Vlada SBK za razvoj malog gospodarstva izdvojila skoro 3,5 milijuna maraka

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK), na sjednici održanoj u četvrtak, donijela je Odluku o usvajanju godišnjeg Programa razvoja malog gospodarstva SBK za 2024. godinu, a sredstva su planirana u Proračunu SBK za 2024. godinu u iznosu od 3.410.000 KM.

Sredstva će se dodjeljivati korisnicima kao nepovratna sredstva putem javnog poziva, izuzev interventnih sredstava i razvojnih projekata koja se dodjeljuju po zahtjevu korisnika sredstava za kandidirane projekte, priopćila je Vlada SBK.

Tijekom sjednice usvojena je Odluka o raspodjeli interventnih sredstava s pozicije “Tekući transferi neprofitnim organizacijama” za sufinanciranje projekata, a odlukom se izdvaja iznos od 15.000 KM. Sredstva će se raspodijeliti u skladu s dostavljenim prijedlogom Ministarstva gospodarstva.

Također, usvojena je Odluka o raspodjeli dijela sredstava sa pozicije “Subvencije javnim poduzećima – poticaji gospodarstvu za povećanje konkurentnosti”. Odlukom se vrši raspodjela sredstava u iznosu od 70.000 KM, a sredstva su namijenjena za sufinanciranje projekta kupovine nove opreme, a po zahtjevu korisnika JKP “Radovina” d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje.

Tijekom sjednice usvojena je Odluka o raspodjeli dijela interventnih sredstava sa pozicije “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – poticaji gospodarstvu” Proračuna SBK za 2024. godinu. Odlukom se vrši raspodjela sredstava u iznosu od 34.000 KM. Sredstva će se raspodijeliti u skladu s dostavljenim prijedlogom Ministarstva gospodarstva.

Također, donesena je Odluka o raspodjeli dijela interventnih sredstava s pozicije “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – podrška razvoju poduzetništva i pokretanju novih star-up kompanija” Proračuna SBK za 2024. godinu. Odlukom se vrši raspodjela sredstava u iznosu od 60.000 KM, koja će se raspodijeliti u skladu s dostavljenim prijedlogom Ministarstva gospodarstva.

Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava iz Proračuna SBK za 2024.godinu, s pozicije “Transfer za naknadu štete koju počini zaštićena divljač u skladu sa članom 70. Zakona o lovstvu”. Sredstva potrebna za provođenje programa iz ove Odluke osigurana su u Proračunu SBK i terete poziciju županijskog Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede u iznosu od 18.000 KM.

Tijekom sjednice, među ostalim, Vlada SBK je donijela odluka prema kojoj se Udruženju penzionera Srednjobosanskog kantona”iz Proračuna izdvajaju  sredstava u iznosu od 20.000 KM, kao pomoć za rad navedenog udruženja za 2024. godinu.

Također, usvojena je Odluka o prihvaćanju izvješća bolnica kojima je osnivač Skupština SBK o realizaciji programa financijske konsolidacije i/ili restrukturiranja i namjenskom utrošku sredstava doznačenih iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za četvrti kvartal 2023. godine: JU Bolnica Travnik, JU Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik, Hrvatska bolnica Dr. fra Mato Nikolić Nova Bila, JU Opća bolnica Bugojno i JU Opća bolnica Jajce.

Vlada je tijekom sjednice usvojila niz odluka o izdvajanju sredstava za Caritasu Bugojanskog dekanata  u iznosu od 22 000 KM. Isti iznos Vlada je iz Proračuna izdvojila i za Katoličko dobrotvorno društva Caritas SBK i za Caritas Jajačkog dekanata.

Također usvojena je Odluka o izdvajanju sredstava Crvenom SBK, za koji je iz Proračuno izdvojeno 56.000 KM, kao pomoć za rad navedenog društva za prvi i drugi kvartal 2024. godine.

Donesena je i Odluka o izdvajanju sredstava Muslimanskom dobrotvornom društvu “Merhamet”, za koji se iz Proračuna izdvaja 82.500  KM, kao pomoć za rad navedenog društva za prvi i drugi kvartal 2024. godine.

