-1.2 C
Travnik

Travnik/ Poziv na akciju”Sedmica društvene odgovornosti”

Tekst se nastavlja nakon oglasa -

„Sedmica društvene odgovornosti „30.08. do 05.09.2021. godine #očistimotravnik#društvenaodgovornost#zajednicaodlučuje

Načelnik Općine , Kenan Dautović organizovao je akciju uređenja i čišćenja Travnika , sa posebnima akcentom na prevenciju  zaštite od poplava i požara, te bezbjednost saobraćaj kao I zaštitu životne okoline čiji je osnovni cilj unapređenje građanske I društvene odgovornosti I odnosa prema vlastitom gradu.

U daljem tekstu više informacija o ovoj aktivnosti:

OPIS STANJA

Općina Travnik  na svom širem području, posebno u zabačenim i zaklonjenim dijelovima općine izložena je rasipanju i nelegalnom deponovanju komunalnog i drugog otpada, što u znatnoj mjeri štetno utiče na čovjekovu okolinu, zdravlje ljudi i životinja.

Pored toga, jasno je i da postoji problem nivoa građanske odgovornosti i društvene odgovornosti nevladinog i privrednog sektora kao i potreba za stvaranjem novih standarda i vrijednosti u odnosu prema vlastitom gradu što mora postati naša zajednička odrednica i zadatak u narednom periodu.

Stoga je važno sagledati objektivno stanje kako bismo, novim praksama postali odgovrna lokalna zajednica u kojoj  svaki građanim, svaka ustanova i preduzeće i svaki nadležni organ znaju da svi moramo imati zajednički cilj a to je Travnik kao mjesto ugodnog i sigurnog života a to može biti samo ako svi ispunjavamo svoje obaveze.

GENERALNI CILJ: Uređenje i održavanje ekološki zdrave sredine kroz  unapređenje društvene i građanske odgovornosti  stvaranjem novih vrijednosti zajedničkog djelovanja i direktno je vezana za ciljane grupe: :

  1. Mladi – kao buduće snage naše lokalne zajednice kod kojih se mora razvijati osjećaj zajedništava i brige o zajednici kao i potrebe da ih potičemo na građansku odgovornost.
  2. Privatni sektor– kao područje za unapređenje standarda društveno odgovornog poslovanja kao važne vrijednosti budućeg uspjeha njih samih ali i  lokalne zajednice u kojoj posluju.
  3. Mjesne zajednice- kao nosioca mjesne samouprave u sklopu lokalne zajednice koje treba poticati da ojačaju svoju ulogu u odlučivanju ali i odgovornost.
  4. NVO – nevladin sektor koji se mora profilirati kao kritički i pokretački potencijal kako bi počelo ispunjavavati i pravdati  svoju formalnu strukturu.

SPECIFIČNI CILJEVI: Definisanim  terminom  predviđenih aktivnosti (30.8. do 5.9.2021. godine) tagiranim  kao “Sedmica društvene odgovornosti” žele se postići sljedeći specifični ciljevi:

  • Čišćenje i uređenje javnih površina, vodotoka,parkova I dječijih igrališta, putnih pojasa i pojasa uz značajnije društvene objekte I šetnice, sa posebnim akcentom na prevenciju  zaštite od poplava i požara, te bezbjednost saobraćaja kao i zaštitu životne okoline.

UČESNICI: Općinska administracija,JKP „Bašbunar“, JKP“Trebišnjica, Sportsko-rekreativni centar „Vlašić“, mjesne zajednice ,GSS, nevladine organizacije, Udruženje ribolovaca „Travnik“ i „Nova Bila“, Teritorijalna vatrogasna  jedinica „Travnik“, Dobrovoljna vatrogasna društva, lokalni mediji sa kojima Općina ima sklopljene ugovore , javne ustanove, privatni sektor i građani

ZAKLJUČAK: Ovaj Plan predstavalja osnov svih daljih aktivnosti na osnovu kojih će biti izrađeni operativni planovi pojedinačnih aktivnosti  sa definisanim mjerama , akcijama i odgovornostima

- Oglašavanje -

Možda vas zanima