Medvjed kula – nezaobilana stanica na putu do Starog Grada u Jajcu

Medvjed kulu morate posjetiti ako ste u Jajcu

Ovo je još jedno mjesto koje služilo kao skrovište ili zatvor kao i što je slučaj sa katakombama.

Medvjed kula se  nalazi na zapadnom gradskom bedemu. Pripada tipu odbrambenih, okruglih. Samo ime Medvjed kula budi zainteresiranost za ovo utvrđenje koje je imalo tako da kažemo veliku odgovornost i ulogu u zaštiti od neprijatelja. Masivnih kula koje se počinju graditi sa pojavom vatrenog oružja.

Procjenjuje se da je sagrađena polovinom 15 stoljeća u vrijeme zadnje decenije bosanske samostalnosti (1448-1463. godine), u kojem se odvijala intenzivna građevinska djelatnost zadnjih bosanskih kraljeva.

Medvjed kula je po mnogo čemu interesantna, a naći ćete je na putu ka Starom Gradu Jajcu, u blizini Katakombi i Sahat kule.

Medvjed kula je prema nekima jezivo mjesto. Kruže razne priče, ali jedno je sigurno – Medvjed kula i dan danas ima svoju vrijednost.

Danas služi kao turstička atrakcija, a proglašena je nacionalnim spomenikom. Nekoliko puta je obnovljena kako bi se građanima i turistima omogućilo da uživaju u ovoj znamenitosti.

medvjed kula
Prilikom pojeste Jajcu  svakako nemojte zaobići Medvjed kulu.

Legenda o Medvjed kuli i nazivu

Ono što će vam  stanovnici Jajca reći ako ih pitate za Medvjed kulu, jesu legende i narodne priče koje su se prenosile sa “koljena na koljeno”.

Naime, za Medvjed kulu se vežu razne legende i priče o strašnim događajima unutar nje.

Postoje dva vjerovanja, od kojih je jedno da je nazvana medvjeđom zbog veličine i debljine zidova, dok drugo, među jajčanima popularnije, kaže da su je tako zvali jer su u njoj živjeli medvjedi kojima su bacani zarobljenici i kažnjenici.

Na vama je da li ćete povjerovati u ove priče koje su danas svima manje-više poznate. Postoji svakako više verzija, ali I neke posve drugačije priče o Medvjed kuli.

To su razne priče kojima su pripisivane i nadnaravne pojave od onih da niko, ko je bio tamo zatočen nije iznio živu glavu, do onih da je samo jedan „okrilatili junak“ našao spas izvan zidina „tamnice“.

Zanimljivo je pomenuti da su ovo zapravo jedini dokazi što se tiče tih dešavanja u kuli. Da li je to samo mašta naroda ili ipak istina vjerovatno nikada niko neće saznati. Već možete zaključiti da je ovo sve obavijeno velom misterije.

Mlinčići Jajce kriju bogatu historiju koju vrijedi posjetiti.

Gdje se nalazi Medvjed Kula?

Medvjed kula je na  povoljnom strateškom položaju u sklopu zapadnog perimetralnog bedema, koji se proteže od tvrđave na vrhu brijega do korita rijeke Plive.

U blizini nje se nalazi mnogo nacionalnih spomenika i ostalih vriejdnih građevina poput Ženske džamije, Crkve, Katakombi, Tvrđave, a put vas vodi do Starog Grada.

Dakle u blizini ove kule ima toliko toga vidjeti, a ako  ne krenete  direktno do kule, put će vas svakakomnavesti. U blizini je Sahat kula, pa se tako možete orjentisati.

Što se tiče samo položaja u drugom smislu, ona je na manjem uzvišenju izgrađena kako bi svojim položajem štitila od neprijatelja.

Uskim uličicama možete proći, svaratiti do kule, popričati sa lokalcima o kuli te čuti mnoge interesantne priče. Ako ste pri tom zaljubljenik u legende i narodna predanja, onda će vam ovo biti sigurno uzbudljiv izlet ili putovanje.

Za šta je  Medvjed kula  služila u prošlosti

Medvjed kula je u prošlosti imala veliku ulogu jer je prvenstveno služila za odbranu i sigurnost.

Služila je i kao eventualna posljednja odstupnica branilaca, sama se mogla braniti, a čuvala je i pristup gradu sa zapada. Sa njenog vrha moglo se pratiti kretanje neprijatelja iz tog pravca.

Ovaj značajan objekat pripada tipu odbrambenih, okruglih i masivnih kula, koje se počinju graditi sa pojavom vatrenog oružja.

Ona je ustvari jedino ojačanje na zapadnom perimetralnom bedemu. Dakle, položena je i građena je tako da se neprijatelj u bližem i daljem prostoru izvan grada ne bi mogao da zadržava, tako da ovaj prostor ostane slobodan za komunikaciju sa braniocima grada.

Morate priznati da su ove informacije zaista nevjerovatne i kako je sama kula planski izgrađena, dakle ništa nije prepušteno slučaju.

