaista ogromnu vrijednost za sve.

Prije nego (ponovo) dođete u ovaj Muzej donosimo vam korisne informacije kako o tome gdje se tačno nalazi muzej, šta je u njemu, tako i o nekim bitnim historijskim događajima, i zanimljivostima.

muzej ii zasjedanja avnoj-a
Muzej II zasjedanja AVNOJ-a doprinosi  očuvanju antifašističke tradicije svih naroda bivše Jugoslavije.

II zasjedanje AVNOJ-a u Muzeju

U ovom objektu se dana 29. i 30. novembra 1943. godine održalo II zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) uz učešće 142 vijećnika, i gdje su predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, donijeli odluku o izgradnji Jugoslavije na federalnim principima uz potpunu ravnopravnost njenih naroda i narodnosti.

Zbog tog događaja ova zgrada je postala historijsko mjesto koje danas zaista vrijedi.

Nakon završetka rata, zgrada Muzeja je ponovno uređena  1947. i 1953. godine kada je na objektu došlo do određenih promjena koje su i danas vidljive, te je zgrada u funkcionalnom stanju, otvorena za posjetioce.

Gdje je smješten Muzej II zasjedanja AVNOJ-a?

Objekat Muzeja  je smješten u južnom dijelu grada na desnoj obali rijeke Plive, u neposrednoj blizini vodopada.

Dakle blizu centra Jajca, gdje se nalaze mnoge turističke ponude. Usput možete posjetiti Plivske vodopada i Mlinčiće u Jajcu.

Osim posjete uživo, možete imati virtuelnu šetnju na stranici muzejavnoj.ba. Tu možete krenuti od samog ulaza zgrade te ući unutra kliknuti na određena vrata, fotogafije, dokumente.

Historija gradnje i svrhe Muzeja

Objekat Muzeja  izgrađen je davne 1934. godine za potrebe Sokolskog društva u Jajcu, a danas služi dakle kao pravi muzej za posjete sa svim stvarima, dokumentima, fotografijama te će vas posebno oduševiti šta se sve nalazi unutra.

Sredstva za gradnju osigurana su iz raznih izvora, a projekat je izradio beogradski arhitekt Momir Korunović.

Do 1941. zgrada današnjeg Muzeja  služila je  svojoj namjeni i to prvenstveno kao sala za fiskulturu i društvene prostorije Sokola, što naravno nije slučaj danas kada je ova zgrada pravi Muzej.

Inače, muzejska zbirka formirana  je 1930. godine od strane tadašnjeg Odbora za očuvanje starina te je dio Muzeja.

Zbog nedostatka prostora prikupljeni predmeti, zajedno sa osnovnom dokumentacijom, do tada su bili smješteni u Franjevačkom samostanu u Jajcu, ali su danas u Muzeju. Inače što se tiče Franjevačkog samostana, tu su smješteni zemni ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Također, možete posjetiti kraljev grob koji se nalazi u blizni Jajca.

Prva stalna postavka Muzeja, otvorena je 18. februara 1959. godine, a kasnije je imala nekoliko uređivanja.

Zgrada današnjeg Muzeja u ratu 1992-1995 godine

Tokom rata 1992-1995. godine Muzej je opljačkan od strane nepoznatih počinilaca, tako da se po nekim informacijama vrlo vrijedni eksponati i umjetnička djela, mogu pronaći u nekim zemljama Zapadne Evrope i zemljama bivše Jugoslavije.

Nažalost ni dan danas nema nekih predmeta, te ono što je izloženo u muzeju je samo jedan mali dio, ali svakako vrijedan dio koji priča prošlost.

Zgrada Muzeja  je ponovo uređena zahvaljujući udruženjima antifašista iz republika bivše Jugoslavije, prvenstveno Udruženju antifašista iz Slovenije, te Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH, a kasnije također uređena i prilagođena za turističke potrebne.

Osnivanje Javne Ustanove “Muzej II zasjedanja AVNOJ-a”

2007. godine  osnovana je  Javna Ustanova „Muzej II zasjedanja AVNOJ-a“,  muzej je ponovo otvoren za posjetioce 29.11.2008 te i dan danas radi i funkcioniše. 

Inače ovo je jedan je od najposjećenijih muzeja u Bosni i Hercegovini, sa godišnjom posjetom oko 20 000 posjetilaca, što je svakako odlična informacija. Dakle, ovaj Muzej gradu Jajcu dovodi ogromne posjete.

Muzej AVNOJ-a u Jajcu sa pokretnom imovinom koju čine: portreti Tita, Staljina, Theodore Roosevelta i Winston Churchilla je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Još jedan nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine u Jajcu su Katakombe.


