-3.2 C
Travnik

Vile u mitskoj predaji Lašvanske doline

Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Predavanje i radionica Kluba čitanja i pisanja, pod nazivom “Vile u usmenoj predaji Lašvanske doline” održano je u prostorijama Gradske biblioteke Travnik, a razgovor na ovu temu vodio je Ivan Volić, prof. hrvatskog jezika i književnosti i diplomirani novinar.

Vile kao mitska bića, o kojima govore brojna i poznata književna djela, Ivan je predstavio kroz  djelo povjesničara i književnika Ivana Kukuljevića Sakcinskog, a o vilama i legendama lašvanskog kraja o kojima je pisala u svojoj knjizi „Legende i priče Središnje Bosne“ govorila je poznata travnička spisateljica Božena Volić.

Vile u mitskoj predaji Lašvanske doline
Vile u mitskoj predaji Lašvanske doline 4

Na ovaj način, vilinsku mitologiju Lašvanske doline uporedili som s onom zapadnjačkom, kakvu ju svi poznajemo kroz pop-kulturu. S vilama biljaricama i biljkama ljekarušama upoznala je prisutne profesorica b/h/s jezika Ozrenka Fišić,  a o vilama planinkinjama i izvorkinjama govorila je dipl. novinarka Irena Fišić.

Vile u mitskoj predaji Lašvanske doline
Vile u mitskoj predaji Lašvanske doline 5

Ovo zanimljivo, interaktivno predavanje završilo je radionicom izrade vilinskih vijenaca za predstojeći Lašvanski Legendfest u Travniku, a radionicu je vodila profesorica likovne umjetnosti, Brana Đurović-Puljić.

Vile u mitskoj predaji Lašvanske doline
Vile u mitskoj predaji Lašvanske doline 6
- Oglašavanje -

Možda vas zanima