-5.2 C
Travnik

Affiliate Marketing za Početnike

Affiliate marketing za početnike je veoma jednostavan i dobar način za ostvarivanje zarade i profita.

Ako smatrate da možete odnosno da imate određeni vid praćenja na internetu razmislite o radu u affiliate marketingu. Danas vam predstavljamo tekst koji govori o tome šta je affiliate marketing za početnike.

Affiliate marketing je idealan način kako da zaradite novac pasivno, a sve što vam je potrebno je određena platforma kao što je YouTube, Instagram, Facebook, , Google, Twitter ili čak popularan blog. Princip affiliate marketinga je sljedeći, vi dobijete određeni link za proizvod ili web stranicu koju ćete reklamirati, na vama je samo da objavite link koji ste dobili u opis videa, fotografije ili na kraju bloga.

Obično se dogovorite prije sa kompanijom, da li ćete zarađivati određenu svotu novca unaprijed ili ćete dobijati novac za svaki klik koji uspijete donijeti stranici. Za affiliate marketing vam je samo potrebna reklama, ne morate imati određeno znanja što se tiče ciljnih grupa ili kako da prezentujete proizvod.

affiliate marketing za početnike

Vaš zadatak je da dovoljno animirate publiku kako bi kliknula link koji ste dobili i na taj način vama pomogli. Zbog toga je vrlo važno da iza sebe imate publiku koja vam vjeruje i koja će vas podržavati u svakom smislu, pa tako i u ovom.

U samom početku potrebno je da izgradite vašu mrežu, jer bez pratitelja vi ne možete ostvariti određeni uspjeh u affiliate marketingu.

Kako početi zarađivati

Pravila i zakoni affiliate marketinga se uvijek mijenjaju i nikada sa sigurnošću ne možemo odrediti koja su to pravila koja trebate slijediti da bi bili uspješni u affiliate martketingu ili da povečate zaradu. Međutim postoji par elemenata affiliate marketinga koji se nikada ne mijenjaju i uvijek će ostati isti. Zbog važnosti ovih elemenata potrebno je da ih se uvijek poštuje kako bi počeli zarađivati novac.

Osnovi elementi affiliate marketinga su:

  • Fokusirajte se na reklamiranje dobrog i pouzdanog proizvoda ili usluge, zapitajte se da li vaši pratitelji žele da vi reklamirate baš taj proizvod ili uslugu,
  • Nikada ne reklamirajte proizvod koji ima veze sa vašim poslovanjem. Razlozi za ovu tvrudnju su mnogi, a najveći je zato što vi ne želi da vaši korisnici prestanu pratiti vaš rad i da počnu puniti džep vaše konkurencije,
  • Nemojte pretjerivati sa partnerskim bannerima, linkovima i mailovima. Budite umjereni i dobro kalkulišite gdje ćete i kada ćete promovisati određeni link ili banner,
  • Neka tekst koji sadrži affiliate link ima povezanost sa vama i vašom tematikom o kojoj pišete. Na ovaj način ćete bolje integrisati link, te nećete izgledat kao osoba koja promoviše proizvod ili uslugu samo zbog novca,
  • Koristite razne vrste promocije kao što su društvene mreže i YouTube, Twitch, itd,
  • Konstatno pišite i šaljite newslettere koje sadrže partnerski link odnosno link kompanije sa kojom radite,
  • Za sami kraj i kao zadnji element uzimamo strpljenje, koje je i u jedno najvažnije. Potrebno je da budemo strpljivi i damo par dana ili više dok korisnici ne počnu redovno ulaziti na affiliate link i ne krenu vam ostvarivati zaradu.

Najbolji način kako da se iskorsti affiliate marketing

Sigurno se pitate koja je to platforma koja najbolje koristi i ima najbolju zaradu od affiliate marketinga, odgovor na ovo pitanje je jednostavan a to je blog. Jednostavno je napravi blog, izgradi svoje mejsto na interneru i počni zarađivati preko affiliate programa.

Blog je idealan zbog cijelog aspekta opuštenosti, nije sve formalno i ne izgleda kao kompanija koja gura cijelo vrijeme određenu reklamu svoj gledaocu. Blog više izgledao kao grupa prijatelja koja komunicira i dijeli mišljenja o određenom zajedničkom interesu. Zbog toga kada se čak i nađe affiliate link na nekom blog, a taj link ima veze sa tematikom bloga onda pogotovo vaši pratitelji vam neće zamijerati. Čak šta više podržat će vas i na taj način više puta posjetiti affiliate stranicu koja nudi određeni proizvod ili uslugu, što će vama zauzvrat donijeti više novca.

Affiliate Marketing za Početnike

Blog je dobar zato što gradite prijateljski odnos sa vašim korisnicima, taj affiliate link koji vi postavite nikako ne smije biti hladna i bezdušna promocija. Pobrinite se da taj link bude integrisan tako da će vam korsnici bit zahvalni na toj promociji i stavite se na kraju krajeva u cipele svojih korsnika. Da li bi vi kao korisnik da slučajno dođete do tog link kliknuli ga ili čak kupili proizvod ili uslugu koja se na toj stranici reklamira.

Najbolje savjete koji se tiču marketinga možete pronaći na portalu infoarena.

DRUGI UPRAVO ČITAJU