0.8 C
Travnik

(VIDEO) Travnički župnik i dekan čestitao Božić

Tekst se nastavlja nakon oglasa -

I ove godine Badnjak i Božić katolički vjernici dočekuju u uslovima pandemije koronavirusa, ali ipak u nešto opuštenijem okruženju, budući da na današnji dan prošle godine nisu ni služene tradicionalne mise polnoćke zbog ograničavanja kretanja, pa su se vjernici u Župi Sv. Ivana Krstitelja u Travniku, kao i u drugim mjestima, okupljali nešto ranije i u manjem broju…

Raspoloženje i radost koju Božić donosi ne može pokvariti pandemija, kako prošle tako ni ove godine, potvrdio nam je travnički župnik i dekan Marko Mikić.

Video pogledajte OVDJE.

Katolici  danas slave Badnjak odnosno Badnji dan. Dan je posta, iako ga Katolička crkva ne smatra obveznim, ali vjernici uobičavaju jesti posnu hranu.

Na Badnjak, koji je također i ime za drvo koje se pali na ognjištu, vjernici uređuju kuću za Božić, kite božićno drvce i pripremaju se za Badnju večer odnosno Polnoćku, misu kojom započinje Božić. Ime “Badnjak” povezano je s riječju “bdjeti”, budući da se na taj dan po tradiciji bdjelo čekajući Isusovo rođenje te Badnja večer protječe u miru i tišini, uz svjetlost svijeća. Nakon mise, vjernici jedni drugima čestitaju Božić. 

- Oglašavanje -

Možda vas zanima