(FOTO) Otvorena izložba “100 godina fudbala u Travniku”

- Advertisement - (FOTO) Otvorena izložba “100 godina fudbala u Travniku”

Prije sto godina, tačnije 1920. Godine, omladina Travnika je počela upražnjavati jednu novu do tada, nepoznatu igru loptom, koju je prva donijela studentska omladina iz kulturnih centara.

Bogata fudbalska historija travničkog fudbala se počinje pisati od zvanično i po svim važećim pravilima odigrane prve utakmice.

Uspomene na stogodišnju tradiciju kroz izložbu fotografija oživio je Fadil Mešan, istaknuti aktivista Bosne i Hercegovine u dijaspori. Na sebi svojstven način, posebno sportom, u kome je od malih nogu, svojevrstan je ambasador naše domovine u svijetu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - (FOTO) Otvorena izložba “100 godina fudbala u Travniku”

Postoje dvije verzije o tome tko je donio prvu fudbalsku loptu i pokazao je Travničanima. Prva- da je to bio profesor botanike u Isusovačkoj gimnaziji, Anđelko Jurić koji je bio i misionar. 1918. Godine vraćajući se kući iz Londona kupio je komplet opremu za potrebe svojih učenika s kojima je često znao u toj sportskoj opremi igrati s njima.

Druga je da su Zvonimir Sajko i Jozo Zec vraćajući se s fronta po završenom Prvom Svjetskom Ratu, negdje u Europi kupili fudbalsku loptu za potrebe građanske mladeži. Travničani su prihvatili obje verzije, i u odgovorima zainteresiranim – obje predstavljaju jednakopravnim.

Izložbu možete pogledati i sutra 25. Augusta u prostorijama Centra za kulturu općine Travnik uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera.

- Oglašavanje -
(FOTO) Otvorena izložba “100 godina fudbala u Travniku”

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na travnik.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Možda vas zanima

Junak umire jednom, kukavica hiljadu puta/ Na današnji dan preminuo je...

Na današnji dan, 25. oktobra 1992. godine, prije 28 godina, preminuo je major Mihajlo Petrović. "Ja sam major...

TURBE-KOMAR-GUČA GORA / Najavljeni prekidi u snabdijevanju električnom energijom

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 25.10.2020 (nedjelja) i 26.10.2020 (ponedeljak) zbog...

Preminula Dervić Belma iz Bijelog Bučja

U 57-oj godini života preminula je Dervić rođena Halilović Belma. Dženaza će se obaviti danas poslije ikindije namaza na...

Telemach BiH proslavlja 10. rođendan i sa štićenicima Doma „Rada Vranješević’’...

Vrijedna donacija će olakšati sistem funksionisanja ustanove Total TV i kompanija Telemach, koji su u vlasništvu United Grupe, podijelili...