-9.2 C
Travnik

Velika Bukovica/ Danas prisjećanje na sve stradale Bošnjake sa područja općine Travnik

Centralna manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka sa područja općine Travnik, u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine biće održana danas sa početkom u 13 sati u Velikoj Bukovici, kod Travnika.

Manifestacija, nastala u jedinstvu boračkih organizacija sa područja općine Travnik ima za cilj podsjećanje na stradanja Bošnjaka na području travničkog kraja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

Boračka udruženja u saradnji sa Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama, ove godine organiziraju prateće sadržaje manifestacije u skladu sa epidemiloškim preporukama uz poštivanje propisanih COVID-19 mjera.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije, ratni komandant Munir Karić kazao je da se kontinuitet održavanja manifestacije prisjećanja na stradanje Bošnjaka sa područja općine Travnik nikada ne smije prekinuti.

-„Ove godine tužnog srca, ali i ponosno i dostojanstveno,bilježimo 26 godina otkako su naši hrabri borci dali svoje živote za sve nas koji smo ostali. Ovo je najmanje što možemo uraditi za njih, odati počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu,nezavisnost i suverenitet države BiH, ali naravno i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata“, istaknuo je Karić.

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije predviđeno je klanjanje džuma-namaza, Hatma-dova, te polaganje cvijeća na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici. Također, ovom prilikom bit će održan i historijski čas, te će se prisutnima obratiti nekoliko predstavnika iz javnog, političkog i vjerskog života.

Pozivam sve one koji su u prilici da prisustvuju ovoj manifestaciji, da odvoje vrijeme i misli za sve one koji su dali doprinos u oslobađanju nas i  naše domovine“, kazao je Karić.

Travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH, prilikom čega je poginulo 529 pripadnika Armije RBiH iz općine Travnik i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalaze na evidenciji ratnih vojnih invalida.

DRUGI UPRAVO ČITAJU