FOTO: Nasilju nad ženama i djevojčicama ne pristupa se dovoljno ozbiljno
FOTO: Nasilju nad ženama i djevojčicama ne pristupa se dovoljno ozbiljno - photo: Medica Zenica
Aktuelno

FOTO: Nasilju nad ženama i djevojčicama ne pristupa se dovoljno ozbiljno

Uprkos određenim pomacima, i dalje se ne pristupa dovoljno ozbiljno zaustavljanju i kažnjavanju odgovornih za nasilje nad ženama i djevojčicama koje se često događa u obitelji, izjavila je u petak u Travniku direktorica organizacije “Medica” Zenica Sabiha Husić, na centralnoj manifestaciji u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Ima određenih pomaka, međutim, nisam potpuno zadovoljna situacijom jer se nasilju, a posebno nad ženama i djevojčicama, ne prilazi dovoljno ozbiljno. Tu prvenstveno mislim na nadležne institucije, odnosno policiju i pravosuđe, koji bi trebali brže procesuirati počinioce, a ne da ova djela ostanu po strani – kazala je ona.

Husić je istakla kako su teška ekonomska situacija i patrijarhalni odnosi ključni razlozi nasilja, čije su žrtve uglavnom žene i djeca.

Uzroci su ekonomska situacija i veliko siomaštvo, ali smo primijetili da je u osnovi taj patrijarhalni odnos i potreba da muškarci stalno dominiraju, a da na žene i djevojčice gledaju kao na manje vrijedne, te da probleme rješavaju nasiljem – izjavila je Husić novinarima.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” provedena je pod sloganom “Čuj me i spriječi nasilje nad ženama i djevojčicama”, a provedeno je educiranje srednjoškolaca u Srednjobosanskom i Hercegbosanskom kantonu.

Husić je istakla kako se pokazalo da učenici znaju za različite oblike nasilja, ali da ne znaju kome se obratiti za pomoć i zaštitu.

Kako je rečeno, dokaz da je nasilje u porastu predstavlja i istraživanje provedeno u Mješovitoj srednjoj školi u Novom Travniku.

U istraživanju je učestvovao 451 učenik, u dobi od 13 do 18 godina. Rezultat je da je na direktan ili indirektan način, svaki šesti učenik bio žrtva nasilja –  rekao je pedagog u toj školi Esad Tabaković, ističući da su učenici danas spremniji razgovarati o nasilju sa školskim osobljem.

Na važnost prevencije, ali i procesuiranja odgovornih za nasilje, ukazano je i simboličnom šetnjom ulicama Travnika.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!