Hram boga Mitrasa Jajce

Kada pretražujete o gradu Jajcu – muzeju na otvorenom, ne možete a ne primjetiti da se često spominje Hram boga Mitrusa. Upravo o tome ćemo detaljnije pisati u ovom tekstu, te vam otkriti neke interesantne informacije o ovom spomeniku. Sam po sebi spomenik je krio mnoge tajne, sadrži razne simbole koji mnogo toga otkrivaju.

Hram boga Mitrasa Jajce jedan od najznačajnijih mitreuma u Europi, nakon opsežnih restauratorskih radova ponovno je otvoren za javnost.

Indoiransko božanstvo Sunca i svjetlosti – Mitra, prema vjerovanjima sljedbenika, ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede, zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva.

Kult nepobjedivog boga Sunca – Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva uključujući i provinciju Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine.

Ovo je turistima iz cijelog svijeta mnogo interesantno, pa tako svake godine, posebno na ljeto, ovaj spomenik privuče popriličan broj turista.

hram boga mitrusa jajce
Hram boga Mitrusa Jajce morate posjetiti.

Hram koji predstavlja boga Mitrusa u ljudskom obliku

Hram boga Mitrusa najstariji je nacionalni spomenik u Jajcu, Ovaj spomenik predstavlja boga Mitru u ljudskom obliku. Mitra ili Mitras je jedno od sedam božanstava mitraizma, perzijsko božanstvo poznato i na našem području.

Reljef prikazuje boga Mitru odjevenog u perzijsku nošnju, s ogrtačem koji leprša, kako jednim koljenom naliježe na bika i lijevom rukom ga drži za gubicu, dok mu desnom rukom zabija nož u srce. Pomažu mu pas, zmija i škorpion.

Jedan je od najznačajnijih mitreuma u Evropi koji godišnje posjeti hiljade posjetilaca.

Hram boga Mitre 2003. godine je proglašen nacionalnim spomenikom u Bosni i Hercegovini, a na području Jajca se nalazi blizu 30 nacionalnih spomenika, zbog čega je proglašen muzejem pod otvorenim nebom.

Hram boga Mitrasa je najstariji, a samim tim i jedan od najvrednijih spomenika u kraljevskom gradu Jajcu. Zbog svoje specifičnosti se ubraja i u najznačajnije mitreje u cijeloj Europi.

Kada je izgrađen Hram boga Mitrasa?

Hram boga Mitrusa već je tu stoljećima, ali ipak je zanimljivo kako mnogi ne znaju za njega. Čak I stanovnici iz Bosne I Hercegovine ne zanju za ovu vrstu spomenika. Vrijeme je da se upoznate sa Hramom koji postoji u Jajcu.

Spomenik Hram boga Mitrasa je iz 3. stoljeća nove ere, dok mitreizam kao kult potječe iz Indije, ali su ga rimske zajednice preko Irana, Sirije i Iraka donijele i u Jajce Hram boga Mitrasa ili Mitre je starovjekovni hram u Jajcu. Starorimska je mitraistička građevina.

Gdje se tačno nalazi ovaj hram?

Kada dođete u Jajce ili prije nego krenete na put,  sigurno ćete se pitati kuda krenuti da biste došli do ovog hrama.

Hram leži ispod starog grada s njegove jugozapadne strane, a orjentisan je zapad-istok. Nalazi se na vlažnom području poznatom kao lokalitet Bare oko 200 m jugozapadno od srednjovjekovnog grada na lijevoj obali Plive.

hram boga mitrusa jajce
Hram boga Mitrusa nalazi se ispod starog grada Jajce.

Kako izgleda Hram boga Mitrasa?

Na fotografijama već možete uočiti pojedine simbole, a mnogi se pitaju šta ustvari znači cjelokupna slika, odnosno kakvog značenje ima cijeli prizor.

Na reljefu isklesanom u kamenu Mitrus na sebi ima perzijski plašt, a u gornjem dijelu se nalaze svjetlonoše.

Gavran simbolizira glasonošu, dok dva seljaka s bakljama okrenutim ka dolje i gore, osvjetljavaju podzemlje, odnosno drugi svijet, i ovaj svijet – život. Zmija koja se nalazi ispod bika simbolizira vladavinu podzemlja, a škorpije koje su okrenute prema biku simboliziraju vjerovanje u potomstvo.

Vremenom su otkriveni još neki simboli i značenja.

Kada je ovaj spomenik otkriven u Jajcu?

Ovaj spomenik nije bio poznat oduvijek na ovom području.

Spomenik je otkriven 1931. godine u blizini sadašnjeg hotela „Tuirst 98“ i veoma dobro je očuvan.

