-8.2 C
Travnik

Najpoznatiji Travničani

Najpoznatiji Travničani – Ovaj idiomski poredak stvari u Travniku izgleda da počiva na prevelikoj koncentraciji vlage šumećkih potoka u snovima njegovih prefriganih stanovnika!

(NAPOMENA – TEKST JE U FAZI NADOPUNEPOZNATE TRAVNIČANE POTRAŽITE I OVJDE )

Te čudnovate vode, ostaci paganskih običaja, prošlost jednog kraljevstva s bogumilima te vezirska tradicija učinili su da se u Travniku rađaju ili u njega dolaze živjeti umjetnici, duhovnici, velikomučenici, prepodobni oci, veliki čudotvorci, naučnici, putnici, i pustolovi…

Travnik je grad-slučaj, jer naselje koje ima manje stanovnika nego što londonsko Udruženje filatelista ima članova, a dalo je toliki broj znamenitih ljudi, zaista zaslužuje takvu karakterizaciju!

Dr. Anton Rakiđija

Dubrovčanin porijeklom, proveo je radni vijek kao znameniti hirurg u travničkoj bolnici koja ga je stipendirala. Nekoliko godina bio je lični liječnik etiopskog cara Haila Selasija. O njegovom hirurškom umijeću najbolje govori uzrečica Travničana koji, kada govore o nesrećama i povredama, imaju običaj reći: «Ne bi ga ni Rakidžija sastavio!»

Najpoznatiji Travničani – Dr. Besim Spahić

Univerzitetski ekspert za marketing, dobitnik je evropskih nagrada za teatarske projekte. Bivši član travničkog Pozorišta je i kompozitor brojnih hitova pop muzike. Tvrdi da je po nacionalnosti Travničanin.

Derviš Korkut

Najpoznatiji Travničani
Najpoznatiji Travničani Derviš Korkut

Istoričar, iz ugledne travničke porodice Korkut, kao kustos Zemaljskog muzeja učestvovao je tokom Drugog svjetskog rada u spašavanju jedinstvene Sarajevske Hagade.

Bonval-Paša

Francuski grof Claude Alexandre de Bonneval, poslije poznat kao Ahmed-paša Kumbaradži, bio je neobična ličnost: visoki artiljerijski oficir francuske vojske koji se dopisivao s Monteskjeom i Volterom, znao je istovremeno biti neslućeni i hedonista i asketa; zbog svađe s državnim sekretarom Šamijarom, bježi u austrijsku vojsku u kojoj postiže velike uspjehe u ratovima protiv Turske; nakon velike afere s princem Eugenom, idući u vojnu inspekciju utvrđenja na otoku Krfu, iskrcava se u Dubrovniku i dolazi u Travnik.

Uživajući zaštitu vezira, ovdje se upoznaje sa islamom i prihvata ga kao svoju novu vjeru. Postaje načelnik artiljerije turske vojske, namjesnik Karamanije, beglerbeg Rumelije, paša sa tri tuga… Pokopan je 1747. uz najviše vojne počasti, a Turci su mu poslije podigli impozantni muzej.

Erik Brandis

Najpoznatiji Travničani
Erik Brandis

Rođen 1834. u mariborskom dvorcu Windenau, u švajcarskoj grofovskoj porodici, postaje redovnik i botaničar.

Nakon 38 godina provedenih u travničkoj Gimnaziji, profesor Brandis je u ovom gradu umro 3. januara 1921., ostavivši po svome prezimenu poznat herbar i 11 biljnih i životinjskih vrsta.

Najpoznatiji Travničani – Ivo Andrić

Ivo Andrić, rođen u Travniku 1892. g. Dobitnik nobelove nagrade za književnost. Danas ga svojataju gotovo svi narodi bivše Jugoslavije, ali jedno je sigurno, Ivo je travnički pisac i nobelovac!

ivo andrić
ivo andrić

Ismail Raif

Pustolov iz Francuske, boravio je u Travniku u vezirsko doba, predstavljajući se i kao Ibrahim Manzur efendija, zatim kao alzaški Jevrejin Mendelshajm Serfbeer, s titulom majstora masonske lože…

Taj Napoleonov oficir, zbog sukoba s pretpostavljenim, bježi u Carigrad u kojem prihvata islam i postaje pukovnik turske vojske, potom odlazi u Rusiju, Švedsku, Vestfaliju…

Najpoznatiji Travničani Dr. Jakov Gain

Travnički ljekar koji nakon povratka iz njemačkog zarobljeništva ostvaruje impresivnu univerzitetsku karijeru u Sarajevu. Odlikovan je za suzbijanje endemskih zaraznih bolesti.

