Šanse BiH turizma nakon pandemije koronavirusa

- Advertisement - Šanse BiH turizma nakon pandemije koronavirusa

Činjenica stoji da je turizam među prvim industrijama na udaru izazvan pandemijom koronavirusom.

Piše: Samer Dolovac

Kako globalno tako i u BiH, naglo gašenje turističkog tržišta paralizovalo je turističku privredu, odnosno sektore koje i tvore turističku djelatnost, ali i niz drugih koji su sekundarni dio njenog lanca ili su značajnim dijelom naslonjeni na fenomen prouzrokovan turističkom potrošnjom na i za područja intezivnih turističkih kretanja.

Djelatnici turističkog lanca u prilično konfuznoj situaciji naglim prestankom rada i trenutnoj neizvjesnosti se pokušavaju konsolidovati i organizirati da bi prevashodno opstali sa svojim pretežno skromnim resursima, ali su i u realnoj tražnji podrške javnog sektora bez koje će mnogi teško i opstati.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - Šanse BiH turizma nakon pandemije koronavirusa

Nažalost, nepostojanje snažnog i sistemskog organizovanja BiH turističke privrede je u ovoj nezavidnoj situaciji posebno dotaklo i pokazalo ranjivost njenih djelatnika (pouka za buduće djelovanje) koji vrlo teško mogu i dokazati realnu poziciju turizma u sveukupnoj BiH ekonomiji kao ključni argument u nastupu prema svim nivoima vlasti jer dostupni statistički podaci nisu ni približan odraz realnog stanja njenog učešća.

Dakle, turizam u  sveukupnom BiH ekonomskom miljeu nije ni približno pozicioniran kako bi trebao biti, iz niza razloga, a ključni je već gore naveden.

Naravno, bez obzira na probleme s kojim se susreće BiH turizam optimistično se treba okrenuti budućnosti uz nadu za što skorijom normalizacijom stanja sa što manjim negativnim posljedicama.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - Šanse BiH turizma nakon pandemije koronavirusa

Pojedini analitičari navode da će se turizam prilično sporo vratiti u normalne tokove, mada postoje argumenti koji ih i osporavaju, te očito je da će se raditi o individualnoj percepciji svakog pojedinačnog turiste u donošenju odluke o turističkom putovanju.

Savremeni turizam današnjice je ipak stil života, te nakon pandemije će dodatno učvrstiti ovu tezu o turističkim putovanjima u odnosu na niz drugih (ne) potrebnih ljudskih želja i potreba.

U vezi s tim, mnogi ipak hoće putovati i jedva čekaju, mada će se turistička tražnja neminovno smanjiti u početku postepene normalizacije, te će nastati novi i grčeviti tržišni ratovi za svakog gosta među destinacijskim konkurentima u širem i užem smislu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - Šanse BiH turizma nakon pandemije koronavirusa

Gdje su prilike BiH kao turističke destinacije ?

Prilika ima više, ali se određene nameću same po sebi… Nakon općenito dobre reakcije u pravovremenoj i dosljednoj primjeni uvedenih zdravstvenih mjera u BiH što je potvrdila i pohvalila Svjetska zdravstvena organizacija  (WHO), uz njen daljnji primarni fokus u primjeni, BiH korona imidž je temeljan argument za dolazak i boravak u BiH. Promotivni element u privlačenju svakako treba imati notu sigurnosti koju pokazujemo sada na terenu za periode normalizacije i vraćanja na turističko tržište. Ovo je i prilika javnom sektoru da se maksimalno usredoći na okretanje nove stranice turizma u BiH.

Reakcija i samih BiH građana nam govori u sadašnjim skromnim kretanjima da su prirodni krajolici posebno planinskim prostorima poželjno mjesto u tražnji sigurnijih zona za odmor i relaksaciju. Pred planinskim turizmom se otvara  perspektiva kao destinacije za regenerisanje duše i tijela nakon iscrpljujućeg negativnog uticaja pandemije.

Perspektivni komadić naše morske obale također će tražiti svoju šansu zbog opuštajući i zdravstvenih morskih blagodati uz obilje sunca, ali tu je i niz predjela sa prilično netaknutom prirodom uz jezera, rijeke, potočiće… To nam je već opće poznato koje su.

Raznolikost našeg prostora, disperzija turističke ponude i niz selektivnih njenih oblika koje imamo su svakako naša komparativna prednost.

I na kraju, pozitivne slike solidarnosti BiH odaslane ka pogođenim zemljama Italiji, Hrvatskoj, Španiji i nedavno USA…, ali i velika zahvalnost svim državama koje nam pomažu, SVIJETU govori ko smo i kakvi smo mi.

Da, ponosan sam što smo takvi i što nama općenito turizam nije samo predmet čiste ekonomske matematike što danas i posebno u budućnosti će imati neprocjenjivu tržišnu, ali ljudsku vrijednost, što je i poruka koronavirusa kompletnom čovječanstvu.

- Oglašavanje -
Šanse BiH turizma nakon pandemije koronavirusa

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na travnik.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Možda vas zanima

Rusmir Agačević Rus/ Dirljivi oproštaj od od Marka Didaka

Rusmir Agačević Rus i članovi Pozorišta Travnik oprostili su se od svog velikog prijatelja Marka Didaka. "Mi, članovi...

“PLANET OBUĆA”/ Nova kolekcija jesen/zima 2020./2021.

U sve trgovine i online shop najvećeg maloprodajnog lanca obuće “Planet obuća” stigla je NOVA kolekcija jesen/zima 2020./2021. U novoj kolekciji “Planet obuće” za...

Služba za zapošljavanje SBK / Važna obavijest za građane

Obavještavaju se korisnici usluga Službe za zapošljavanje SBK da se od danas (26.10.2020.) zbog pogoršanja epidemiološke situacije, a u cilju sprječavanja koronavirusa...

Adela Dobrić – ekspertica za predškolski odgoj, dizajnerka i naučni radnik

Adela Dobrić je rođena u Travniku prije 53 godine, gdje je pohađala predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, piše portal Travnik.ba.