Ne znamo da li i vas uvijek impresionira kako su ovakve i slične građevine napravljine u davna vremena. Zato na neki način imaju ogromnu vrijednost. Kada pogledamo ovakve građevine vrijeme kao da je stalo.

Prokoško jezero je još jedna prirodna ljepota Bosne i Hercegovine koja privlači turiste.

medvjed kula u jajcu
Medvjed kula je u prošlosti imala veliku ulogu.

Izgradnja  i izgled kule u prošlosti i danas

Pretpostavlja se da je sagrađena posljednje decenije bosanske samostalnosti, između 1448. i 1463. godine.

Medvjed kula je građena u formi zidanja vertikalnih kamenih tesanaca od neogenskog vapnenca koji su s vremenom izgubili svoju simetričnost uslijed djelovanja atmosferalija.

 Analizom dostupnog materijala može se zaključiti da je kamen korišten za izgradnju vjerovatno dopremljen iz sedimetnog ležišta na kojem je danas smješten grad.

Pri gradnji objekta korišten je malter koji sadrži malu količinu kreča, a veliku količinu riječnog pijeska i sedrene prašine.

Potvrdu ove činjenice vidimo u tome da su i ostali spomenički objekti kao recimo podzemna crkva ili tvrđava u blizini urađeni od istog materijala tako da možemo govoriti o istom vremenskom horizontu izgradnje srednjovjekovnog Jajca.

Kula je stilski dograđena u nekoliko faza a karakter odbrambene kule zadržala je i u ranom srednjem vijeku na što upućuje slojevitost pri izgradnji zidova u kojem možemo razlikovati nekoliko faza. Zidovi pri dnu su stariji i znatno deblji a prema vrhu se sužavaju što opet daje neke nove zaključke I istraživanja.

Sredinom 15.  vijeka, u vrijeme zadnje decenije i po bosanske samostalnosti (1448.-1463.godina) u kojem se odvijala intenzivna građevinska djelatnost zadnjih bosanskih kraljeva, kula je dobila svoj prepoznatljiv izgled.

Povećana debljina zidova, pravilni horizontalni redovi u oplati i forma neke su od karakteristika kasnosrednjovjekovnih kula europskog kruga tog vremena.

Osim ulaza, koji se nalazio na visini od 8.5 m od nivoa tla, na prvom spratu su bila tri otvora, od kojih su dva služila kao puškarnice.

Objekt je bio na tri etaže sa drvenim podovima. Oko 1890. godine probijeni su ulaz i stepenice uz kulu radi lakše komunikacije. U II svjetskom ratu od strane partizanskih jedinica probijen je ulaz u prizemlju.

Postoje još neki podaci koji upućuju kako je izgrađena Medvjed kula. Sve ovo nam govori o bogatoj historiji ovog područja.

Postoje neosnovane pretpostavke da je na mjestu današnje  Medvjed kule u rimsko doba prvo bila izgrađena kula stražara (burgus ili monopyrgia) za kontrolu transporta duž korita rijeke Plive koja je s vremenom u srednjem vijeku dobila prenamjenu i drugačiji izgled.

Vjerovatno niste znali ali u blizini mjesta današnje  kule prilikom gradnje temelja hotela pronađena veća količina rimske keramike, ostaci arhitekture javnih i komunalnih objekata što upućuje  da se na tom mjestu nalazilo značajnije rimsko naselje sa gradskim upravnim forumom.

Zanimljivo je pomenuti da Medvjed kula nije zaseban spomenik, već pripada nacionalnom spomeniku „Bedemi i tabije“.

Uklapa se u zapadni odbrambeni zid i pripada tipu odbrambenih, okruglih i masivnih kula, koje se počinju graditi s pojavom vatrenog oružja.

Uloga i značaj Medvjed kule u turizmu

 Medvjed kula je danas mejsto koje turisti mnogo vole. Sa svih strana dolaze skupine turista željni da vide nešto ovakvo. Oduševljenost kulom dokazuje i sve veći broj posjeta svake godine.

Najviše turisti dolaze tokom ljetnih dana. Medvjed kula ima posebno mjesto u srcima tursita ali i bh. građana iz raznih gradova koji mnogo vole posjetiti Jajce.

Medvjed kula je jedna od građevina koja pruža potencijal za razvoj turizma, grada, ali i države. Nekad je Medvjed kula bila neuređena, a danas je mjesto koje gradu dovodi ogroman broj posjeta. Od toga ima koristi svako, te su građani Jajca nesumnjivo ponosni na Medvjed kulu.

medvjed kula
Medvjed kula u Jajcu

Obnova Medvjed kule u Jajcu


Medvjed kula je nekoliko puta obnavljana. U okviru UNESCO Participacijskog programa 2010-2011. godine koji se u Bosni i Hercegovini realizovao putem Ministarstva civilnih poslova BiH i Državne Komisije za UNESCO, Javna ustanova „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ odradila je  projekat „Zaštita i prezentacija srednjovjekovnog objekta Medvjed kule u Jajcu“.

