dStore
Uskoro ulica generala Mehmeda Alagića
photo: FENA
BiH

Uskoro ulica generala Mehmeda Alagića

Grad Sarajevo dobit će ulice generala Mehmeda Alagića, slavnog komandanta 7. korpusa Armije RBiH i maestra Esada Arnautalića, vrsnog muzičara, kompozitora, dirigenta i osnivača sarajevske pop grupe “Indeksi”.

Odluka je to Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, koje je usvojilo prijedlog da ime generala Mehmeda Alagića nosi ulica u novom naselju Otoka.

Armijski general Mehmed Alagić dao je nesebičan doprinos u odbrani BiH od agresora. Rukovodio je akcijama značajnim za osolobođenje Vlašića, Kupresa i Donjeg Vakufa. Oslobađajući mnoga sela i gradove u srednjoj Bosni, zajedno sa generalom Atifom Dudakovićem u noći sa 9. na 10. oktobar 1995. godine oslobađaju Sanski Most.

Rahmetli general Alagić bio je prvi poslijeratni gradonačelnik Općine Sanski Most.

Vijeće je usvojilo i prijedlog savjeta mjesnih zajednica “Saraj-Polje” i “Dobrinja A”, da dio ulice Branislava Nušića koji je izgradnjom A transverzale podijeljen na dva dijela, nosi ime maestra Esada Arnautalića, čovjeka koji je svojim društvenim djelovanjem dao pečat jednoj fazi kulturnog života u BiH. Bio je jedan od osnivača najpopularnije sarajevske pop-rok grupe “Indexi”.

U septembru prošle godine na Trgu branilaca Dobrinje postavljena je klupa posvećena ovom velikom maestru, a sada će i jedna ulica u Novom Gradu nositi njegovo ime, saopćeno je iz Pres službe Općine.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!