19.8 C
Travnik

Sve je krenulo iz travničkog Bratstva – Čestitamo rođendan Enveru Hadžiabdiću

Na današnji dan prije 75 godina rođen je legendarni defanzivac FK Željezničara, Enver Hadžiabdić, piše portal Travnik.ba.

Rođen je u Beogradu 1945. godine.udbal je kao dijete počeo igrati travničkom Bratstvu. Tu je zabilježio i prve seniorske nastupe, a 1965. godine prelazi u Željezničar na poziv trenera Marcela Žigantea. Do sezone 1973/1974, kada je otišao iz Željezničara, nastupio je u 268 zvaničnih utakmica za Klub, a postigao je i dva gola.

Bio je standardni član šampionskog tima iz sezone 1971/1972. Poslije Želje je tri godine igrao za belgijski Charleroi. Tamo je i završio igračku karijeru.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 12 utakmica. Bio je jedan od najboljih odbrambenih igrača Jugoslavije tog vremena. Iako je u početku karijere nastupao kao lijevo krilo, najveći dio karijere je igrao na mjestu lijevog halfa, a u reprezentaciji Jugoslavije je igrao i lijevog beka. Hadžiabdić je bio izuzetno požrtvovan, ali i popraćen reputacijom vrlo oštrog igrača.

Po okončanju karijere se bavio i trenerskim poslom u BiH, Iranu i Kataru. Posebno uspješno je ovaj posao obavljao u Želji koji je 1998. godine vodio do titule. Posebno vrijedi istaći da je Željezničar preuzimao u tri navrata, a obnašao je i druge funkcije u Klubu.

Portal Travnik.ba ovom prilikom čestita Enveru Hadžiabdiću 75. rođendan.

- Oglašavanje -

Možda vas zanima