Projekat je obuhvatao izradu projektne dokumentacije za zaštitu i prezentaciju Medvjed kule i izradu Programa za rješavanje problema uticaja vode i vlage unutar objekta Katakombi.

 Do 2008. godine Medvjed kula je bila otvorena za posjete turista i ekskurzija. Međutim od 2008. godine objekat je, usljed obrušavanja dijelova unutrašnjih zidova, zatvoren za posjetioce i ugrožen daljim propadanjem.

Izrada projektne dokumentacije je  bio prvi neophodan korak ka zaštiti ovog objekta od daljeg propadanja. Projekat je tada trebao ponuditi i rješenja za stavljanje u funkciju Medvjed kule kao vidikovca, odmarališta ili mjesta za određene kulturne sadržaje, čime će se značajno obogatiti kulturni i turistički sadržaj historijskog jezgra Jajca.

Program za rješavanje problema uticaja vode i vlage unutar objekta Katakombe je također  trebao definisati način praćenja stanja spomeničkog objekta Katakombe kroz određen vremenski period.

Na osnovu dobivenih rezultata utvrdilo se prije više od 10 godina rješenje za ovaj problem, pa je tako  2013. godine urađena  sanacija Medvjed kule, čime je spriječeno njeno propadanje.

Medvjed kula nije pala u zaborav

Kako bi se sačuvalo ovo historijsko blago, povremeno se radilo na obnovi ovog objekta te je danas sigurno za ekskurzije, izlete odnosno općenito posjetu.

Medvjed kula je još jedna u nizu prelijepih građevina u Jajcu te ako još uvijek niste posjetili ovu građevinu – neka se obavezno nađe na vašoj listi.

Kula je, kako smo već pisali, služila za razne svrhe, od kojih su neke možda zastrašujuće, ali morate priznati da danas ima ogroman značaj i ulogu za turizam Jajca.

Da bi se dalje sačuvala kula, svakako se očekuje povremeno uređenje, čišćenje, čuvanje. Također mnogi su pisali o ovoj kuli, ali ona zasigurno zaslužuje još više pažnje kako bi što više turista saznalo za ovu nevjerovatnu kulu.

Još zanimljivih tekstova:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Možda vas zanima

Mlinčići Jajce

Mlinčići – pravi mali raj na zemlji Ako vas put navede u Jajce, nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na zemlji - Mlinčići Jajce. Svako...

Katakombe Jajce

Katakombe u Jajcu će vas vratiti 600 godina unazad Katakombe Jajce možda nisu  poput onih u Rimu, jer su one u Rimu iz 2. i...

Travnik broj stanovnika

U Travniku je posljednji popis stanovništva bio 2013. godine, tako da vam u ovom tekstu donosimo upravo podatke Travnik broj stanovnika na osnovu tog...

Popularne znamenitosti u Travniku

Popularne znamenitosti u Travniku se moraju posjetiti. Uvjerite se u kulturu, tradiciju i historiju vezirskog grada smještenog u srcu Bosne. Među popularne znamenitosti u...

Drugi čitaju

Zanimljiva priča sa bauštele (VIDEO)

Prošetali smo se kroz Bučiće sa dvojicom mladića o kojim smo saznali neke priče kao što su krastavac koji se zasadi a nije kornišon,...

TRAVNIK / Pročitajte kada počinje isplata dječjeg doplatka...

Na osnovu brojnih upita građana koje smo dobili u posljednje vrijeme o početku isplate prava na dječji doplatak u Općini Travnik kontaktirali smo Centar...

Seid Memić Vajta

Seid Memić Vajta najveći je travnički pjevač, gitarist i estradni umjetnik za kojeg znaju svi ljudi s naših prostora! Zahvaljujući svojim zabavljačkim sposobnostima postao je...

Za Kanal 6/ O svom životu Hamdija Bosto

Svoju životnu priču, samo za Kanal 6 televiziju ispričao je Hamdija Bosto, jedan od najpoznatijih travničkih vagabunda. Sa Hamdijom je razgovarala Iman Hadžić... https://www.youtube.com/watch?v=VONFJkqHIBs

Šta je zapravo Babanovac Vlašić ?

Babanovac Vlašić je čarobno mjesto u srcu Bosne. Mnoge zanimljivosti su već ispričane o Vlašiću, od nomada po kojim je planina dobila ime, prirodnih...

34 slike Travnika za društvene mreže!

U cilju promocije našeg grada na društvenim mrežama, kreirali smo 34 fotografije prilagođene za Facebook, Pinterest i Instagram. Slobodno dijelite od ovih fotografija i pomozite...

Organizovali lutriju i lažno obećavali nagrade na lokalitetu...

Na osnovu pritužbi građana na društvenim mrežama o licima koja su na lokalitetu Plava voda u utorak, 30.05.2023. godine organizovali lutriju i lažno obećavali...