Adela Dobrić – ekspertica za predškolski odgoj, dizajnerka i naučni radnik

Adela Dobrić je rođena u Travniku prije 53 godine, gdje je pohađala predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, piše portal Travnik.ba.

Studirala je na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu i stekla je zvanje profesor predškolskog odgoja, a nešto kasnije magistar odgojnih nauka u oblasti Pedagoške osnove organiziranja, upravljanja i evaluacije rada u institucijama odgoja i obrazovanja. Trenutno radi u JU za predškolski odgoj i obrazovanje obdanište Travnik u Travniku.

Ono što najviše opisuje našu sugrađanku jeste lutka Adellina. Dizajnirala ju je 2016. godine i njene podatke pohranila u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH pod brojevima BAD16673 (dizajn) i BAZ1619518 (žig). Lutka Adellina jetako postala zvanično prva lutka u Bosni i Hercegovini.

Adela Dobrić - ekspertica za predškolski odgoj, dizajnerka i naučni radnik
Adela Dobrić - ekspertica za predškolski odgoj, dizajnerka i naučni radnik 2


Bavi se dresurom pasa uz supruga koji je profesionalni dreser pasa u BiH. Napisala je nekoliko pjesama za djecu koje su za sada neobjavljene, ali su našle svoje mjesto u njenoj praksi. To su Adellina u svijetu pravila, Nekada davno, Ima jedna zemljai Pjesma mog vrtića.

Anela Dobrić je poznata našim sugrađanima kao ekspertica za predškolski odgoj, voditeljica edukacija za profesionalni razvoj odgajateljice na seminarima, treninzima, forumima, konferencijama i online edukacijama, zatim kreativnih radionice za djecu i odrasle.

Adela Dobrić učiteljica i umjetnica

Registrovana je u Registru naučnih radnika/ustanova Federacije BiH. Objavila je pregledni naučni rad u „Zborniku radova – Drugi simpozij o bosanskom jeziku“ Instituta za jezik Sarajevo (2016.) na temu Knjiga, dijete, vrtić – razvoj pretčitačkih vještina.

Nominovana je dva puta za najinovativniju odgajateljicu u 2016. i 2018. godini u organizaciji COI Step by Step. Nagrađivana je Evropskom i Državnom oznakom kvaliteta rada za više projekata od strane eTwinning-a – najveće zajednice škola u Evropi. Nominovana je od strane Udruženja poslovnih žena BiH u kategoriji nauka i obrazovanje za nagradu „Snaga izvrsnosti“.

Adela Dobrić je udata i ima jednog sina.

- Oglašavanje -

Možda vas zanima

spot_img