Josip Pejaković – Veliki Glumac i Bosanac iz srca Bosne!

Josip Pejaković (rođen 5. marta 1948. u Travniku), bosanskohercegovački glumac i dramski pisac.

Jedno vrijeme je bio pjevač travničke rok grupe Veziri. Poslije ga je zamijenio Sead Memić Vajta.

Nakon toga Pejaković se posvetio glumi. Odigrao je nekoliko uloga u amaterskom pozorištu u Travniku, a poslije je otišao u Sarajevo, gdje je ubrzo postao omiljen kod publike i kritičara.

Proslavio se monodramama: “On meni nema Bosne”, “Oj živote” i “O, izbjeglice”. Igrao je manje, ali zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima poput: Osma ofanziva, “Gluvi Barut” (Bahrudin Čengić, 1990), “Savršen krug” (Ademir Kenović, 1997) i dr. Član je savjeta Novog plamena.

Josip Pejaković Filmografija

Savršeni krug (1997)
Zamka za ptice (1991) (TV)
Gluvi barut (1990)
Kuduz (1989)
Vuk Karadžić (1988)
Bratimstvo (1988) TV
Hasanaginica (1983/II) (TV)
Ukazanje Gospe u selu Grabovica (1982) (TV)
Ljudski faktor (1981) (TV)
Osma ofanziva (1979) TV serija
Porobdžije (1976) TV serija
Odbornici (1975) TV serija
Papirna (1973) (TV)
Uvrijeđeni čovjek (1972) (TV)

Nagrade

Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva;

- Oglašavanje -

Možda vas zanima

spot_img