Vjekoslav Kramer najpoznatiji kuhar u regiji rođen je u Travniku.
Kao dijete seli se u Osijek, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Potom odlazi na usavršavanje u Zagreb, gdje pohađa Višu ugostiteljsku školu, polaže majstorski ispit te stiče zvanje majstor kuharstva.
Vodio je emisije ”Bosanski lonac”, ”Lonci i poklopci”, putopisno-kulinarski serijal ”Domaće je domaće” i takmičarski kulinarski šou-program ”Moja draga je šef”, u kojima osim voditeljske uloge ima i uredničko-producentsku ulogu.
Vjekoslav Kramer je poznat po tome da voli eksperimentisati sa začinima, a upravo su začini ti koji daju specifičnost jelu te djeluju poput afrodizijaka.
Kao tajni sastojak ističe ljubav. Mnogo ljubavi. Smatra da čovjek mora voljeti kuhati i voljeti ljude za koje kuha da bi to bilo uspješno, u suprotnom, ističe, kuhanje postaje pakao.
Na kanalu Kitchen TV u Srbiji je radio emisiju ”Lepi Brka i Vjeko”, zajedno sa kolegom Nenadom Gladićem. U septembru ove godine prelazi na O kanal, gdje vodi emisiju ”Šta ću ručku?”