Ženska Mentorska Mreža: Sami možemo učiniti tako malo, a zajedno mnogo više

Projekt mentorstva Ženska Mentorska Mreža prošle godine okupio je više od 100 poslovnih žena i omogućio razmjenu znanja i iskustava uspješnih menadžerica sa mladim ženama na početku karijere.

Priliku za razmjenu znanja i iskustva dobile su, između ostalih, Nedeljka Bilić, članica Uprave za finansije u kompanijama Konzum i Mercator BH, i Minela Zerdo Puljić, jedna od 54 mlade poslovne žene koje su učestvovale u prvom ciklusu Ženske Mentorske Mreže.

Bilić je iskusna finansijska stručnjakinja sa bogatim iskustvom, a dio svog iskustva podijelila je kroz Žensku Mentorsku Mrežu kao mentorica. Zerdo Puljić direktorica je kompanije Precizni marketing, a istovremeno je i poslovni partner jedne nizozemske kompanije i osnivač startupa OKRUGLA Kocka.

Svoja iskustva i Bilić i Zerdo Puljić podijelile su sa nama.

Šta je za vas Ženska Mentorska Mreža?

Bilić: Prije svega, dozvolite mi da zahvalim uvaženim kolegicama Saneli Pašić i Sabini Softić na ideji da u jednu Mrežu ‘upletu’ žene poduzetnice s prostora BiH. Žensku Mentorsku Mrežu doživljavam kao jedan Klub u kojem se susreću i povezuju žene koje su svjesne koliko poduzetništvo doprinosi razvoju osobnih potencijala, novih radnih mjesta, konkurentnosti i općih društvenih interesa. ŽMM objedinjuje obrazovanje, stečeno znanje i sposobnosti svojih članica koje s radošću prenosimo našim mentorinama kako bi ih ohrabrile i motivirale da svoje potencijale ulože u poduzetništvo, osiguraju sebi i drugima radna mjesta i ekonomsku neovisnost koja je preduvjet za mnoge druge životne odluke.

nedeljka bilić (foto: d. s./klix.ba)
Nedeljka Bilić (Foto: D. S./Klix.ba)

Zerdo Puljić: Ženska Mentorska mreža je za mene jedinstvena prilika u životu koja je mnogo doprinijela mom profesionalnom razvoju i olakšala i ubrzala moj napredak. Učila sam od sposobnih, jakih, uspješnih žena koje su nesebično dijelile svoje znanje i iskustvo koje se ne može steći u obrazovnim institucijama. Ženska Mentorska Mreža je postala dio mog života, kako kroz moj rad koji se konstantno unapređuje zahvaljujući mojoj mentorici, tako i kroz kontakte koji su prerasli u kvalitetne odnose. Vjerujem da će lanac dijeljenja znanja i iskustva kroz ŽMM prerasti u snažan pokret koji direktno mijenja društvo.

Kako biste definisale vaš odnos?

Bilić: Već prvi razgovor sa mojom mentorinom Minelom mi je ukazao na to da se radi o jednoj mladoj i poslovno radoznaloj osobi koja je u potpunosti razumijela uloge mentorice i mentorine. Ubrzo smo razbile početni oprez u pogledu načina na koji ćemo realizirati naše uloge i uskladile vrijeme za susrete uživo. Komunikacija se nastavila i sretna sam što sam Mineli podrška i izvan projekta ŽMM. Naime, bila sam u prilici nekoliko puta podržati njene osobne ideje i ciljeve, a kao nagradu dobila sam krasne povratne informacije. Uz podršku kolege iz Sektora marketinga kompanije u kojoj sam angažirana organizirala sam joj praktičan rad. Njen odnos prema obavezama, doprinos u radu, komunikacija sa ostalim članovima tima, su potvrda da Minela ima sposobnost i za individualni i timski razvoj. S Minelom dijelim važne životne stavove i vrijednosti što doprinosi da je naš odnos, kao i teme za razgovor, puno širi od mentorske podrške i poduzetništva.

