19.8 C
Travnik

Staša Dukić – najbolja mlada glumica

Staša Dukić rođena je 10. oktobra 1989 u Travniku, gdje završava osnovnu i srednju školu, piše portal Travnik.ba

Tokom osnovne škole postaje član Amaterskog pozorišta Travnik, učestvuje na „Djeca pjevaju Hitove“ kao glumica i natjecatelj. Također, režira „Pepeljugu“ predstavu sa drugarima iz ulice, koja nastavlja svoj život na sceni Amaterskog Požorišta Travnik.

Staša Dukić - najbolja mlada glumica
Staša Dukić - najbolja mlada glumica 5

Tokom srednje škole postaje član AlterArt performans grupe, s kojom osvaja dvije nagrade na Festivalu Srednjoškolskog teatra u Konjicu.

Nakon srednje škole upisuje Akademiju Scenskih Umjetnosti u Sarajevu u klasi Senada Bašića. Na trećoj godini Akademije ostvaruje prvu profesionalnu ulogu u predstavi Šemsudina Gegića.

Uskoro dobiva ulogu u filmu „Djeca“ u režiji Aide Begić. Film je prikazan na Cannes Festivalu gdje osvaja specijalnu nagradu u programu Un Certain Regard.

Staša Dukić - najbolja mlada glumica
Staša Dukić - najbolja mlada glumica 6

Diplomira 2012 godine i nastavlja da igra u predstavama i kratkim filmovima sljedećih deset godina. 2015. godine osvaja nagradu „Rejhan Demirdžić“ za najbolju mladu glumicu na festivalu MESS za ulogu Stele u predstavi Tramvaj zvani žudnje. S istom tom predstavom igra na brojnim festivalima u regionu kao i na festivalu u Moskvi.

Pripravnički rad završava u Bosanskom Narodnom Pozorištu u Zenici. Devet godina radi za Sarajevo Film Festival kao asistent i koordinator Takmičarskog programa.

Staša Dukić - najbolja mlada glumica
Staša Dukić na jednoj od premijera

Od 2012. radi kao asistent i vođa dramskih radionica za razne teatarske trupe i škole, od kojih izdvaja Altteatar i Basics School. Ko-režira 8 predstava sa sve djecom glumcima, od kojih su dva dječija musical-a „Kralj Lav“ i „Ledeno Kraljevstvo“ koji su igrali u Pozorištu Mladih Sarajevo. Alumni je Talent Sarajevo Campusa. Ambasador programa Music up Close za fondaciju Yehudi Menuhin.

Staša Dukić - najbolja mlada glumica
Staša Dukić je oduvijek bila glumica

Prije dvije godine (2018.) odlazi u London na master studije Teatar za djecu i mlade, gdje i danas živi. Diplomira 2019. godine sa predstaom NeuroHack.

Trenutno igra u predstavi „Paper Airplanes“ u Half Moon Theatre. Predaje glumu na dramskim radionicama Rose Bruford Youth Theatre.

Tokom Covidlockdowna zajedno s kolegama pokrece projekat “Otvori pRozoriste”

- Oglašavanje -

Možda vas zanima