-4.2 C
Travnik

U četvrtak premijera dokumentarnog filma “Meta generacije”

Tekst se nastavlja nakon oglasa -

U okviru ovogodišnje kulturne manifestacije “15. Travničke večeri – ljeto u Travniku ima ime” koja traje od 8. do 24. jula, ovog četvrtka biće premijerno prikazan dokumentarni film o radu Sportskog streljačkog kluba “Target” iz Travnika pod nazivom “Meta generacije”, autora Kerima Sefera.

Film govori o počecima rada Kluba osnovanog krajem 2015. godine, njegovom usponu i zapaženim uspjesima mladih strijelaca. U filmu se pojavljuju brojne ličnosti iz društvenog i političkog života Travnika, od predsjednika Kluba Rašida Kasumovića, premijera Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahira Lende, bivšeg načelnika Općine Travnik Admira Hadžiemrića, do sadašnjeg načelnika Kenana Dautovića, strijelaca, roditelja i prijatelja Kluba.

Film posebnu pažnju posvećuje i članovima sa poteškoćama u razvoju, njihovoj adaptaciji i inkluziji u trenažni proces sa ostalim članovima, te načinima na koje je sportsko streljaštvo pomoglo u njihovom daljem psihološkom i fizičkom razvoju; od bolje koncetracije do razvijanja socijalnih i komunikacijskih osobina.

Autor filma je novinar Kerim Sefer koji kaže kako je snimanje trajalo nekoliko mjeseci, a cjelokupan proces rada na filmu praćen je entuzijastičnom idejom da se prikaže ideja zajedništva koju obrazuju mladi ljudi a na tim temeljima počiva i priča sportskog streljaštva u Travniku.

  • Film ima dinamiku koja njegovim sagovornicima omogućava da ispričaju svoju priču na jedinstven i svrhovit način. Svakom učesniku dat je prostor i fokus je u potpunosti na njegovoj percepciji Kluba. Ideja “Targeta” leži upravo u težnji da se sportom ukaže na njegovu važnost, poticanje zdravog takmičarskog duha i razvijanje prijateljskih osobina – kaže Sefer.

Predsjednik Kluba Rašid Kasumović izrazio je zadovoljstvo uspješnim završetkom rada na ovom projektu i njegovom premijernom predstavljanju publici Travnika.

  • Mladima treba dati priliku, podržati ih. Bitno je napomenuti da su cijeli ovaj projekat iznijeli mladi. Mi smo im dali ideju, sredstva i priliku i mislim da bi to mogao biti ključ njihovog ostanka u domovini – navodi Kasumović.

Premijera dokumentarnog filma “Meta generacije” zakazana je za 15. juli na Centralnom gradskom trgu u Travniku sa početkom u 21.00 sat. Film je producirao Sportski streljački klub “Target”, a za montažu i snimanje zaslužan je Ahmed Kasumović. Broj sjedećih mjesta je prilagođen epidemiološkim mjerama propisanim od strane nadležnih organa.

Ranije je istaknuto kako je ovogodišnja manifestacija podijeljena u tri dijela te da će građani imati priliku prisustvovati bogatim kulturnim sadržajima koji će obilježiti ovogodišnje ljeto u Travniku.

(Preporod.info)

- Oglašavanje -

Možda vas zanima