0.8 C
Travnik

Treće mjesto na državnom takmičenju za Faruka Balihodžića

Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Faruk Balihodzić, učenik Mješovite srednje tehničke škole Travnik, autor je rada „Moje stablo vrijednosti“, koje je ove godine osvojilo treće mjesto na državnom takmičenju iz literarnih eseja te iste teme.

Treće mjesto na državnom takmičenju za Faruka Balihodžića
Treće mjesto na državnom takmičenju za Faruka Balihodžića

Na stranici škole objavljen je njegov osvrt na takmičenje ali i na njegovo viđenje vrijednosti:

Prije priče o eseju, volio bih da se zahvalim i da naglasim zasluge moje profesorice bosanskog, profesorici Adisi Zuhrić-Rosić, koja me je i uvela u literarne eseje, dala mnogo podrške i naravno mnogo savjeta, bez nje ja sigurno ne bi postigao ovaj uspjeh. Tema eseja je dakle, „Moje stablo vrijednosti“ pa sam se fokusirao najviše na nešto što je svojstveno svima nama, a to su ljudske vrijednosti i moral, vrijednosti koje su u osnovama jednog ljudskog bića.

Međutim, šta nekome daje inspiraciju za pisanje eseja, često nije ljepota koja se može pronaći u našem moralu i ljudskim vrlinama, nego koliko često mi vidimo u našem društvu ono potpuno drukčije, a to je nemoral, primitivnost, iskvarene vrijednosti i izopačenost.

Nije potreban veliki um da primjeti na koji način se sve glorificiraju iskvarene i pokvarene vrijednosti u današnjem društvu pa samim time i umjetnost, nebitno da li je to u vidu eseja, muzike, likovnih radova ili čak filmova, videa i ostalih medija ne postaje nešto u čemu mi uživamo u slobodnom vremenu, nego ustvari postaje način da se ispovijedaju naša mišljenja kroz taj isti medij.

Veoma lahko umjetnost postaje ništa više nego način za ispovijest, pripovijedanje našeg unutarnjeg mišljenja koje smo formirali i držimo u sebi pri prizoru loših strana društva kroz teme u našem radu.

Prije svega, teme koje sam htio provesti kroz esej kao što sam rekao, nisu bile veličanje naših vrijednosti, nego istraživanje i prikazivanje posljedica odbacivanja tih istih, a i uvjeravanje čitaoca da nikada, bez obzira na okolnosti, on ne bi trebao odbaciti svoje vrijednosti,niti se odreći svog morala, jer to donosi štetne posljedice kako po društvo tako i na pojedinca.

To bi značilo da se čovjek ne smije odreći samog sebe, jer time gubi ono što je najvrijednije u njemu, gubi ljudskost, a to ga čini čovjekom.


Uprava škole zajedno sa kolektivom, želi da čestita Faruku Balihodžiću za sve rezultate koje postiže i što je učenik za primjer drugima.

- Oglašavanje -

Možda vas zanima