-14.2 C
Travnik

Večeras na Kanal 6 televiziji pogledajte dokumentarni film o aktivizmu mladih

Pasivnost mladih ljudi često se identificira kao jedan od uzroka stagnacije njihovih prava – i to najčešće od starijih generacija. Ipak, mladi u Bosni i Hercegovini na različite načine kontinuirano dokazuju kako djeluju i opstaju – uprkos ovakvim etiketama.

Koliku potrebu mladi imaju da djeluju progresivno i kreiraju kvalitetnije okruženje za život, svjedoči angažman mladih lidera iz Srednjobosanskog kantona u okviru programa „YOUth CAN“ koji je realizirao Centar za edukaciju mladih.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/323511922839876

Misija Centra za edukaciju mladih je da stvori zdravo i sigurno okruženje za mlade, gdje će oni biti aktivni članovi društva. Cilj je da što veći broj mladih sa područja Srednjobosanskog kantona osnažiti – da jačaju njihove lične i socijalne vještine, kako bi oni znanje prenosili dalje svojoj generaciji a krajnji cilj je da kreiraju pozitivne promjene u društvu.

Kreiranje i izradamurala, borba protiv stereotipa i predrasuda, ekološke akcije, rad na sebi, iniciranje prevazilaženja podjela kroz sportpozicioniralo je mlade kao pokretače i nosioce pozitivnih promjena u Travniku, Novom Travniku, Bugojnu, Busovači, Vitezu, Gornjem Vakufu-Uskoplju i Donjem Vakufu.

Program je izrodio i dokumentarni film “premijera” o aktivizmu mladih koji su učestvovali u programu “YOUth CAN!”. Film prati rad i razvoj mladih u okviru aktivnosti na njihovom osnaživanju, te paralelno rad na predstavi u okviru ovog programa.

Dokumentarac  svjedoči o ulaganju energije generacija koje su, ne svojom voljom, zarobljene u društvenoj stagnaciji, a realizirala ga  je producentska kuća Mebius Film iz Sarajeva. Dostupan je na Youtube-u a emitovat ćemo ga i danas na Kanal 6 televiziji od 17 i 30.

CEM realizuje „YOUth CAN“ program u okviru Bosnia and HerzegovinaResilienceInitiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

DRUGI UPRAVO ČITAJU