-8.2 C
Travnik

Daria Hodnik – rođena Travničanka s dugogodišnjim iskustvom na muzičkoj sceni

Daria Hodnik rođena je u Travniku 14. juna 1975. godine, piše portal Travnik.ba.

Pjevačica je s dugogodišnjim iskustvom na muzičkoj sceni, pri čemu je surađivala s najvećim imenima iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Daria Hodnik prve dodire s muzikom imala je u okviru svoje porodice, pa sa 7 godina počinje svirati klavir i pjevati na dječijim festivalima u Sarajevu i Zagrebu.

Godine 1995., završava Srednju glazbenu školu “Elly Bašić“, maturom klavira i upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu – odsjek Muzikologija, koji uspješno završava 1999. godine i dobiva titulu Diplomirani muzikolog i Glazbeni publicist te Profesor povijesti glazbe. Iste godine osvaja visoku Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za arhiviranje muzikalija Dubrovačke katedrale.

Istovremeno s akademijom, započinje studijski rad i pjevanje pratećih vokala. Prvu pjesmu i početak dugogodišnje karijere ostvaruje u tadašnjem studiju Rockoko, godine 1995., gdje s Nikšom Bratošem započinje uspješnu dugogodišnju suradnju i prijateljstvo. Istovremeno, u Tuticu, Zrinka Tutića, počinje pjevati za sve njegove tadašnje izvođače – Severina, Maja Blagdan, Željko Bebek, etc…

daria hodnik
Daria Hodnik

Zanimljivo je da je Daria Hodnik svoj prvi koncert pjevala 1996. u dvorani Doma sportova s Crvenom jabukom, pred 15 000 ljudi. S bendom Crvena jabuka nastavlja suradnju i počinje nastupati na svim glazbenim festivalima u Hrvatskoj, kao što su – Zagrebfest, Splitski festival, Dora, a sudjeluje i na svim dodjelama hrvatske diskografske nagrade, Porin, od njenog osnutka, pa sve do danas.

Daria Hodnik i saradnja sa Merlinom

Daria Hodnik, godine 2000., započinje uspješnu suradnju s Dinom Merlinom, kao stalni član njegovog benda, s kojim je proputovala cjelu Europu, Švedsku, Ameriku i Australiju. Od tada do danas snimala je prateće vokale za sve albume Dine Merlina, a i danas s njim iznimno uspješno surađuje.

Godine 2001., počinje suradnju s Gibonnijem, pjevajući na njegovom uspješnom albumu “Mirakul“, kao i na istoimenoj turneji, nastupajući pri tome zajedno sa svjetskim glazbenim imenima – Tony Levin (bass) i Manu Katche (bubnjevi). S Gibom iznimno dobro surađuje, kako studijski, tako i koncertno te snima prateće vokale i na albumima koji slijede – “Unca fibre“, “Acoustic-Electric“, “Toleranca“.

Među uspješnim suradnjama, ističe se i ona sa Severinom, kojoj je pjevala prateće vokale na gotovo svim njenim albumima, odradila veliki broj turneja (od 1996. do 2013.)…

Pjevala je svim velikim imenima hrvatske glazbene scene, kao što su: Gibonni, Severina, Oliver, Nina Badrić, Novi fosili, Zrinko Tutić, Rajko Dujmić, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Petar Grašo, Ivana Banfić, Vanna, Danijela Martinović, Jelena Rozga, Miroslav Škoro, Boris Novković i mnogi drugi. Pjevala je i za druge poznate zvijezde balkanske regije, kao što su – Zdravko Čolić, Dino Merlin, Toše Proeski, Kemal Monteno, Aleksandra Radović, Sergej Ćetković, Željko Joksimović, Hari Mata Hari, Plavi orkestar, Željko Samardžić i mnogi, mnogi drugi.

Dosta surađuje i sa hrvatskom jazz scenom, pjevajući vokale na albumima Luke Udjbinca, u internacionalnom sastavu Voices of Nature te uspješno surađuje s Jazz orkestrom HRT-a.

Zajedno s Draganom Brnasom, Vladimirom Pavelićem i Ivanom Čabrajom, sačinjava vokalni kvartet Apsolut A, s kojim nastupa na Eurosongu 2002., 2003. i 2004. godine. Kao kvartet postali su zaštitno lice najgledanijih show programa HTV-a, kao što su Studio 10, Zvijezde pjevaju i Ples sa zvijezdama, koji je dobio sve pohvale za vokalne interpretacije.

Za HRT, Dariju veže i dugogodišnji rad na radiju.

Zajedno sa svojim suprugom, poznatim hrvatskim bubnjarom, Dadom Marinkovićem (Parni valjak), ostvaruje dugogodišnju želju i plan za snimanjem zajedničkog projekta koji se ostvaruje kroz pjesmu “Iza tvojih riječi“, koju izdaje kao prvi samostalni single 2013. godine za Aquarius Records. Glazbu potpisuje njihov dugogodišnji prijatelj i Darijin kolega, Dragan Brnas Fudo, a tekst njihova bliska prijateljica, Maya Sar. Godine 2015., objavljuje novi single i video spot za pjesmu “Nevidljive stope“. Autor glazbe i aranžmana je Dragan Brnas Fudo, dok tekst potpisuju Fudo i Predrag Martinjak Peggy.

Darijinu vokalnu izuzetnost dokazuju i nominacije za prestižnu nagradu Porin, dvije godine zaredom – PORIN 2016 – dvije nominacije za skladbu “Nevidljive stope“, u kategoriji Najbolje ženske vokalne izvedbe i Najbolje snimke pjesme – PORIN 2017 – nominacija za skladbu “Kad jednom se spoje“, u kategoriji Najbolje ženske vokalne izvedbe.

Predlažemo da pročitate i tekst objavljen na TNT portalu : Daria Hodnik predstavlja novu autorsku pjesmu Sjenka koja je pomak prema modernijem i svježijem zvuku

DRUGI UPRAVO ČITAJU