Amela Lolić – sportska radnica

Tekst se nastavlja nakon oglasa - Amela Lolić - sportska radnica

Amela Lolić rođena je 20. septembra 1969. godine u Travniku, gdje je završila osnovnu i srednju školu, smjer ekonomsko -komercijalni tehničar, pored opće spreme ima i zvanje višeg trenera rukometa.

Sportom se bavi od svoje 10 godine života, prvo sa košarkom, a nakon toga rukometom. Sa 13 godina zaigrala je za prvi tim ŽRK „ Borac „ Travnik, a sa svojih 16 godina ponijela je kapitensku traku. U  tom periodu nastupala je za juniorsku reprezentaciju ex-Jugoslavije u rukometu.

Ogromna ljubav prema sportu i djeci zadržala je i danas u sportu kao sportskog radnika. Amela Lolić obavljala je funkciju sekretara STK „ Borac „ Travnik od 1999. do 2004. godine, u tom periodu bila je nosilaca aktivnosti organizacije 6  pojedinačnih Državnih prvenstava u stonom-tenisu za mlađe kadete, kadete i juniore, 4 ekipna prvenstva BIH,  nekoliko TOP-ova ( najbolji osam stonotenisera i stonoteniserki BIH u takmičarskoj sezoni), organizator kvalifikacija za država prvenstva i TOP-ove.

Zajedno sa Emirom Kramom i Mustafom Hočkićem, Amela Lolić bila je nosioc aktivnosti u rekonstrukciji stonoteniske dvorane, sredstva u iznosu od 70.000,00 KM obezbjeđena putem Holandskog bataljona od Vlade Kraljevine Holandije. Od 2000. godine član je Predsjedništva Sportskog saveza općine Travnik, od 2003. do 2016. godine obavlja i funkciju predsjednika Sportskog saveza općine Travnik, gdje je organizovala mnoge manifestacije kao član predsjedništva i kao predsjednik ( 18. Izbora sportiste općine Travnik, organizacija street-sporta, obilježavanje značajnijih datuma i mnoge druge aktivnosti).

 Amela Lolić je i jedan je od organizatora humanitarnog turnira za pomoć porodici Ćosići, gdje su prikupili značajna finansijska sredstva, 4.950,00 KM, te pored toga nekoliko paketa odjeće, sredstva za higijenu, hrane i steonu junicu donacija OHR. Jedan je od inicijatora i osnivača Stonotensiskog saveza SBK/KSB, gdje je obavljala funkciju predsjednika. U tom periodu pokrenuta su bila takmičenja za mlađe uzraste na našem Kantonu, organizovani kampovi za reprezentativce BIH u stonom-tenisu, organizovani kampovi za perspektiven stonotensiere na Kantonu i pokrenuta inicijativa za organizaciju Balkanskog prvenstva u stonom-tenisu čiju je kandidatur istaknula u junu 2007. godine u Istanbulu, a na Kongresu Balkanske unije odražnom od 2- 5 septembra 2007. godine u Istanbulu prezentovala BIH, SBK/KSB i grad domaćin Bugojno, koji je u junu 2008. godine ugostio najbolje stonotenisere Balkanskih država.

2005. godine pokreće aktivnosti na formiranju Sportskog saveza SBK/KSB koji je i formiran iste godine i koji okuplja 11 općinskih saveza sa SBK/KSB i 8 granskih saveza i jedna je od najmasovnijih nevladinih organizacija na području SBK/KSB.

Od 2005. godine Amela Lolić obavlja funkciju sekretara Sportskog saveza SBK/KSB, gdje sam organizator mnogih manifestacija kao što su Izbor najboljeg sportiste Kantona, pet seminara Uloga sporta u očuvanju zdravlja, jedan seminar Osnove teorije treninga, obilježavanje 31. maja- Svjetskog dana borbe protiv pušenja „Pješačenjem do zdravlja“, obilježavanje 14. novembra dana borbe protiv dijabetisa organizacija Otvoreno zabavnih škola nogometa na SBK/KSB, organizacija street-sporta i mnoge druge aktivnosti.

Pored navedenog od 2006. godine je i instruktor nogometa u okviru OFFS-projekta koji se realizira u BiH, Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Hrvatskoj i zemljama Bliskog Istoka. 2002. godine položila je za saveznog stonoteniskog sudiju, a 2010. godine stekla je zvanje međunarodnog stonoteniskog sudije. Sudila je na dva Evropska  prvenstva za mlade ( Sarajevo ( BiH ) 2006. godine i Schwechat ( Austrija ) 2012. godine), na Univerzijadi u Beogradu ( R Srbija) 2009. godine, na Balkanskim prvenstvima ( 2006., 2007., 2008., i 2012. godine). Član je Upravnog odbora Sportskog saveza BIH i član sam Komiteta  sport za sve BIH.  Nalazila  se na čelu projekta „ Edukacija žena za menadžere i isntruktore sportsko-rekreativnih aktivnosti „ koji je realizovan  u saradnji sa Edukacijskim fakultetom Univerziteta u Travniku i gdje 48 žena dobilo certifikat za instruktore i menadžere sportsko-rekreativnih aktivnosti. Projekat „ Edukacija žena za menadžere i instruktore sportsko-rekreativnih aktivnostu  u cjelosti je finansiran od strane Ambasade Američkih država u BiH.

Pored aktivnosti i angažmana u sportu 2000. godine Amela Lolić radila je kao volonter u UG „ Snaga u različitosti „ zajedno sa Valery Perry, Tijanom Vignjević i mnogim drugima, a trenutno obavlja i funkciju predsjednika SABNOR-a SBK/KSB, član predsjedništva SABNOR-a BiH, gdje je uključena u  aktivnosti obnove spomenika iz Drugog svjetskog rata na području općine Travnik i širenju ideje antifšizma na prostoru BiH.

Amela Lolić dobitnik je mnogobrojnih društvenih priznanja na općinskom, kantonalnom i državnom nivou i kao sportista i kao sportski radnik.

- Oglašavanje - Amela Lolić - sportska radnica

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na travnik.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Možda vas zanima

Travnička Mustra Orchestra/ Sutra promocija novog albuma “KORACI”

U utorak, 1.12.2020., godine na Kamernoj sceni Centra za kulturu Travnik održat će se promocija novog albuma "KORACI", travničkog benda Mustra Orchestra. Riječ je od...

Bosanski kulturni krug Travnik čestitao Dan državnosti BiH

Udruženje građana Bosanski kulturni krug Travnik uputilo je svim građanima i građankama čestitku u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, piše Travnik.ba

U sjećanju neka žive Pera, FIS, harmonika

Građane Bosne i Hercegovine a pogotovo građane Srednjobosanskog kantona, pogodila je vijest o smrti jednog od najcijenjih ljudi i poduzetnika na ovim prostorima Pere...

Premijera filma „Instrumentalni sevdah, Mustra za leteće ćilime“

Na Kameroj sceni Centra za kulturu općine Travnik održana je premijera dokumentarnog filma „Instrumentalni sevdah, Mustra za leteće ćilime“. Koncert i promocija muzičkog albuma "Koraci"...

Travnik i Turbe/ Sutra prekidi u snabdijevanju el. energijom

Kako je najavljeno iz Službe za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, sutra 26. novembra (četvrtak), zbog planskih radova na elektroenergetskim...

Preminula Anđa Trbara

U 82. godini preminula je Anđa Trbara Posljednji ispraćaj i pokop preminule obavit će se u ponedjeljak, 30. novembra u 15 sati na groblju Rastovci.
Amela Lolić - sportska radnica