-9.2 C
Travnik

U Travniku predstavljena „Gender“ klupa

Dana, 22.06.2021. godine, na gradskom trgu u Travniku predstavljena je „Gender“ klupa proizvedena u okviru međunarodne kampanje „Žene održavaju šumu – održivost kroz jednakost“ – #womensustain.

Pomenuta kampanja pokrenuta je sa ciljem podizanja svijesti o pitanju rodne ravnopravnosti u sektoru šumarstva i društvu uopće te o klimatskim promjenama. Kampanju je na području Bosne i Hercegovine realizovala
regionalna nevladina mreža „Inicijativa za šumarstvo i okoliš“ fea, u okviru programa „Osnaživanje društvenih zajednica kroz demokratsko upravljanje prirodnim resursima“, finansiranog od strane Danske agencije za međunarodni razvoj (DANIDA) i nezavisne asocijacije danskih civilnih organizacija (CISU).

U Travniku predstavljena „Gender“ klupa
U Travniku predstavljena „Gender“ klupa 5
U Travniku predstavljena „Gender“ klupa
U Travniku predstavljena „Gender“ klupa 6


Kampanja #womensustain šalje poruku da su nam potrebne kompetencije i rad muškaraca i žena kako bismo pobijedili klimatske promjene i osigurali održivost šuma. Ovo je posebno bitna poruka za sektor šumarstva u kojem su se tradicionalne patrijarhalne društvene norme zadržale do danas i gdje je učešće žena veoma nisko.

Šume su temeljna komponenta u preokretanju negativnog efekta klimatskih promjena, a drveće je najbolja tehnologija za upijanje ugljika iz atmosfere. Samo se postizanjem ravnoteže, kada muškarci i žene daju doprinos svojim radom, možemo boriti da šume postanu pobjedonosni alat protiv klimatskih promjena.

U Travniku predstavljena „Gender“ klupa
U Travniku predstavljena „Gender“ klupa 7
U Travniku predstavljena „Gender“ klupa
U Travniku predstavljena „Gender“ klupa 8


Centralna aktivnost kampanje bila je postavljanje vješto dizajnirane i vizuelno privlačne klupe koja svojim izgledom i porukama ugraviranim na klupi šalje brojne edukativne poruke o rodnoj ravnopravnosti i klimatskim promjenama. Mjesto na klupi pronaći će i QR kod koji vodi do istoimene publikacije1 proizvedene u okviru kampanje, koja donosi inspirativne priče o 12 žena koje u Bosni i Hercegovini, Danskoj, Nepalu i Vijetanmu rade
u šumi ili za šumu. Klupa također predstavlja i svojevrsno mjesto za odmor korisnika i atrakciju u centru grada.

„Iako žene i muškarci imaju jednaka zakonska prava na vlasništvo, upravljanje i upotrebu prirodnog resursa kao što je šuma, šumarstvo je sektor u kojem dominiraju u muškarci. Lokalne tradicije i običaji podržavaju patrijarhalne društvene norme te u praksi žene znatno rjeđe posjeduju šumu ili rade u šumarskom sektoru. Kroz svoj rad, Inicijativa za šumarstvo i okoliš – fea je osnaživanje žena prepoznala kao veoma bitnu tematiku. Neophodne su kompetencije i rad muškaraca i žena kako bismo osigurali održivost naših šuma i pobijedili klimatske promjene. Svaka promjena zahtijeva
aktivnost i posvećenost, ali rodna ravnopravnost je put prema kojem sektor šumarstva i društvo uopće trebaju poći” – navode iz regionalne nevladine mreže „Inicijativa za šumarstvo i okoliš“ fea.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/221136883170166


Postavljanje „Gender“ klupe proteklo je uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, a slične kampanje podizanja svijesti o istim temama bit će upriličene i u Danskoj, Nepalu i Vijetnamu, ostalim zemljama učesnicama programa „Osnaživanje društvenih zajednica kroz demokratsko upravljanje prirodnim resursima“. Više informacija o kampanji „Žene održavaju šume – održivost kroz jednakost“ pronađite na: https://www.feasee.org/.

DRUGI UPRAVO ČITAJU