Ostaci Mitreuma u Jajcu su pronađeni prilikom izgradnje privatnog objekta. Zemljište je otkupilo društvo za čuvanje starina u Jajcu i pod nadzorom F. Stajnera, zaštitilo je lokalitet. Prvo je podignuta drvena ograda, a ubrzo je sagrađen zaštitni kameni objekt koji je do danas sačuvan.

Mitreum je pronađen na lokalitetu Bare, 200 metara jugozapadno od srednjovjekovnog grada. Lokalitet hrama nije slučajan jer je Jajce bilo na bitnom strateškom i vojnom položaju.

Jajce je inače smješteno na dolinama Vrbasa i Plive, a osim toga, u mjestu Divićani, nedaleko od Jajca, pronađeno je i veliko antičko naselje. Upravo zbog ovih geografskih, strateških i vojnih položaja,  vjeruje se da je ovdje bila i jedna manja tvrđava te je ovaj hram  ovdje sagrađen.

Prilikom otkrivanja jajačkog Mitreuma pronađena je skulptura lijevog bakljonoše i pored toga što je prikazano u reljefu. Osim reljefa na prirodnoj stijeni ostala su još i tri žrtvenika. Svaki žrtvenik označavao je jednu društvenu klasu. Najmanj žrtvenik simbolizirao je siromašnu klasu te je on jedini oštećen.

Osim spomenika, 2010. godine pronađeni su i drugi elementi kao što su žrtvenici te Leon, još jedan od bogova mitraizma.

Koju ulogu i svrhu je imao  Hram boga Mitrasa

Kao vjera koja je obećavala višu socijalnu pravdu i zagrobni život privlačila je niže slojeve društva i ozbiljno ometala širenje kršćanstva. Kult je raširen po svim provincijama Rimskog Carstva ukljućujući i provinciju Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne

Kult nepobjedivog boga Sunca – Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva uključujući i provinciju Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje BiH.

Pripadnici mitraizma nastojali su smjestiti svoja kultna mjesta u pećinama, ali su izgrađivali i male hramove i ukoliko je to teren dopuštao, ukopavali ih u zemlju. Takav primjer hrama je dakle ovaj  – spelej izdubljen u stijeni i predstavlja jedinstven i rijedak primjer.

Mitrus  je simbol božanstva Sunca i svjetlosti – Mitra. Prema vjerovanjima sljedbenika ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede. Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva, te je dakle korišten u tu svrhu.

Kako možemo zaključiti postojala su razna vjerovanja.

Hram boga Mitrusa kao magnet za strane turiste

Hram boga Mitrusa  predstavlja značajnu ulogu u razvoju turizma u Jajcu i privlači pažnju većeg područja. Iako kod nas nije toliko istraživan mitraizam, u drugim dijelovima svijeta jeste, zbog čega su posjetitelji uglavnom iz drugih država.

Lokalna  zajednica je već odavno prepoznala potencijal za razvoj turizma pomoću ovog spomenika u Jajcu te da je potrebno svakako redovno održavati ovo mjesto

Ovaj Hram svečano je otvoren 2012. godine

Hram boga Mitrusa zvanično je  otvoren za posjetioce u decembru, na kraju 2012. godine.  Za one koji nisu pratili ovu vijesti, otvaranju ovog neprocjenjivog spomenika prisustvovale su brojne zvanice, a spomenik su zvanično, presjecanjem vrpce, otvorili ambasadorica Kraljevine Španije u BiH NJ.E. Maria Aurora Mejia Errasquin, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u BiH NJ.E. Yuri Afanasiev, Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, šef kancelarije UNESCO-a u BiH Siniša Šešum i tadašnji Načelnik Općine Jajce.

Osim toga Hram je obnovljen u okviru MDG-F programa “Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH” finansiranoga sredstvima Vlade Kraljevine Španije. Vrijednost ovog projekta je oko 260.000 KM, a uz sredstva Vlade Španije u finansiranju su učestvovali i Općina Jajce i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Ambasadorica Errasquin tokom ceremonije otvaranja istaknula je da je projekt obnove Hrama Mitre odabran ne samo zbog ogromne historijske i kulturne vrijednosti, već i bogaćenja turističke ponude Jajca, stvaranja novih radnih mjesta i doprinosa održivom ekonomskom razvoju.

hram boga mitrusa jajce
Hram je svečano otvoren 2012. godine.


Tada je izjavila  da Jajce može poslužiti kao odličan primjer mnogim gradovima u BiH kako konsolidovana turistička ponuda može biti motor razvoja i komparativna prednost, potrebna za ekonomski rast i razvoj –  poručila je Ambasadorica Kraljevine Španije u BiH, Maria Aurora Mejia Errasquin.

Upućujući riječi zahvalnosti Vladi Kraljevine Španije, Organizaciji Ujedinjenih nacija i UNESCO-u Načelnik Općine Jajce Edin Hozan istaknuo da su građani Jajca posebno počašćeni što mogu reći da grad Jajce uistinu čuva i njeguje svoju spomeničku baštinu, te da su sretni što o tome svjedoči i ovaj jedinstven spomenik.