Tijekom sjednice usvojena je i Odluka o izdvajanju sredstava Srpskom kulturno-prosvjetnom i humanitarnom crkvenom društvu Travnik u iznosu od 22.000 KM.

Vlada je donijela Odluka o izdvajanju sredstava iz Proračuna SBK za 2024. godinu. Iz sredstava Ministarstva zdravstva i socijalne politike s pozicije “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima- sufinanciranje upravnih organizacija – Zavoda za javno zdravstvo SBK planirana su sredstva u iznosu od 550.000 KM za sufinanciranje Zavoda.  Vlada je odobrila mjesečnu isplatu u iznosu od 45.833 KM na ime Zavoda za javno zdravstvo SBK.

Među ostalim, usvojena je Odluka o davanju suglasnosti na CEFTA Odluku o olakšavanju trgovine uslugama koje pružaju turističke agencije i turoperateri.

U cilju što boljeg i usklađenijeg pristupa primjene obaveza, u okviru CEFTA zemalja, pokrenuti je i regionalni projekat čiji je fokus aktivnosti integriranja CEFTA tržišta kroz identifikaciju ključnih barijera licenciranje za turističke agencije i turoperatera. Ovaj proces ujedno predstavlja i harmonizaciju s legislativom EU, stoji, među ostalim, u priopćenju Vlade SBK.

federalna.ba/Fena

Možda vas zanima

NAJAVA: 32.godišnjica odbrane Turbeta i Srednje Bosne

20. aprila 2024 godine održat će se svečana manifestacija povodom 32. godišnjice odbrane Turbeta i Srednje Bosne. Program manifestacije počinje u 15:00 sati polaganjem...

Nova pjesma tuzlanskog pjevača Gabre ”Stranac”, od samoće do...

Tuzlak Almir Gabrić Gabra u svojoj novoj pjesmi “Stranac” vodi nas na emotivno putovanje kroz samoću, odlučnost i pobjedu samog sebe, teme koje su,...

Travnik: U toku rekonstrukcija Bosanske ulice (FOTO+VIDEO)

U toku su radovi na rekonstrukciji Bosanske ulice pod nazivom „Travnički korzo koji implementira Općina Travnik. Izvođač radova GPD „TELING“ d.o.o. Travnik je na dionici...

Ovdje ljudi kupuju kuće, aute, a niko nema kredita,jesam...

Nafiz Ohran je uspješan Bosanac koji je živio i radio dugo godina u Austriji. Sada dođe po pola godine u svoj Donji Vakuf a...

Drugi čitaju

Popularne znamenitosti u Travniku

Popularne znamenitosti u Travniku se moraju posjetiti. Uvjerite se u kulturu, tradiciju i historiju vezirskog grada smještenog u srcu Bosne. Među popularne znamenitosti u...

Mlinčići Jajce

Mlinčići – pravi mali raj na zemlji Ako vas put navede u Jajce, nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na zemlji - Mlinčići Jajce. Svako...

Tvrđava u Jajcu

Bajkovita Tvrđava u Jajcu Da li znate po čemu je posebna Tvrđava u Jajcu? Ima dosta toga što nije poznato mnogima, a što se veže...

Medvjed kula – nezaobilana stanica na putu do...

Medvjed kulu morate posjetiti ako ste u Jajcu Ovo je još jedno mjesto koje služilo kao skrovište ili zatvor kao i što je slučaj sa...

Najbolji Kineski Sajtovi Za Online Kupovinu

Veliki broj sajtova izgleda kao da je isti, svaka firma nudi sličnu robu, ali koji su najbolji kineski sajtovi za online kupovinu?

Plivska jezera

Zašto posjetiti Plivska jezera u Jajcu? Plivska jezera u Jajcu imaju kristalno čistu vodu što je dovoljan razlog da posjetite ovu bosanskohercegovačku ljepotu. Okružena prirodnim krajolikom...

Vodopad Plive u Jajcu među najljepšim na svijetu

Jajce - Kraljevski grad Vodopad Plive u Jajcu morate doživjeti. Iskustva mnogih kažu da najviše vole doći blizu vodopada, osjetiti kapljice vode, upijati nevjerovatan prizor...