Josef Palenicek

Kompozitor češkog porijekla, rođen u Travniku, još kao dijete pokazivao je klavirsku virtuoznost; autor je simfonijskih varijacija za imaginarni portret Ilije Erenburga te kantate “Pjesma o čovjeku”. Interesantno je da se jednom susreo s Ivom Andrićem u Chopinovoj rodnoj kući, a da niko od njih dvojice nije znao da su rođeni u istom gradu!

Najpoznatiji Travničani – Josip Pejaković

Josip Pejaković
Josip Pejaković

Glumac koji je karijeru počeo u rodnom Travniku u Amaterskom pozorištu, te kao pjevač popularnog benda “Veziri”. Bivši direktor Drame Narodnog pozorišta uvijek naglašava da živi u Sarajevu koje se nalazi kod Travnika.

Skender i Muhamed Kulenović

Travničani doseljenjem, pisac i slikar, uvršteni su u sve bosanskohercegovačke antologije umjetnosti. U Zavičajnom muzeju su izložena Muhamedova likovna djela rađena u specifičnoj slikarskoj tehnici bojene slame.

Miroslav Ćiro Blažević

Fudbalsku karijeru je počeo u rodnom Travniku kao igrač Nogometnog kluba “Bratstvo”, a vrhunac slave je doživio kao selektor Nogometne reprezentacije Hrvatske osvajanjem 3. mjesta na Svjetskom prvenstvu.

Miroslav Ćiro Blažević
Miroslav Ćiro Blažević

Maksimilijan Erenrajh

Pisac, rođen 1921. u Travniku, živi u Beogradu; dobitnik je prestižne NIN-ove nagrade za književnost 2001.

Najpoznatiji Travničani – Nura Bazudlj-Hubijar

Ova liječnica u Travniku stvara literaturu koja ju je posljednjih godina učinila najčitanijom savremenom bosanskohercegovačkom spisateljicom.

Muharem Hubijar

Muharem Bazdulj je bosanskohercegovački novinar, prevodilac i književnik. Sin naše književnice Nure Badzulj-Hubijar i, mnogi bi rekli, naslijednik našeg nobelovca Ive Andrića.

Nikša Bratoš

Nekada član travničkih bendova i multiinstrumentalista, postao je u Zagrebu jedan od najboljih savremenih balkanskih muzičkih producenata.

nikša bratoš
nikša bratoš

Petar Barbarić

Redovnik Družbe Isusove, umro je u sjemeništu Gimnazije na Veliki četvrtak 15. aprila 1897. Zbog učinjenih dobrih djela i vjerovanja da posjeduje iscjeliteljske moći, njegov grob u nevolji posjećuju kršćani, muslimani i jevreji.

Okončan je postupak beatifikacije, proglašenja blaženim redovnika čiji je mrtvački kovčeg godinama bio zazidan u podrumu Gimnazije.

Rusmir Agačević RUS

Rusmir Agačević , od majke Wande i oca Ferida iznjedren u pravo vrijeme, na dan četrnaesti, mjeseca devetog, fine godine 1952. u gradu Travniku na pupku Bosne. Osim što je u školu išao i po svijetu se skitao, cijeli je život pisao .

Sead Sarić

Sead Sarić je legendarni Travnicanin rodjen u Mostaru! Čovjek koji je ostavio duboko sjecanje na sve koji su ga znali. Sead Saric , rođen je 22. decembra 1946 godine u Mostaru.

Osnovnu, gimnaziju i muzičku školu završio je u Travnku. Prirodno matematiči fakultet završava u Sarajevu. Kasnije radi kao profesor tehničke škole u Travniku. Bio je zaljubljenik u sport, osobito u nogomet.

Najpoznatiji Travničani – Seid Memić Vajta

Seid Memić Vajta Travnik
Seid Memić Vajta Travnik

Pjevač grupe “Veseli akordi”, u Travniku, postao je najpopularniji pjevač bivše Jugoslavije, s tiražom od 3 miliona ploča. Jedan od najboljih vokalnih solista svih vremena na ovim prostorima sa svojih turneja uvijek se vraća rodnom mjestu.

Srebrenka Sena Jurinec

Oxford Dictionary predstavlja ovu opersku pjevačicu, rođenu u Travniku 1921., kao “najfiniji Oktavijan 20. stoljeća”, a bečka opera proglašava je 1971. počasnom članicom.

DRUGI UPRAVO ČITAJU