-9.2 C
Travnik

U Travniku se uče vještine tkanja bosanskog ćilima

U okviru kampanje „Spasimo bosanski ćilim, nezaštićeno i ugroženo nematerijalno dobro kulturne baštine Bosne i Hercegovine“,sa radom je u Travniku počela Muzejska edukativna radionica tkanja bosanskog ćilima.

Podršku za pokretanje i organiziranje Muzejske radionice tkanja bosanskog ćilima pružili su roditelji muzejske saradnice Esme Imširpašić. Radionica je i pokrenuta u znak sjećanja i odvija se pod sloganom:„I ovo je moje naslijeđe – In memoriam Esma Imširpašić“, kazala je direktorica Zavičajnog muzeja Travnik  Fatima Maslić.

Radionicu u kojoj sudjeluje pet polaznica vodi tkalja Timka Dogan, rođena Jajčanka koja živi u Travniku. Kako nam je kazala vještine tkanja zna dugi niz godina, a  učila je od svoje tetke.

Radionica je tu, materijli također, kao i vrsna učiteljica tkalja, naravno pitali smo je i o  motivima  i mustrama…

Na tragu nastojanja da zaštite, očuvaju i revitaliziraju zamrle i skoro zaboravljene elemente našeg nematrijalnog naslijeđa, kakva je i vještina tkanja bosanskog ćilima, JU Zavičajni muzej Travnik ulaže velike napore u oživljavanje pojedinih elemenata koji su karakteristični za travnički kraj. Čine to i putem muzejskih edukativnih radionica, a već pet godina u ovoj ustanovi djeluje Muzejska radionice narodnog lončarstva i Muzejska radionica ručne obrade tekstila sa razvijenom radionicom tkanja tankog pamućnog platna na horizontalnom tkalačkom stanu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU