Amela Lolić – sportska radnica

Amela Lolić rođena je 20. septembra 1969. godine u Travniku, gdje je završila osnovnu i srednju školu, smjer ekonomsko -komercijalni tehničar, pored opće spreme ima i zvanje višeg trenera rukometa.

Sportom se bavi od svoje 10 godine života, prvo sa košarkom, a nakon toga rukometom. Sa 13 godina zaigrala je za prvi tim ŽRK „ Borac „ Travnik, a sa svojih 16 godina ponijela je kapitensku traku. U  tom periodu nastupala je za juniorsku reprezentaciju ex-Jugoslavije u rukometu.

Ogromna ljubav prema sportu i djeci zadržala je i danas u sportu kao sportskog radnika. Amela Lolić obavljala je funkciju sekretara STK „ Borac „ Travnik od 1999. do 2004. godine, u tom periodu bila je nosilaca aktivnosti organizacije 6  pojedinačnih Državnih prvenstava u stonom-tenisu za mlađe kadete, kadete i juniore, 4 ekipna prvenstva BIH,  nekoliko TOP-ova ( najbolji osam stonotenisera i stonoteniserki BIH u takmičarskoj sezoni), organizator kvalifikacija za država prvenstva i TOP-ove.

Zajedno sa Emirom Kramom i Mustafom Hočkićem, Amela Lolić bila je nosioc aktivnosti u rekonstrukciji stonoteniske dvorane, sredstva u iznosu od 70.000,00 KM obezbjeđena putem Holandskog bataljona od Vlade Kraljevine Holandije. Od 2000. godine član je Predsjedništva Sportskog saveza općine Travnik, od 2003. do 2016. godine obavlja i funkciju predsjednika Sportskog saveza općine Travnik, gdje je organizovala mnoge manifestacije kao član predsjedništva i kao predsjednik ( 18. Izbora sportiste općine Travnik, organizacija street-sporta, obilježavanje značajnijih datuma i mnoge druge aktivnosti).

 Amela Lolić je i jedan je od organizatora humanitarnog turnira za pomoć porodici Ćosići, gdje su prikupili značajna finansijska sredstva, 4.950,00 KM, te pored toga nekoliko paketa odjeće, sredstva za higijenu, hrane i steonu junicu donacija OHR. Jedan je od inicijatora i osnivača Stonotensiskog saveza SBK/KSB, gdje je obavljala funkciju predsjednika. U tom periodu pokrenuta su bila takmičenja za mlađe uzraste na našem Kantonu, organizovani kampovi za reprezentativce BIH u stonom-tenisu, organizovani kampovi za perspektiven stonotensiere na Kantonu i pokrenuta inicijativa za organizaciju Balkanskog prvenstva u stonom-tenisu čiju je kandidatur istaknula u junu 2007. godine u Istanbulu, a na Kongresu Balkanske unije odražnom od 2- 5 septembra 2007. godine u Istanbulu prezentovala BIH, SBK/KSB i grad domaćin Bugojno, koji je u junu 2008. godine ugostio najbolje stonotenisere Balkanskih država.

2005. godine pokreće aktivnosti na formiranju Sportskog saveza SBK/KSB koji je i formiran iste godine i koji okuplja 11 općinskih saveza sa SBK/KSB i 8 granskih saveza i jedna je od najmasovnijih nevladinih organizacija na području SBK/KSB.

Od 2005. godine Amela Lolić obavlja funkciju sekretara Sportskog saveza SBK/KSB, gdje sam organizator mnogih manifestacija kao što su Izbor najboljeg sportiste Kantona, pet seminara Uloga sporta u očuvanju zdravlja, jedan seminar Osnove teorije treninga, obilježavanje 31. maja- Svjetskog dana borbe protiv pušenja „Pješačenjem do zdravlja“, obilježavanje 14. novembra dana borbe protiv dijabetisa organizacija Otvoreno zabavnih škola nogometa na SBK/KSB, organizacija street-sporta i mnoge druge aktivnosti.

Pored navedenog od 2006. godine je i instruktor nogometa u okviru OFFS-projekta koji se realizira u BiH, Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Hrvatskoj i zemljama Bliskog Istoka. 2002. godine položila je za saveznog stonoteniskog sudiju, a 2010. godine stekla je zvanje međunarodnog stonoteniskog sudije. Sudila je na dva Evropska  prvenstva za mlade ( Sarajevo ( BiH ) 2006. godine i Schwechat ( Austrija ) 2012. godine), na Univerzijadi u Beogradu ( R Srbija) 2009. godine, na Balkanskim prvenstvima ( 2006., 2007., 2008., i 2012. godine). Član je Upravnog odbora Sportskog saveza BIH i član sam Komiteta  sport za sve BIH.  Nalazila  se na čelu projekta „ Edukacija žena za menadžere i isntruktore sportsko-rekreativnih aktivnosti „ koji je realizovan  u saradnji sa Edukacijskim fakultetom Univerziteta u Travniku i gdje 48 žena dobilo certifikat za instruktore i menadžere sportsko-rekreativnih aktivnosti. Projekat „ Edukacija žena za menadžere i instruktore sportsko-rekreativnih aktivnostu  u cjelosti je finansiran od strane Ambasade Američkih država u BiH.

Pored aktivnosti i angažmana u sportu 2000. godine Amela Lolić radila je kao volonter u UG „ Snaga u različitosti „ zajedno sa Valery Perry, Tijanom Vignjević i mnogim drugima, a trenutno obavlja i funkciju predsjednika SABNOR-a SBK/KSB, član predsjedništva SABNOR-a BiH, gdje je uključena u  aktivnosti obnove spomenika iz Drugog svjetskog rata na području općine Travnik i širenju ideje antifšizma na prostoru BiH.

Amela Lolić dobitnik je mnogobrojnih društvenih priznanja na općinskom, kantonalnom i državnom nivou i kao sportista i kao sportski radnik.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima

spot_img