-8.2 C
Travnik

U Travniku održan radni sastanak i seminar za muallime i muhaffize Škole Kur’ana

U Islamskom centru na Kalibunaru u Travniku održan je radni sastanak i stručni seminar za muallime i muhaffize Škole Kur’ana Muftijstva travničkog „Ebu Bekr Es-Siddik“.

Izlaganje na temu Metode i iskustva u halkama hifza za djecu, pripremio je hfz. Ibrahim-ef. Bektaš imam Hadži Alibegove džamije u Travniku. Hafiz je naglasio kako je važno odmah na početku učenja arapskog pisma ozbiljno pristupiti nastavi i uložiti trud u pojašnjenju, pravilnom izgovaranju i vježbanju svakog harfa kako bi kasnije u učenju Kur’ana polaznici imali čvrste temelje i lakše savladali tedžvidska pravila. Uz to je naglasio da ozbiljna nastava koja daje prave rezultate treba trajati cijelu školsku godinu a ne samo par mjeseci prije takmičenja.

Izlaganje na temu Metode i iskustva u halkama Kur’ana za odrasle pripremio je mr. Aljo-ef. Cikotić imam džamije na Kalibunaru u Travniku. Aljo-ef. se osvrnuo na činjenicu da djeca pored muallima trebaju imati jaku podršku u porodici kako bi postigli dobre rezultate tako da je rad sa njihovima roditeljima pa čak i nanama i djedovima višestruko koristan. Važno je shvatiti da svi ne mogu postići identične rezultate ali da svako može mnogo napredovati. Kako bi se polaznici opustili i oslobodili da Kur’an uče pred kolegama važno je u učionici napraviti prijateljsku opuštenu atmosferu i stalno motivaciono govoriti o blagodatima druženja sa Kur’anom te organizirati i vannastavne aktivnosti.

Nakon izlaganja, kroz diskusiju, učesnici seminara su razmijenili svoja iskustva vezana za metodologiju rada u halkama i motivaciju polaznika.

U drugoj sesiji današnjeg druženja razgovaralo se o konceptualnim izmjenama vezanim za Takmičenje Hind. Svi muallimi su se složili da su određena poboljšanja i izmjene potrebne te se razgovaralo o različitim mogućim konceptima.

Rukovodilac Škole Kur’ana zahvalio se svim prisutnim na brizi koju nose prema poduci Kur’anu što je njihov dolazak na ovu aktivnost i potvrdio te iznio osnovne podatke vezane za aktivnosti u protekloj školskoj godini i naglasio kako su svaki muallim i muallima utemeljitelji Škole Kur’ana i njeni graditelji i nosioci a ne puki predavači.

Na kraju seminara svim učesnicima obratio se i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović istaknuvši da su mektebi temelji obrazovanja koje muallimi pružaju našoj djeci ali i na važnost muallimskog angažmana u Školi Kur’ana i pružanja mogućnosti poduke Kur’anu svim zainteresiranim bez obzira na uzrast.

DRUGI UPRAVO ČITAJU