foto: d. s./klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Zerdo Puljić: Moram priznati da mi je prvi telefonski razgovor sa mojom mentoricom Nedeljkom ostao u dubokom sjećanju jer sam se prepoznala u svemu što mi je Nedeljka tada rekla. Suzana Tihi-Babić, direktorica ljudskih resursa u Addiko banci, uradila je odličan posao povezavši me baš sa Nedeljkom. Da sam sama birala mentoricu, ne bih uradila bolje. Nedeljka je osoba kakva želim da budem. Nevjerovatno sposobna i jaka, a istovremeno sa izraženom intrinzičnom potrebom da doprinese čovjeku i zajednici. Nedeljka je bila moja podrška od tog prvog razgovora pa sve do danas.

Koliko je dobar odnos pomogao mentorici, a koliko mentorini?

Bilić: Od Minele sam dobila potvrdu da nas okružuju mladi obrazovani ljudi spremni ulagati u sebe, svoje znanje i preuzeti svoju karijeru u svoje ruke, ploviti uzburkanim poslovnim putevima kako bi, za sebe i za one koji su im važni, osigurali materijalno i duhovno zadovoljstvo. Minela će svoj akademski put nastaviti, uz podršku Francuske vlade, statusom doktorantice. Nije uzalud Nelson Mandela rekao “Edukacija je najmoćnije oružje svijeta”. Impresivno je koliko se Minela kao mlada žena oslanja na sebe i koliko joj je važno da brine za svoje najbliže. Sada pažljivije gledam na svoje saradnike kako ne bih propustila dati im podršku i ohrabrenje u njihovom napredovanju. Želim vjerovati da je naš odnos pomogao Mineli da lakše razumije poduzetničke prilike i opasnosti, profesionalne stavove i donošenje odluka.

minela zerdo puljić (foto: d. s./klix.ba)
Minela Zerdo Puljić (Foto: D. S./Klix.ba)

Zerdo Puljić: Meni je mentorstvo bilo od velike pomoći u razvoju moje karijere. Mnoge poslovne prepreke i dileme sam uspješno prevazišla zahvaljujući znanju i iskustvu moje mentorice koje je podijelila sa mnom. Zahvaljujući Nedeljki, provela sam skoro tri mjeseca u sjedištu Konzuma, gdje sam od nje učila o poslovanju velike korporacije. Bila sam dio cijelog ciklusa od ideje do realizacije marketinških kampanja u skoro tri mjeseca. Kako biti pravi lider i uspješno voditi tim sam imala priliku vidjeti iz prve ruke posmatrajući Nedeljku i njen tim.

Kako vidite dalji razvoj vašeg odnosa, koliko vaše karijere mogu biti obilježene njime?

Bilić: Minela pokazuje ozbiljne znake razvoja osobne karijere u poduzetništvu, ne samo lokalno. Ona već sada pronalazi put i sudjeluje u donošenju i realizaciji poslovnih odluka koje se realiziraju izvan granica naše zemlje. S obzirom na to da se Minela odlučila na razvoj kroz osobno poduzetništvo, a moj izbor je, za sada, korporativno angažiranje, neće biti direktnog utjecaja našeg odnosa na naše karijere. Međutim, svo moje znanje na raspolaganju je Mineli u svakom momentu kada ona ocijeni da joj to može koristiti. Istovremeno, znam da Minelu mogu uključiti u svoje dileme kako bi onim znanjem koje ona ima, a meni nedostaju, riješila neke moje dileme.

Zerdo Puljić: Nedeljka je već bitan dio mog života. Formalno mentorstvo je preraslo u mentorstvo izvan tih okvira. Vidim nas kako skupa koračamo ka novim životnim i poslovnim izazovima i radujemo se uspjesima one druge. Sve male i velike pobjede jedva čekam podijeliti sa njom. Danas sam nakon bitnog sastanka prvo njoj javila lijepe vijesti, jer je ona bila ta koja mi je dala vjetar u leđa i vjerovala u mene. Nedeljka je neiscrpan izvor životnog i poslovnog znanja i nadam se da ću biti u prilici biti nekome Nedeljka i širiti ovaj pozitivan val koji je ŽMM pokrenula.

