-9.2 C
Travnik

Vrijedna donacija stiže u Travnik

Pored škole u Cazinu, Prijedoru i Tuzli, Mješovita srednja tehnička škola Travnik dobit će opremu u vrijednosti od 60.000 eura zahvaljujući projektu kojeg vodi prof. dr. Hasan Smajić, inače redovni profesor za industrijsku automatizaciju na Univerzitetu primijenjenih nauka u Köln’u.

Vrijedna donacija stiže u Travnik
Vrijedna donacija stiže u Travnik 2

Važno je što će tim od 5 profesora biti i edukovan za primjenu opreme. Do sada se pokazalo da bez obučenih profesora, oprema ne znači mnogo. Na ovaj način će grad Travnik puno dobiti u pogledu stvaranja baze mladih ljudi koji će znati koristiti savremene uređaje u polju automatizacije. Od sutra počinje instalacija softvera i edukacija od strane asistenata iz Njemačke.

Oprema koja treba da stigne do kraja juna će biti instalisana i naša je obaveza da sa početkom nove školske godine bude u funkciji edukacije naših učenika. Također, obaveza je da sarađujemo sa ostalim školama iz ovog projekta u cilju razmjene znanja, kreiranja edukativnog materijala i praktičnog edukovanja učenika.

Oprema će se se sastojati od 5 radnih stanica, a koja sadrži:

Protokoli kojima je opskrbljen PLC su CAN-Bus, Modbus Serial i Modbus TCP / IP. Za ulazne operacije od strane korisnika predviđeni su klasicni tasteri, šalteri i LED lampe. Za naprednije vježbe na raspolaganju stoje HMI touch paneli za automatsko vođenje i praćenje (monitoring) procesa. Od strane aktorike, tu su električni pogoni sa eletronskim vođenjem preko frekventnih razmjenjivača. U daljnem planu su RFID sistemi, numeričke osovine sa servo motorima i oprema za mjerenje energetske efikasnosti. Opremu zaokružuju najmoderniji softwerski sistemi koji omogućuju grafičko i tekstualno programiranje PLC- a na pet različitih jezika. Sve radne jedinice su opskrbljene modernim protokolima (TCP/IP) i postoji mogućnost rada sa internetskim protokolima (HTTP, SMTP, DHCP, SNMP) koji su preduvjet za digitalizaciju nastave i mogućnost rada na daljinu (online). Također i 5 arduino setova kako bi se u potpunosti zadovoljili zahtjevi u polju automatizacije.

Još jednom se zahvaljujemo prof.dr. Hasanu Smajiću što je prepoznao našu školu da može zadovoljiti visoke zahtjeve koji su postavljeni u ovom projektu, poručili su iz škole.

DRUGI UPRAVO ČITAJU