FOTO: U Vitezu otvoren konzulat Republike Hrvatske
photo: Agencija DAN
Aktuelno

FOTO: U Vitezu otvoren konzulat Republike Hrvatske

Konzulat Republike Hrvatske danas je svečano otvoren u Vitezu, u prisustvu velikog broja zvanica, među kojima su bili predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, te predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Predsjednica Republike Hrvatske izjavila je kako se nada da će novootvoreni konzulat biti “hrvatsko sidro u središnjoj Bosni, kad je riječ o kulturi, razvoju gospodarstva i ulaganju“.

Hrvati, a i drugi narodi u BiH, prolaze kroz iste probleme kao i Hrvati u Republici Hrvatskoj, a to je prije svega odlazak stanovništva. (…) Nadam se da ćemo svi zajedno raditi kako bismo zadržali ljude u BiH. Ovo jeste vaša budućnost i ovaj konzulat znači da Hrvati Lašvanske doline nisu sami – izjavila je Grabar-Kitarović.

Kako je rekla, Hrvatska će nastaviti poticati suživot, razvoj i prosperitet BiH.

To znači ne samo osigurati dobar posao i socijalne uvjete, već i pozitivnu društvenu klimu kao neophodan korak za opstanak Hrvata i svih drugih u BiH – dodala je.

Osim podrške Hrvatima u BiH, predsjednica Republike Hrvatske obećala je nastavak podrške integrisanju BiH u Europsku uniju.

To je preduvjet ne samo trajnog mira, već i bolje budućnosti za sve u BiH. Veselim se tom trenutku kada ćete i vi, zajedno sa nama za istim stolom u Bruxellesu, odlučivati o budućnosti EU i našeg kontinenta – naglasila je hrvatska predsjednica.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je da otvorenje konzulata Republike Hrvatske u Vitezu ne predstavlja samo administrativnu pomoć Hrvatima srednje Bosne, nego podršku ljudima koji žive na tom prostoru.

Unatoč ratnim stradanjima, izrastamo u respektabilnu sredinu o čemu svjedoči i gospodarski rast u Vitezu. Vjerujemo i da će hrvatska predsjednica pomoći BiH da idemo putem europskih integracija i izgradnje pravne države u kojoj ćemo svi moći birati svoje legitimne predstavnike, kako bi svi konstitutivni narodi i građani bili razmjerno zastupljeni – kazao je Čavara.

Otvaranje konzulata u Vitezu, te ono koje bi trebalo uslijediti u Livnu, najavljeno je prošle godine uz obrazloženje da je cilj na adekvatan način zadovoljiti administrativne usluge koje konzulati pružaju hrvatskim državljanima u tim dijelovima BiH.

Uz ambasadu i konzularni ured u Sarajevu, Republika Hrvatska u BiH trenutno ima generalne konzulate u Mostaru, Tuzli i Banja Luci.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!