Šta možete poručiti poslovnim ženama koje tek odlučuju postati mentorice ili mentorine?

Bilić: Svim poslovnim ženama rado bih preporučila da uvijek pokušaju svoje znanje umnožiti, dijeleći ga sa mladim ženama. Istina, neće namjera uvijek dati i očekivani efekat, ali ako jednoj ženi koja želi razvijati poduzetništvo pomognemo na tom putu već smo napravili uspjeh. Mentorinama koje budu zadovoljne svojom karijerom i doprinosom mentorica preporučujem da ne zaborave ‘vratiti dug’ na način da jednog dana same postanu mentorice.

foto: d. s./klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Zerdo Puljić: Da se obavezno priključe Ženskoj Mentorskoj Mreži i budu dio pokreta koji mijenja živote ne samo žena, nego i cijelog društva. U Ženskoj Mentorskoj Mreži rast je neminovan i obostran, bez obzira na to da li ste menotrica ili ste mentorisani. Sami možemo učiniti tako malo, a zajedno možemo učiniti mnogo.

klix.ba

Možda vas zanima

Travnik se pridružio Partnerstvu za otvorenu vlast

Kako je objavljeno na zvaničnoj Facebook stranici Općine Travnik, Travnik se pridružio  Partnerstvu za otvorenu vlast (OGP) gdje će raditi s globalnom mrežom od...

Omladinska banka Travnik uručila čekove za novih 8 mikrobiznisa

Omladinska banka Travnik jučer je uručila čekove za novih 8 mikrobiznisa koji su ili će početi sa radom u ovoj 2024. godini na području...

RK ”Borac” Travnik dočekuje RK ”Jajce” u 19. kolu...

U nedjelju, 21. aprila 2024. godine, održat će se rukometna utakmica 19. kola Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, grupe Sjever. Utakmica 19. kola Prve...

Centar za cjeloživotno učenje Sveučilišta “VITEZ” organizira humanitarnu akciju...

Ova plemenita inicijativa ima za cilj donirati knjige pacijentima Bolnice Travnik i dječjeg odjela Hrvatske bolnice ''Dr. fra Mato Nikolić'' Nova Bila. Akciju organizira Centar...

Drugi čitaju

Tvrđava u Jajcu

Bajkovita Tvrđava u Jajcu Da li znate po čemu je posebna Tvrđava u Jajcu? Ima dosta toga što nije poznato mnogima, a što se veže...

Preminula je Mare Žilić rođ. Lučić – Jozak

Tužnog srca javljamo cjelokupnoj rodbini, prijateljima i znancima žalosnu vijest da nam je neprežaljena MARE ŽILIĆ (DIDAKUŠINA) rođ. LUČIĆ - JOZAK 1954.-2024. Preminula dana...

Šta vidjeti u Travniku?

Ako u skorije vrijeme planirate posjetiti čuveni vezirski grad u srcu Bosne i Hercegovine onda u nastavku pročitajte šta vidjeti u Travniku! Šta vidjeti u...

Najbolji Kineski Sajtovi Za Online Kupovinu

Veliki broj sajtova izgleda kao da je isti, svaka firma nudi sličnu robu, ali koji su najbolji kineski sajtovi za online kupovinu?

Franjevački samostan i posljednji bosanski kralj u staklenom...

Srednjovjekovna Bosna na jednom mjestu Zamislite 2000 raznih stvari na jednom mjestu koje otkrivaju samo mali dio prošlosti i sanduk sa ostacima posljednjeg bosanskog kralja....

Najljepše ljubavne poruke iz filmova

Filmovi su uvijek bili inspiracija, a tako će i ostati. Kroz filmove možemo da dobijemo motivaciju, inspiraciju, nove poslovne ideje... Filmovi su uvijek bili inspiracija...

Preminuo naš sugrađanin Mile Kovčo

Jučer je preminuo još jedan od omiljenih građana Travnika, Mile Kovčo. Brojni prijatelji, poznanici i komšije opraštaju se od našeg sugrađanina na društvenim mrežama…Njegovo prisustvo...