„Znakovi pored puta“ u Jankovićima kod Travnika

Kad iz Travnika udariš cestom na zapad, put Turbeta, Komara, pa Donjeg Vakufa i Jajca, onim blagim ravnim usponom pokraj vojnoga kompleksa, te ubrzo skreneš putom desno, uzbrdo, gledajući gore u vlašićke visine, ubrzo ćeš se naći u Jankovićima, pitomom i urednom prigradskom naselju. U njemu, u vlastitoj zgradi podignutoj namjenski, po svim uzusima struke, djeluje Hrvatsko amatersko kazalište sa statusom javne ustanove u općini Travnik. Nazvati ga kulturnim čudom bilo bi pomalo konvencionalno. A jest čudo.

„Znakovi pored puta“ u Jankovićima kod Travnika
Fotografije: Slobodan Ličanin Lika

Zapis koji slijedi govori o tome. Autor mu je Enes Škrgo, kustos Memorijalnoga muzeja Rodna kuća Ive Andrića u Travniku, pisac, kazališni radnik i sām, prijatelj jankovićkih kazalištaraca s mnogo zajedničkih projekata u proteklim godinama.

Po Škrginoj ideji a u izvedbi Hrvatskoga amaterskog kazališta, ove godine je nastalo nešto doista izvorno – izložba „Znakovi pored puta“ na otvorenom, pored puta u Jankoviće. Tu godinama stoje prazni metalni okviri za kojekakve reklamne panoe. Sada prolaznikovo oko u njima gleda i čita Ivu Andrića, u autentičnom ambijentu i maglenom pejzažu Ex Ponta. (I. Lovrenović)

„Znakovi pored puta“ u Jankovićima kod Travnika
Fotografije: Slobodan Ličanin Lika
- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima

spot_img