19.8 C
Travnik

Oliver Jović, producent i dramski pedagog

Oliver Jović rođen je 1985. godine u Travniku.

Diplomirao na odsjeku za produkciju na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, u klasi doc. Edina Lonića kao zlatni student Univerziteta u Tuzli, piše portal Travnik.ba

Tokom studija radio je u profesionalnim umjetničkim produkcijama. Posebno se izdvaja angažman u nezavisnoj teatarskoj kompaniji East West Centar Sarajevo.

Godinu dana bio producent Bosanskog narodnog pozorišta Zenica kao prvi visokoobrazovani producent u javnom bh. pozorištu.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u potpunosti je isproducirao međunarodnu teatarsku manifestaciju “Noć teatra BiH 2010”, a kao izvršni producent bio je angažiran na većini projekata realiziranih u 2010/2011 sezoni.

Nakon pripravničkog staža Oliver Jović se odlučuje na posao nezavisnog producenta, kustosa, reditelja i dramskog pedagoga.

U suradnji sa Centrom za edukaciju mladih Travnik pokreće program „Cem art“ koji se bavi socijalizacijom mladih ljudi kroz kulturu i realizira veliki regionalni projekt „Generator- platforma za razvoj savremenog teatra za djecu“. Surađuje sa Zavičajnim muzejom Travnik na projektima „Sin bez oca, majka bez muža“, „Dram radosti“ i „Nobelovac i Travnik“.

Osnivač je dramskog studija pri Centru za kulturu Travnik u sklopu kojeg režira predstavu „Dječaci Pavlove ulice“ koja osvaja mnoštvo nagrada.

Pored Travnika osniva teatarsku školu u Donjem Vakufu.

Od 2016. godine selektor je dječijeg programa na međunarodnom festivalu MESS Sarajevo. Kao selektor i dramski pedagog boravi na rezidencijalnim programima u Francuskoj i Poljskoj.

Oliver Jović, producent i dramski pedagog
Oliver Jović

Bio je član izvršnog odbora incijative „Kultura 2020“ i član žirija na Juventa festu 2019.godine.

Oliver Jović je autor dokumentarne predstave „Skrivene sjene“ koja se na direktan način bavi koja se bavi problemom nasilja nad ženama i djecom u savremenom bh. društvu.

Zajedno sa dramaturginjom Eminom Omerović i glumicom Majom Izetbegović režira predstavu „Agnesa i Hrabren“, prvu predstavu za djecu produciranu od strane Mess festivala.

U suradnji sa 12 dramskih umjetnika pokreće online teatarski program „Otvori prozorište“ kao direktan umjetnički odgovor na situaciju uzrokovanu pandemijom Covid 19 virusa.

Redovito drži teatarske radionice i predavanja, sa fokusom na društveni značaj teatra i umjetnosti u zajednici.

.

- Oglašavanje -

Možda vas zanima