Zbog praznika Mevluda / Ponedjeljak neradni dan u Osnovnoj školi Travnik

Zbog islamskog praznika Mevluda, ponedjeljak 18. oktobar je neradni dan, saopćeno je iz Osnovne škole Travnik. Redovan nastavni proces se nastavlja u utorak, po važećem rasporedu časova.

Ovim praznikom vjernici se prisjećaju života posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda.

Jedan od običaja za Mevlud jeste pravljenje slatkiša, mevludskih bombona i šerbeta (soka). Tim povodom danas će nastavnici islamske vjeronauka počastiti naše najmlađe učenike ovim slasticama.

Svim učenicima i njihovim roditeljima, svim zaposlenima u kolektivu OŠ “Travnik”, kao i svim posjetiocima naše web stranice islamske vjeroispovijesti želimo sretan i hajirli praznik Mevlud riječima MEVLUD MUBAREK!

Muhammed, a.s. je rođen u Mekki 12. rebiu-l-evvela 571. godine. Njegov otac Abdullah je umro dva mjeseca prije njegova rođenja, a majka Amina kada mu je bilo šest godina. Nakon majčine smrti brigu o njemu je vodio djed AbdulMutalib koji ga opet na samrti ostavlja u amanet svome sinu Ebu Talibu. Kod svoga amidže Muhammed, a.s. odrasta baveći se trgovinom.

Allahovim poslanikom postaje 610. godine kada na brdu Nur u pećini Hira dobija prvu objavu od meleka Džibrila koja glasi: Uči, čitaj! U ime Gospodara tvoga koji stvara!…

Njegov poslanički put je bio težak, a period objave trajao je 23 godine. Na Ahiret je preselio u 63. godini života i ukupan je u Medini.

Detaljnije o njegovom životu učenici i nastavnici mogu pročitati i pogledati na velikom LCD televizoru u glavnom holu škole sutra i tokom naredne sedmice. Također, preporučujemo učenicima da pogledaju i učeničke radove i veliki pano o Mevludu u glavnom holu škole i da tokom ovih prazničnih dana pročitaju neku knjigu o životu Muhammeda, a.s., i pogledaju neki dokumentarni ili igrani film na ovu temu.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima

spot_img