Povremena obnova Hrama boga Mitrusa

Historijsku vrijednost spomenika prepoznao je i program „Kultura za razvoj“ koji finansira španski Fond za postizanje milenijskih razvojnih ciljeva. Kroz ovaj projekat napravljen je novi zaštitni objekat koji ventilira zrak i spriječava propadanje spomenika koga sada okviruje staklena zgrada s metalnim krovom.

 Program su provodile  organizacije Ujedinjenih Nacija u BiH: UNDP, UNICEF I UNESCO, a projekat zaštite Hrama boga Mitrasa implementiralo je Društvo za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Jajca.

Hram Boga Mitrusa danas

Danas ovaj spomenik posjećuje na hiljade turista, i jedna je od trusitičkih atrakcija. Osim drugih građevina I nascionalnih spomenika, ovaj spomenik je itekako posjećen.

Povremeno se radi  na njegovom uređenju, a kako smo već ranije spomenuli zvanično je za posjete otvoren 2012. godine. Od tada je malo po malo privlačio lokalno stanovništvo, pa potom sve veći broj turista. Kako je Jajce muzej na otvorenom, tako turisti koji dođu možda radi nekih drugih znamenitosti, svakako svrate da vidi i ovaj Hram. Iako ovakav kult nije bio raširen na našim prostorima, ipak privlači neke druge, iz stranih država gdje je ljudima bilo poznato šta sve ovo znači.

Grad Jajce je prepoznalo značaj ovakvog Hrama te se već godinama ovdje okupljaju ljudi iz cijelog svijeta.

Dakle, ako ste u planu posjetiti ovaj spomenik, ne zaboravite i ostale lokacije u gradu zvanom muzej na otvorenom – Jajce. Posjetite Katakombe, vodopade, Mlinčiće, Žensku džamiju, Crkvu, Medvjed kulu, tvrđavu, te mnoge druge znamenitosti koje se “kriju” u ovom otvorenom muzeju.

Izdvajamo za vas:

Možda vas zanima

Sulejmanija Šarena džamija Travnik

Sulejmanija Šarena džamija je vezana je za urbani razvoj grada i imena značajnih vakifa, od kojih su dva nosila vezirsku titulu. Na mjestu Šarene džamije...

Tvrđava u Jajcu

Bajkovita Tvrđava u Jajcu Da li znate po čemu je posebna Tvrđava u Jajcu? Ima dosta toga što nije poznato mnogima, a što se veže...

Vodopad Plive u Jajcu među najljepšim na svijetu

Jajce - Kraljevski grad Vodopad Plive u Jajcu morate doživjeti. Iskustva mnogih kažu da najviše vole doći blizu vodopada, osjetiti kapljice vode, upijati nevjerovatan prizor...

Plivska jezera

Zašto posjetiti Plivska jezera u Jajcu? Plivska jezera u Jajcu imaju kristalno čistu vodu što je dovoljan razlog da posjetite ovu bosanskohercegovačku ljepotu. Okružena prirodnim krajolikom...

Drugi čitaju

Preminuo je Hadžalić Muharem

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je naš dragi HADŽALIĆ (Hasan) MUHAREM (1940-2024) preselio na Ahiret u srijedu, 10.07.2024 godine, u 84....

Grom zapalio vikendicu na Vlašiću, na terenu vatrogasne...

Danas je na planini Vlašić, u naselju Babanovac iznad Hotela Sunce, uslijed jakog nevremena došlo do udara groma u jednu od vikendica. Udar groma...

Mlinčići Jajce

Mlinčići – pravi mali raj na zemlji Ako vas put navede u Jajce, nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na zemlji - Mlinčići Jajce. Svako...

Najbolji Kineski Sajtovi Za Online Kupovinu

Veliki broj sajtova izgleda kao da je isti, svaka firma nudi sličnu robu, ali koji su najbolji kineski sajtovi za online kupovinu?

Preminuo je Ragib Lisica

Obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je naš dragi RAGIB (ABDURAHMAN) LISICA (1939-2024) preselio na ahiret u utorak, 09.07.2024. godine u 85. godini života. Dženaza...

Popularne znamenitosti u Travniku

Popularne znamenitosti u Travniku se moraju posjetiti. Uvjerite se u kulturu, tradiciju i historiju vezirskog grada smještenog u srcu Bosne. Među popularne znamenitosti u...

Preminula je Ljubica Vidović

Tužnog srca javljamo cjelokupnoj rodbini, prijateljima i znancima žalosnu vijest da nam je neprežaljena LJUBICA VIDOVIĆ rođ. ĐURĐEVIĆ 1937. - 2024. Preminula 09.07. 2024. godine...