Anela Križanac – trudom i radom do vrha!

Anela Križanac je rođena 15. studenog 1983. u Travniku. Uz Opću, završava i Glazbenu školu na odsjeku za flautu.

Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za dramaturgiju, upisuje 2002., te apsolvira 2006. kada se i vraća u Travnik i osniva Kazalište mladih „Korifej“, piše travnički portal Travnik.ba

Anela Križanac je dobitnica Dekanove stipendije za najperspektivnijeg studenta na ASU 2005. U to vrijeme sve do 2009. paralelno radi kao redateljica i glumica u Gradskom kazalištu Vitez gdje postavlja svoje prve zapaženije predstave.

Također radi u KŠC „Petar Barbarić“ gdje njezina predstava, u kategoriji srednjoškolaca, osvaja prvo mjesto na razini države.

U Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila radi kao program manager od ljeta 2009.
Kazalište mladih „Korifej“ njezino je matično kazalište u kojemu je kroz 15 godina
djelovanja postavila 22 premijere.

Od toga, 5 predstava igrane su po njezinimautorskim tekstovima. Njezin diplomski tekst postavljen je u Sarajevu, Tuzli, Zagrebu, Vitezu i u Travniku.

Od proljeća 2012. radi na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu gdje vodi Studentski teatar FTS. Njezina najuspješnija predstava, za koju je napisala tekst te odigrala naslovnu ulogu je „Kraljica Bosne“.

Ova predstava odigrana je više puta u BiH, Republici Hrvatskoj i Švicarskoj te probudila usnulu sliku kraljice Katarine Kotomanić i slavnog Bosanskog kraljevstva.

Bit ćete mi svjedoci

Na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu radi kao asistent na predmetu Retorika.

Početkom 2019. objavljuje svoj prvi dugometražni dokumentarni film pod naslovom „Bit ćete mi svjedoci“ s kojim se predstavlja na prestižnom Sarajevo film festivalu u programu BiH filma.

Anela Križanac i film: Njezin filmski prvjenac prikazan je na festivalu dokumentarnog filma u Jilhavi Republika Češka. Upravo radi na pripremi za svoj drugi dugometražni dokumentarac.

Dobitnica je Međunarodne nagrade za dramski doprinos „GROZDANIN KIKOT“ 2019. godine u Mostaru koju su prije nje dobivali veliki svjetski i domaći redatelji.
Dobitnica je nagrada za radio jinglove, te najbolje dramske tekstove za djecu.

Posljednjih godina radi kao redateljica, dramska pedagoginja, dramska spisateljica i glumica. Zbog izninmnih retoričkih vještina cijenjena je kao voditeljica.

- Oglašavanje -

Možda vas zanima

spot_img