12.8 C
Travnik

Zeolit je odličan mineral za detox tijela

Naziv zeolit ​​potiče od grčkih riječi ‘zeo’ (kipjeti) i ‘litos’ (kamen).  Riječ je o vulkanskom pepeo na osnovi silicijevog dioksida (mineral nalik pijesku) koji nastaje tokom vremena kada pepeo i lava iz vulkana hemijski reagiraju s morskom vodom. To rezultira spojem vrlo jake strukture poput kaveza i negativnim nabojem.

Zeolit ​​je jedan od najfascinantnijih i najsnažnijih dodataka na današnjem tržištu

Ujedeno  je uobičajeni naziv za preko 240 jedinstvenih struktura (ili okvira), od kojih se 40+ pojavljuje u prirodi. Najčešće vrste uključuju:

 • Klinoptilolit
 • Mordenit
 • Analcime
 • Chabazite
 • Natrolit
 • Stilbite

Stari Rimljani koristili su zeolit prilikom gradnje mostova. Tada je pao u zaborav i pronašao svoj put davne 1756. godine kada ga je švedski mineralog Axel Cronstedt prvi put opisao i imenovao.

Postoji oko 40 prirodnih zeolita koji nastaju i u vulkanskim i u sedimentnim stijenama; prema američkom geološkom zavodu, najčešće minirani oblici uključuju čabazit, klinoptilolit i mordenit. Još desetaka umjetnih, sintetičkih zeolita (oko 150) dizajnirano je za posebne svrhe, od kojih su najpoznatiji zeolit ​​A koji se obično koristi kao deterdžent za pranje rublja.

Njegovo djelovanje

To ​​je alkalni mineral koji je vrlo porozan i jedan je od rijetkih minerala koji je u prirodi negativno nabijen. Budući da je većina toksina, poput teških metala, zračenja i pesticida, pozitivno nabijena, on ​​se poput magneta izvlači na toksine i usisava ih u svoju strukturu. Te opasne tvari odlaze u strukturu kaveza zeolita, a zatim se sigurno i nježno izvede iz tijela.

Zeolit ​​i vaš imunološki sistem

Metali, otrovni sastojci iz okoliša, plijesni, radioaktivni materijali i patogeni mikrobi, neki su od toksičnih elemenata koji utiču imunost tijela. Mineral zeolit ​​može apsorbirati mnoge od ovih otrovnih elemenata i ukloniti ih iz vašeg tijela, oslobađajući vaš imunološki sistem da svoju energiju usmjeri na druga pitanja poput raznih virusa.

Detoksikacija

Zahvaljujući svojim karakteristikama a on omogućava

 • Obrnuto oksidativno oštećenje
 • Održava zdrav mikrobiom
 • Ubijaj bakterije i viruse
 • Povećava razinu minerala i elemenata u tragovima
 • Popravlja stanje kože i zaustavlja krvarenje

Iz tih se razloga često koristi za detoksikaciju teških metala i drugih toksina iz tijela.

On sve to čini u crijevima, a da se ne apsorbira, što ga čini sigurnim za ljudsku upotrebu, uz nekoliko značajnih iznimaka.

Osobine zeolita

Postoje razne osobine zeolita koje potvrđuju njegovo djelovanje. Na glasu je  kao pomagač za detoksikaciju, jer se njegova jedinstvena površinska struktura veže za mnoge potencijalno opasne toksine.

Zeolit je odličan mineral za detox tijela
Zeolit mineral ima odlične osobine

U kliničkom ispitivanju na 33 dobrovoljca, ​​ pojačao je  eliminaciju aluminija, arsena, olova, žive i drugih teških metala. Ljudi koji su uzimali tekući zeolit ​​(30 kapi dnevno) imali su znatno veću razinu tih metala u uzorcima urina. Laboratorijska analiza potvrdila je da zeolit ​​nije zagađen, pripisujući rezultate detoksikaciji teških metala.

Stanice mozga posebno su osjetljive na trovanje teškim metalima. Teški metali mogu oštetiti neurone i izazvati anksioznost, depresiju, ljutnju i probleme s pažnjom.

Njegova sposobnost da detoksira olovo, živu, aluminij i druge teške metale čini ga obećavajućim komplementarnim pristupom gore spomenutim poremećajima raspoloženja. Međutim, nijedna studija još nije istraživala njegov uticaj na raspoloženje.

U 12 zdravih pića klinoptilolit (5 g) smanjio je razinu alkohola u krvi do 43%. Blokirao je apsorpciju alkohola u kombinaciji s pićem. Mnogobrojne osobine zeolita čine ga najboljim mineralom u prirodi za detox.

U drugom kliničkom ispitivanju, 25 dobrovoljaca uzimalo ga je ​​(2,25 g – 4,5 g) ujutro nakon “noćnog izlaska”. Bilo je prekasno za detoksikaciju alkohola, ali simptomi mamurluka poboljšali su se za 40-50%.

Zeolit može vezati i ukloniti širok raspon toksina iz ljudskog tijela, pitke vode i otpadnih tvari. Njegovi maleni kavezi i površinski naboj zarobljavaju teške metale, prirodne i kemijske otrove, radioaktivne elemente, mikrobe, metaboličke proizvode i još mnogo toga.

Glavne osobine zeolita su:

 • Zaustavlja nekontrolirano krvarenje
 • Može vam pomoći kod detoksikacije
 • Vjeruje se da podržava zdravlje crijeva
 • Antioksidativno djelovanje
 • Može smanjiti lipide u krvi
 • Može zaštititi mozak i jetru
 • Čisti i štiti kožu
- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima