18.8 C
Travnik

(FOTO) Otvorena izložba “100 godina fudbala u Travniku”

Prije sto godina, tačnije 1920. Godine, omladina Travnika je počela upražnjavati jednu novu do tada, nepoznatu igru loptom, koju je prva donijela studentska omladina iz kulturnih centara.

Bogata fudbalska historija travničkog fudbala se počinje pisati od zvanično i po svim važećim pravilima odigrane prve utakmice.

Uspomene na stogodišnju tradiciju kroz izložbu fotografija oživio je Fadil Mešan, istaknuti aktivista Bosne i Hercegovine u dijaspori. Na sebi svojstven način, posebno sportom, u kome je od malih nogu, svojevrstan je ambasador naše domovine u svijetu.

Postoje dvije verzije o tome tko je donio prvu fudbalsku loptu i pokazao je Travničanima. Prva- da je to bio profesor botanike u Isusovačkoj gimnaziji, Anđelko Jurić koji je bio i misionar. 1918. Godine vraćajući se kući iz Londona kupio je komplet opremu za potrebe svojih učenika s kojima je često znao u toj sportskoj opremi igrati s njima.

Druga je da su Zvonimir Sajko i Jozo Zec vraćajući se s fronta po završenom Prvom Svjetskom Ratu, negdje u Europi kupili fudbalsku loptu za potrebe građanske mladeži. Travničani su prihvatili obje verzije, i u odgovorima zainteresiranim – obje predstavljaju jednakopravnim.

Izložbu možete pogledati i sutra 25. Augusta u prostorijama Centra za kulturu općine Travnik uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera.

- Oglašavanje -

Možda vas zanima