Anela Križanac – trudom i radom do vrha!

Tekst se nastavlja nakon oglasa - Anela Križanac - trudom i radom do vrha!

Anela Križanac je rođena 15. studenog 1983. u Travniku. Uz Opću, završava i Glazbenu školu na odsjeku za flautu.

Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za dramaturgiju, upisuje 2002., te apsolvira 2006. kada se i vraća u Travnik i osniva Kazalište mladih „Korifej“, piše travnički portal Travnik.ba

Anela Križanac je dobitnica Dekanove stipendije za najperspektivnijeg studenta na ASU 2005. U to vrijeme sve do 2009. paralelno radi kao redateljica i glumica u Gradskom kazalištu Vitez gdje postavlja svoje prve zapaženije predstave.

Također radi u KŠC „Petar Barbarić“ gdje njezina predstava, u kategoriji srednjoškolaca, osvaja prvo mjesto na razini države.

U Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila radi kao program manager od ljeta 2009.
Kazalište mladih „Korifej“ njezino je matično kazalište u kojemu je kroz 15 godina
djelovanja postavila 22 premijere.

Od toga, 5 predstava igrane su po njezinimautorskim tekstovima. Njezin diplomski tekst postavljen je u Sarajevu, Tuzli, Zagrebu, Vitezu i u Travniku.

Od proljeća 2012. radi na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu gdje vodi Studentski teatar FTS. Njezina najuspješnija predstava, za koju je napisala tekst te odigrala naslovnu ulogu je „Kraljica Bosne“.

Ova predstava odigrana je više puta u BiH, Republici Hrvatskoj i Švicarskoj te probudila usnulu sliku kraljice Katarine Kotomanić i slavnog Bosanskog kraljevstva.

Bit ćete mi svjedoci

Na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu radi kao asistent na predmetu Retorika.

Početkom 2019. objavljuje svoj prvi dugometražni dokumentarni film pod naslovom „Bit ćete mi svjedoci“ s kojim se predstavlja na prestižnom Sarajevo film festivalu u programu BiH filma.

Anela Križanac i film: Njezin filmski prvjenac prikazan je na festivalu dokumentarnog filma u Jilhavi Republika Češka. Upravo radi na pripremi za svoj drugi dugometražni dokumentarac.

Dobitnica je Međunarodne nagrade za dramski doprinos „GROZDANIN KIKOT“ 2019. godine u Mostaru koju su prije nje dobivali veliki svjetski i domaći redatelji.
Dobitnica je nagrada za radio jinglove, te najbolje dramske tekstove za djecu.

Pročitajte:  Šta je zapravo Babanovac Vlašić ?

Posljednjih godina radi kao redateljica, dramska pedagoginja, dramska spisateljica i glumica. Zbog izninmnih retoričkih vještina cijenjena je kao voditeljica.

Pročitajte:  Preporod Travnik/ Novi koncept časopisa Divan
- Oglašavanje - Anela Križanac - trudom i radom do vrha!

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na travnik.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Možda vas zanima

Saobraćajna nezgoda u Travniku, vozač upućen na KCUS

Dana 22.11.2020. godine oko 11,40 sati na regionalnom putu R-413, u mjestu Nula, općina Travnik, dogodila se saobraćajna nezgoda-slijetanje, u kojoj je učestvovalo motorno...

Bh. arbitri u Evropi: Travničanin sudi Arsenalu!

Sudijska četvorka iz Bosne i Hercegovine ponovo će dijeliti pravdu u Evropskoj ligi, drugom po jačini klupskom takmičenju pod kišobranom UEFA-e. Irfan Peljto bit će...

Preminuo Ivan (Jure) Ćosić

U 76. godini života preminuo je Ivan Ćosić. Sahrana će biti obavljena danas na groblju Carica.

Posjeta Ministarstva privrede LOT timu u Travniku

Delegacija Ministarstva privrede posjetila je danas mobilni LOT tim turske vojne misije u sastavu EUFOR-a sa sjedištem u Travniku, piše Travnik.ba. Tom prilikom ministar...

Preporod Travnik/ Novi koncept časopisa Divan

DIVAN – časopis Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Travnik shodno novom konceptu planirano je da bude recenzirani časopis otvoren za znanstvenike i istraživače iz oblastikulture,...

PRIJATELJI KLUBA NA POTEZU / FK “Rudar” Han Bila započeo projekat...

FK "Rudar" Han Bila započeo je projekat odnosno nastavak izgradnje tribina, piše Travnik.ba. Naime, ova etapa tribina se gradi iz vlastitih sredstava koje skupljaju...
Anela Križanac - trudom i radom do vrha!