Zavirite sa nama u unutrašnjost zgrade Muzeja

Zgrada Muzeja  je jednostpratna sa salom veličine 18,00×14,40 m. Kada dođete na pozornicu vidjet ćete da su tu stavljena dva stola, sastavljena i prekrivena crvenim platnom.

Iza stola, u jednom redu postavljeno je osam drvenih stolica, a  iza je prvi grb FNRJ, (rad slikara Đorđa Andrejevića Kuna i kipara Augusta Augustinčića).

Pred pozornicom je postavljen podij i sto sa govorničkim stalkom, u čijoj pozadini je bista maršala Tita (Augustinčićev rad).

Poslije rata Augustinčić je ponovo napravio bistu maršala Tita na osnovu fotografija snimljenih na zasjedanju. Podij je inače prekriven ćilimom.

muzej ii zasjedanja avnoj-a
Unutrašnjost Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a.

U sali su postavljene stolice različitih oblika. U prvom redu je nekoliko fotelja, a u sredini je duboka fotelja u kojoj je sjedio Tito što samim tim je dobila na vrijednosti. Na balkonu su sjedili gosti zasjedanja.

Preko balkona je prebačen jedan ćilim, a zidovi su ukrašeni zastavama i portretima koje je izradio Kun (Lenjin, Marks, Engels, Tito, Staljin, Ruzvelt).

Muzej u Jajcu posjedovao je sljedeće zbirke po popisu iz 1991. godine: 1. Arheološke predmete- 3672, 2. Fotografije- 4820, 3. Trodimenzionalne predmete- 245, 4. Umjetničke radove- 827, 5. Fonoteku- 124, 6. Filmoteku- 106, 7. Biblioteku- 6134.

Inače, u sali se nalaze parole poput:

Smrt fašizmu-sloboda narodu, Živjelo Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije, Živjela Crvena armija, Živjela naša junačka narodnooslobodilačka vojska.

Parna lokomotiva kao dio Muzeja

Dio stalne postavke Muzeja je i parna lokomotiva koju možete svakako vidjeti. Ona je proizvedena početkom 20 vijeka u fabrici lokomotiva Krauss&Co u Lincu u Austrij.

 Sastoji iz kabine unutar koje je smješteno ložište, i prednjeg, vanjskog dijela, sa dimnjakom i sigurnosnim ventilima te danas naravno nije u funkciji već kao izložbeni dio u Muzeju. Lokomotiva spada u red manjih lokomotiva sa četiri točka, te je posebno zanimljiva turistima koji ovdje dolaze.

Zaista je zanmljivo vidjeti ovakvo nešto, te niko ne propušta priliku da vidi lokomotivu kada već dolazi tu.

Ona je prije bila u funkciji saobraćaja u okviru fabrike željeza Rössemann & Kühnemann u Beču. U Bosni i Hercegovini, saobraćala je za potrebe Elektrohemijske industrije “Elektrobosna”, što su svakako korisne informacije ukoliko vas zanima mnogo detaljnije o ovoj lokomotivi.

Lokomotiva koju danas možete vidjeti  u Muzeju, služila je za prevoz stanovništva, vojske i naoružanja, a u svojoj unutrašnjosti imala i Titov lični vagon.

Nakon Drugog svjetskog rata saobraćala je u sastavu Jugoslavenskih željeznica sve do sredine 1950-ih godina kada je povučena iz upotrebe te poslije stavljena kao dio u Muzeju.

Zanimljivo je također pomenuti da je ona  acionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Virtuelna šetnja Muzejom

Kao što smo već pomenuli u tekstu, osim što možete Muzej posjetiti uživo, također imate opciju virtuelne šetnje, odnosno šetnje online putem. Dovoljno je da ukucate muzejavnoj.ba te kliknete na “virtuelna tura”.

Iskoristite napredak tehnologije, iako nije isto kada dođete i budete baš tu u Muzeju.

Pomoću strelica možete kontrolisati kretanje i pravac, tu su opcije da ubližite ili udaljite nešto, kao i da kliknete na vrata, fotografije ili dokumente.

Možete “prošetati”, te vam garantujemo da ćete i na ovaj način ostati oduševljeni ovim Muzejom, pa ćete poželjeti da ga posjetite uživo.

Još jedan muzej koji vrijedi posjetiti je Zavičajni muzej u Travniku.

muzej ii zasjedanja avnoj-a
Zavirite u unutrašnjost muzeja.

Obnova Muzeja

Obnova muzeja je bila neophodna jer je u ratu došlo do ruševnog stanja. Prije  historijskog zasjedanja AVNOJ-a objekat je finalno obnovljen ge kao takav postoji danas, ali naravno još je bilo povremenih uređivanja. Na uređenju unutrašnjosti radio je poznati slikar Đorđe Andrejević Kun.

