27.8 C
Travnik

U Brisel poslali listu projekata među kojima je i brza cesta Lašva – Travnik – Jajce, te izgradnja gasovoda Travnik – Zagvozd

Savjet ministara BiH poslao je Evropskoj komisiji listu od deset projekata koje bi ponudio za finansiranje u svrhu izrade ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan.
Kako nam je rečeno u Savjetu ministara, radi se o projektima brzih cesta Brčko – Tuzla – Živinice, zatim Lašva – Travnik – Jajce, te Mostar – Široki – hrvatska granica. Takođe, predložena je i izgradnja željezničke pruge Vareš – Banovići, kao i elektrifikacija pruge Doboj – Tuzla – Zvornik i remont pruge Šamac – Doboj – Rječica. Predložena je i izgradnja gasovoda Travnik – Zagvozd, te izgradnja hidroelektrane Buk Bijela.

Na listi je i izgradnja auto-puta koridorom 5c kroz RS Vukosavlje – Doboj, te izgradnja puta Foča – Šćepan Polje s državnim mostom ka Crnoj Gori.

“Imajući u vidu značaj predmetne inicijative u kontekstu oporavka i ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom kovida-19, napora za oporavak privrede i pokretanja investicionog ciklusa, Odbor za investicije BiH kojim predsjedava predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija utvrdio je prioritetne projekte, koji će poslužiti kao inicijalna smjernica za definisanje ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, a koji će imati najveći uticaj na cjelokupan društveno-ekonomski razvoj zemlje, kao i značajan doprinos u ispunjavanju ciljeva u vezi sa procesom pristupanja BiH EU”, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Precizirali su da je cilj ovih projekata pokretanje privrednih aktivnosti, unapređenje trgovinskih tokova, stvaranje radnih mjesta, te unapređenje kvaliteta života građana.

Oni su podsjetili da je deklaracijom sa Samita iz Zagreba od 6. maja 2020. godine Evropska komisija najavila izradu ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku, podsticanju privrednog rasta, unapređenju konkurentnosti i približavanju regiona EU.

Podsjećamo, Investicioni forum za zapadni Balkan EU je u prošli petak objavio izvještaj za 2019. godinu u kojem kažu da je tokom prošlih deset godina u BiH podržano 25 projekata ukupne vrijednosti 3,7 milijardi evra. Od ovog novca, kako kažu, u grantovima je za BiH dodijeljeno oko pola milijarde maraka kroz 61 projekat ili tehničku pomoć.

“U 2019. godini odobreno je sedam grantova u ukupnoj vrijednosti od 101 milion evra za BiH”, istaknuto je u izvještaju, precizirajući da se ovi grantovi odnose na tri sekcije koridora 5c, među kojima je i dio kod Doboja, zatim za Luku Brčko, te rekonstrukciju vodovodne mreže i prečistače otpadnih voda u Jajcu i Zvorniku.

Kako je naglašeno, kao rezultat investicija kroz ovaj forum očekuje se da će u BiH biti izgrađeno dodatnih 91 kilometar auto-puteva i dva međudržavna mosta na Savi, rekonstrukcija 57 kilometara željezničke mreže, 19 kilometara novih elektroprenosnih sistema, 122 megavata kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, 162 kilometra gasne mreže, pristup pitkoj vodi i pročišćeni odvodni sistemi za milion ljudi, te dodatnih 7.200 stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica.

Kako je naglašeno, prošle godine najviše je investirano u transport – 232 miliona evra, zatim u prirodnu sredinu – ukupno 38,6 miliona evra, socijalne programe – deset miliona evra, te u energetiku – 2,5 miliona evra.

Posebno je istaknuto da je konačno pokrenuta izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, koju je, podsjećamo, Hrvatska pokušala blokirati proteklih više od deceniju, iako su RS i BiH za projekat odavno odvojile potrebna sredstva.

Uz ovaj most, kako ističu, Forum je pomogao finansiranje i izgradnju graničnog prelaza u Gradišci s obzirom na to da postojeći prelaz, kako naglašavaju, prolazi kroz gradsko područje.

Predloženi projekti:

Brza cesta Brčko – Tuzla – Živinice
Brza cesta Lašva – Travnik – Jajce
Brza cesta Mostar – Široki – hrvatska granica
Željeznička pruga Vareš – Banovići
Elektrifikacija pruge Doboj – Tuzla – Zvornik
Remont pruge Šamac – Doboj – Rječica
Izgradnja gasovoda Travnik – Zagvozd
Izgradnja hidroelektrane Buk Bijela
Izgradnja auto-puta koridorom 5c kroz RS Vukosavlje – Doboj
Izgradnja puta Foča – Šćepan Polje s državnim mostom ka Crnoj Gori

- Oglašavanje -

Možda vas zanima