Josip Pejaković – Veliki Glumac i Bosanac iz srca Bosne!

Josip Pejaković (rođen 5. marta 1948. u Travniku), bosanskohercegovački glumac i dramski pisac.

Jedno vrijeme je bio pjevač travničke rok grupe Veziri. Poslije ga je zamijenio Sead Memić Vajta.

Nakon toga Pejaković se posvetio glumi. Odigrao je nekoliko uloga u amaterskom pozorištu u Travniku, a poslije je otišao u Sarajevo, gdje je ubrzo postao omiljen kod publike i kritičara.

Proslavio se monodramama: “On meni nema Bosne”, “Oj živote” i “O, izbjeglice”. Igrao je manje, ali zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima poput: Osma ofanziva, “Gluvi Barut” (Bahrudin Čengić, 1990), “Savršen krug” (Ademir Kenović, 1997) i dr. Član je savjeta Novog plamena.

Josip Pejaković Filmografija

Savršeni krug (1997)
Zamka za ptice (1991) (TV)
Gluvi barut (1990)
Kuduz (1989)
Vuk Karadžić (1988)
Bratimstvo (1988) TV
Hasanaginica (1983/II) (TV)
Ukazanje Gospe u selu Grabovica (1982) (TV)
Ljudski faktor (1981) (TV)
Osma ofanziva (1979) TV serija
Porobdžije (1976) TV serija
Odbornici (1975) TV serija
Papirna (1973) (TV)
Uvrijeđeni čovjek (1972) (TV)

Nagrade

Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva;

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mirko
Mirkohttps://travnik.ba/
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Možda vas zanima

Seid Memić Vajta

Seid Memić Vajta najveći je travnički pjevač, gitarist i estradni umjetnik za kojeg znaju svi ljudi s naših prostora! Zahvaljujući svojim zabavljačkim sposobnostima postao je...

Znate li ko je Bonneval paša?

Bonneval Paša je francuski grof koji je postao osmanski paša! Francuski grof Claude Alexandre de Bonneval, poslije poznat kao Ahmed-paša Kumbaradži, bio je neobična ličnost:...

Travničanin, nobelovac, velikan: Na današnji dan rođen je Ivo...

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, uspješni diplomata Jugoslavije, velikan evropske književnosti i intelektualac čije djelo danas neki žele osporiti - Ivo Andrić, rođen je...

Za Kanal 6/ O svom životu Hamdija Bosto

Svoju životnu priču, samo za Kanal 6 televiziju ispričao je Hamdija Bosto, jedan od najpoznatijih travničkih vagabunda. Sa Hamdijom je razgovarala Iman Hadžić... https://www.youtube.com/watch?v=VONFJkqHIBs

Iz Travničke sehare/ FK Borac Travnik 1971. godine

FK Borac, Travnik 1971. godine Stanislav Milanović, Sehab Đonlić, Željko Parić, Ferhat Begovac, Hajrudin Ćosić, Marzuk Kobilić, Mladen Radošević, Esher Hadžiabdić, Milan Menalo, Marko Dolić,...

Rusmir Agačević Rus o kajganijadi…

Za prvi dan proljeća i naše krajve veže se dobri stari običaj kajganijade... Evo što je o tome kazao naš Rusmir Agačević Rus: https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/554298625549516

Vjeko Kramer – ljudi me vole jer ne muljam

Popularni kuhar Vjeko Kramer godinama važi za nekog ko je spontan i uspješan čovjek iz naroda. Recept da dobije gledatelje je taj da „ne...

Olgica Đikić – poznata bosanska modna dizajnerica

Olgica Đikić je bosanska modna dizajnerica. Rođena Travničanka sa stalnim mjestom boravka u Livnu, gdje ima svoj vlastiti modni atelier, koji se nalazi u...

Siradž Pinjo – Pionir nordijskog skijanja u BiH

Siradž Pinjo, jedan je od pionira nordijskog skijanja u BiH, višestruki republički prvak BiH i prvak Balkana Nordijskim skijanjem počeo se baviti sa 16 godina,...

Besim Mulamuhić – jedna od travničkih legendi

Besim Mulamuhić je rođen u Travnik 26. maja 1941. Tokom života bavio se režijom predstava, a na BHRT1 bio direktor nekoliko serija i kvizova. Besim...

Muhamed Šefket ef. Kurt/ Odlikovan Ordenom bratstva i...

Muhamed Šefket ef. Kurt rođen je u Travniku 1879. godine, gdje je završio osnovnu školu i medresu, dok je studije okončao u Carigradu i...

Tišina Dragana Foršnariča – Legendarnog radijskog čovjeka

Dragana Foršnariča sam upoznao 1978 godine kada sam, sa sedamnaest godina, prvi put kročio u Radio Travnik. Nema čovjeka u Travniku i šire koji...

Drugi čitaju

Preminuo Sanel Grabus

Obavještavamo rodbinu, prijatelje i poznanike da je Grabus (Ismet) Sanel 1976.-2022. preselio na Ahiret u ponedjeljak 18.04.2022. godine, uslijed iznenadne smrti u 46. godini...

Za koju kamatnu stopu se odlučiti – fiksnu...

Odluka o podizanju kredita sadrži i neke dodatne odluke, među kojima je jedna od važnijih sigurno  ona da li ćemo izabrati fiksnu ili promjenjivu...

Seid Memić Vajta

Seid Memić Vajta najveći je travnički pjevač, gitarist i estradni umjetnik za kojeg znaju svi ljudi s naših prostora! Zahvaljujući svojim zabavljačkim sposobnostima postao je...

Organiziran iftar i druženje u Radojčićima

U subotu, 16. 04. 2022. g. u mesdžidu Radojčići u džematu Bandol organiziran je iftar i druženje za omladinu. Organizatori iftara su bili džamijski...

Od porodičnog biznisa do najpoznatijih proizvođača madraca u...

Naglašavajući domaću proizvodnju i značaj porodičnog biznisa, načelnik općine Travnik Kenan Dautović danas je posjetio preduzeće NoBil iz Nove Bile. Sa fokusom na potrebe...

Preminuo Hidajet Lendo

Obavještavamo rodbinu, prijatelje i poznanike da je Lendo (Alija) Hidajet 1956.-2022. preselio na Ahiret u četvrtak 21.04.2022. godine, u 66. godini života. Dženaza će...

Preminula Grozdana Marković

Tužnog srca javljamo cjelokupnoj rodbini, prijateljima i znancima žalosnu vijest da je Grozdana (Anto) Marković 1955.-2022. preminula nakon kratke i teške bolesti danas 21.04.2022....