-5.2 C
Travnik

Trudnoća po sedmicama

Kalendar trudnoće iz sedmice u sedmicu, odnosno doslovno trudćnoća po sedmicama

Želite li znati što možete očekivati ​​tokom trudnoće? Došli ste na pravo mjesto! Kalendar trudnoće detaljan je vodič. Gledajte kako Vaša beba raste do svih promjena koje se događaju u Vašoj bebi -ali i u Vama.

Svaka sedmica trudnoće uključuje opis razvoja Vaše bebe, kao i objašnjenje promjena koje se događaju u Vašem tijelu. Također ćete pronaći važne medicinske savjete i podatke koji će Vam pomoći održati zdravlje Vaše bebe i Vas.

Riječ o terminima i trimestarima

Nakon što saznate za trudnoću, prvo pitanje koje će Vam vjerojatno biti postavljeno je “Kada trebate roditi odnosno kada je Vaš termin?” Prilikom Vašeg prvog prenatalnog posjeta doktor će Vam pomoći odrediti očekivani datum poroda (EDD). Vaš EDD je 40 sedmica od prvog dana zadnje menstruacije (LMP).

Trudnoća po sedmicama
Trudnoća po sedmicama 4

Važno je zapamtiti da je Vaš termin samo procjena – većina beba rođena je između 38. i 42. sedmice od prvog dana majčinog LMP -a, a samo mali postotak žena zapravo rodi.

Još jedan uobičajen izraz koji ćete čuti tokom trudnoće je tromjesečje. Trudnoća se dijeli na tromjesečja:

prvo tromjesečje je od 1. do kraja 12. sedmice

drugo tromjesečje je od 13. do kraja 26. sedmice

treće tromjesečje je od 27. sedmice do kraja trudnoće.

Puno lakše i bolje je po meni pratiti trudnoću sedmično. Odnosno trudnoća po sedmica mi je puno detaljnija i preglednija.

Sjećam se koliko sam željno iščekivala iz sedmice u sedmicu, nova dešavanja sa mojim tijelom i naravnom mojim bebaćem.

Pa hajde da počnemo.

Prva stvar koju ćete iščekivati i jedva čekati da poraste jeste svakako mali slatki stomačić.

Provjeravajte svaku sedmicu trudnoće kako biste vidjeli kako se Vaše dijete razvija i saznajte kakve promjene možete očekivati ​​i u svom tijelu!

Prvo tromjesečje

Nakon oplodnje i implantacije, beba je isprva samo embrij: dva sloja stanica iz kojih će se razviti svi organi i dijelovi tijela. Brzo raste, Vaša beba uskoro postaje veličine graha i stalno se kreće. Srce ubrzano kuca i crijeva se stvaraju. Ušne resice, kapci, usta i nos Vašeg sina ili kćeri također dobivaju pravi oblik.

Drugo tromjesečje

Na početku drugog tromjesečja, bebe su dugačke oko 3 1/2 inča i teške oko 1 1/2 unci. Sitni, jedinstveni otisci prstiju sada su na mjestu, a srce ispumpa 25 litara krvi dnevno. Kako sedmice prolaze, kostur Vaše bebe počinje se stvrdnjavati od gumene hrskavice do kosti, a on ili ona razvija sposobnost slušanja. Vjerojatno ćete uskoro osjetiti udarce i pomjeranje ako već niste.

Treće tromjesečje

Bebe su do početka trećeg tromjesečja biti težine oko 2 kilograma. Mogu treptati očima,na kojima se nalaze malene trepavice. I njihova naborana koža počinje se zaglađivati ​​dok ne počnu sličiti na pravu malu bebu.

Trudnoća po sedmicama
Trudnoća po sedmicama 5

Također na njihovom tijelu se razvijaju nokti, nokti na nogama i pravu kosu (ili barem malo kosice) i imaju milijarde neurona u svoj mozak. Vaše će dijete u procvatu provesti posljednjih sedmica u maternici dobivajući na težini. U punom terminu, prosječna je beba duga više od 19 centimetara i teška gotovo 7 kilograma. Ne prepadajte se, u to je uračunata i maternica.

Ja sam bila, poprilično davno trudnica, i sjećam se kako je kalendar trudnoće po sedmica izgledao jako siromašno. Doslovno je to jedino dobra riječ ili možda oskudno. Apaolutno se tome nije pridavao neki značaj.

Trudnoća po sedmicama
Trudnoća po sedmicama 6

U kalendaru trudnoće sam saznala sa školu za trudnice, koju drže Vaše obližnje ambulatne ili domovi zdravlja. Možete otići i pitati u Vašem obližnjem domu zdravlja ili ambulanti, sigurna sam da ćete dobiti sve potrebne informacije.

Jako slatka stvar ali pored toga i korisna, što sam u svakom momentu znala šta se dešava sa mojim tijelom i mojom bebom. A to je upavo zahvaljući kalendaru po kojem sam mogla pratiit trudnoću po sedmicama.

DRUGI UPRAVO ČITAJU