BH Telecom
Akcijom "Klima bez dima" travnički CEM obilježio Međunarodni dan bez duhanskog dima
photo: CEM Travnik
Aktuelno

Akcijom “Klima bez dima” travnički CEM obilježio Međunarodni dan bez duhanskog dima

Reklama Izbori 2018 1

31. maj se obilježava kao Međunarodni dan bez duhanskog dima. Glavni cilj obilježavanja ovog dana je isticanje zdravstvenih rizika povezanih s upotrebom duhana, te zagovaranje učinkovitih mjera za smanjenje potrošnje duhana.

Festival „Klima bez dima“ organizuje se u cilju osvještavanja građana BiH o štetnim posljedicama duhanskog dima, potrebama prostora bez duhanskog dima, te promocije ugostiteljskih objekata bez duhanskog dima.

Kao organizacija, koja se aktivno zalaže za zaštitu prava djece i mladih na odrastanje u zdravom i sigurnom okruženju bez alkohola, droga, duhanskih prerađevina i nasilja, CEM se odlučio uključiti u ovaj događaj, koji se, pored Travnika, održava i u Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Mostaru i Sarajevu.

U četvrtak su naše sugrađane pozvali da im se pridruže i podrže našu akciju svojom fotografijom sa porukom da ne žele biti izloženi duhanskom dimu, koji je štetan za pušače, ali i one koji borave s njima. Duhanski dim svake godine ubije šest miliona ljudi, uzrokuje ovisnost, povećava rizik od nastanka bolesti srca, srčanog i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti.

Inicijativa “Klima bez dima” je pokrenuta u aprilu 2018. u okviru projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini“, kojeg podržava Vlada Švicarske, a sprovodi Svjetska banka u BiH, u saradnji sa Udruženjem PROI.

Cilj inicijative je podrška i promocija ambijenta bez duhanskog dima u ugostiteljskim objektima u BiH.

Centar za edukaciju mladih Travnik

Reklama Izbori 2018 1
error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!