Aktuelno

VIDEO/FOTO: Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska mora ulagati u ova područja, bez obzira na nacionalnost

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Vitezu kako je, uz socijalne i gospodarske reforme, nužno provesti i političke reforme koje će omogućiti opstanak i pravnu sigurnost hrvatskom narodu u BiH.

Uz socijalne i gospodarske, potrebne su i političke reforme, kako bi se hrvatski narod održao kao konstitutivan, a ne bio sveden na razinu manjine, te kako bi nastavio graditi zajedničku budućnost s ostalim narodima u BiH – kazala je Grabar -Kitarović odgovarajući na novinarsko pitanje jesu li izmjene Izbornog zakona jamac opstojnosti Hrvata u BiH.

Hrvatska predsjednica istakla je kako je poruka današnjeg posjeta Srednjoj Bosni da je Hrvatska uz Hrvate iz BiH, i to ne samo u smislu njihove konstitutivnosti, političkih prava i jednakopravnosti s ostalim narodima.

Hrvatska mora ulagati u ova područja, bez obzira na nacionalnost. Nadam se da će s gospodarskim oporavkom Hrvatske tih projekata bit još više, jer je to jedini način da pomognemo ljudima da ostanu ovdje i da se poboljša kvaliteta života i podigne životni standard. Time, također, promičemo prijateljstvo između BiH i Hrvatske – izjavila je.

Istaknula je da je pred BiH dugačak i naporan put integrisanja u Evropsku uniju, koji u konačnici, nakon reformi koje mogu biti i bolne, donosi brojne prednosti stanovništvu.

I tu je Hrvatska spremna pomoći. Ulazak u Europsku uniju, također, je jedan od čimbenika za opstanak Hrvata u BiH. Također, dobit ćemo i forum u kojem ćemo moći razgovarati o otvorenim pitanjima, prije nego se oni razviju u probleme, a zajedno ćemo raditi i na zajedničkim politikama – dodala je.

Po njenim riječima, tokom dvodnevne posjete BiH, nastavljeni su prijateljski razgovori oko otvorenih pitanja između dvije zemlje, a taj dijalog treba održavati i u budućnosti.

Mislim da je doista potrebno održavati kontinuitet ovih razgovora, da oni budu dinamični i izravni, te da jedni drugima ne šaljemo poruke putem medija, već da doista iskreno razgovaramo – istakla je hrvatska predsjednica.

Na upit novinara o gradnji Pelješkog mosta, Grabar-Kitarović je izjavila kako će se taj most graditi, naglasivši kako most nije uperen protiv BiH ili na bilo koji način želi zaobići BiH.

To je u određenoj mjeri rasterećivanje BiH, odnosno svih ljudi koji žive u Neumu i okolici, i svih onih koji žele preći iz jednog dijela Hrvatske u drugi. Ne želimo da Neum bude tranzitni centar, nego prelijepo turističko središte, što i jeste – ocijenila je Grabar-Kitarović.

Drugog dana službene posjete BiH, predsjednica Republike Hrvatske posjetila je tvornicu furnira “Palavra” u Novoj Biloj, općina Travnik, u kojoj je obišla proizvodne pogone i razgovarala s rukovodstvom i radnicima te kompanije.

Grabar-Kitarović je posjetila i bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, dok se u Vitezu sastala s hrvatskim općinskim načelnicima i predsjedateljima općinskih vijeća u Srednjoj Bosni.

Na putu ka Novoj Biloj i Vitezu hrvatska predsjednica zaustavila u Ahmićima i Križančevom Selu, kako bi odala počast žrtvama rata, što nije bilo planirano službenim protokolom posjete.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!