Ovaj Muzej je imao  popravke zgrade, rekonstrukciju izgleda  sale, u kojoj je 29.11. 1943.godine održano II zasjedanje AVNOJ-a, postavljanja stalne izložbene postavke u holu i centralnoj sali Muzeja, te prikupljenog većeg broja kopija dokumenata i fotografija vezanih za  sam događaj Drugo zasjedanje AVNOJ-a – te je danas u dobrom stanju.

Posjetioci Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a svojim sugestijama, prijedlozima, pronalaženjem izgubljenih predmeta iz muzeja tokom ratnih zbivanja 1991.-1995. g. te doniranjem predmeta, dokumenata i audio i video zapisa  mogu pomoći da Muzej II zajedanja AVNOJ-a bude mjesto čuvanja sjećanja na antifašističku tradiciju naroda regije i Evrope.

Danas ova zgrada nudi turistima, ali i lokalnom stanovništvu jedinstven doživljaj.

Ne propustite doživljaj u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu

Ako ste ljubitelj historije i prošlosti, onda će vas ovaj Muzej oduševiti na prvu. Svake godine ovdje dođe mnogo turista koji su željni da vide ovakvo nešto.

Unutra se, dakle, kriju mnoge stvari, a na vama je da istražite ovo mjesto. Kao što smo i napisali imate dvije opcije: da dođete u Jajce ili da iz udobnosti svog doma “prošetate” muzejom.

Ili ipak oboje, što da ne?

Doživjeti muzej svakako morate, prošetajte, pročitajte zanimljive podatke, posjetite salu, pozornicu, stolicu na kojoj je sjedio Tito.

Dođite do lokomotive, fotografišite se. Zaista Muzej Jajce danas priža posetiocima jedan doživljaj prošlosti, a na neki način sve fotografije, stvari i ostalo unutra edukuje turiste o ovom mjestu, događajima, historiji.

Ne propustite poslije posjete Muzeju posjetiti i ostale lokacije i graševine poput Hram Boga Mitrasa, Katakombe, Tvrđavu, Stari Grad.

Osim toga tu je Medvjed Kula, pa ne zaboravite posjetiti sve ove lokacije.

Izdvajamo za vas:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Možda vas zanima

Mlinčići Jajce

Mlinčići – pravi mali raj na zemlji Ako vas put navede u Jajce, nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na zemlji - Mlinčići Jajce. Svako...

Katakombe Jajce

Katakombe u Jajcu će vas vratiti 600 godina unazad Katakombe Jajce možda nisu  poput onih u Rimu, jer su one u Rimu iz 2. i...

Travnik broj stanovnika

U Travniku je posljednji popis stanovništva bio 2013. godine, tako da vam u ovom tekstu donosimo upravo podatke Travnik broj stanovnika na osnovu tog...

Popularne znamenitosti u Travniku

Popularne znamenitosti u Travniku se moraju posjetiti. Uvjerite se u kulturu, tradiciju i historiju vezirskog grada smještenog u srcu Bosne. Među popularne znamenitosti u...

Drugi čitaju

Najpoznatiji Travničani

Najpoznatiji Travničani je stranica sa listom najpoznatijih ljudi u 500. godina dugoj historiji Travnika. Ovaj idiomski poredak stvari u Travniku izgleda da počiva na prevelikoj...

Travnik Kratka historija – 150 godina glavni grad...

Travnik Kratka historija - Najbolje geografsko određenje ove varoši i čaršije pripisuje se znamenitom glumcu travničkoga porijekla Josipu Pejakoviću koji primjećuje da se Sarajevo,...

Šta vidjeti u Travniku?

Ako u skorije vrijeme planirate posjetiti čuveni vezirski grad u srcu Bosne i Hercegovine onda u nastavku pročitajte šta vidjeti u Travniku! Šta vidjeti u...

Turističko-informativni centar Općine Travnik

Grad Travnik, kao turistički važno središte svakodnevno pohode mnogobrojni turisti, domaći i strani, stoga smo u 2011. godini osnovali Turističko-informativni centar Općine Travnik, kako...

Katakombe Jajce

Katakombe u Jajcu će vas vratiti 600 godina unazad Katakombe Jajce možda nisu  poput onih u Rimu, jer su one u Rimu iz 2. i...

Sulejmanija Šarena džamija Travnik

Sulejmanija Šarena džamija je vezana je za urbani razvoj grada i imena značajnih vakifa, od kojih su dva nosila vezirsku titulu. Na mjestu Šarene džamije...

Mlinčići Jajce

Mlinčići – pravi mali raj na zemlji Ako vas put navede u Jajce, nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na zemlji - Mlinčići Jajce. Svako...