23.8 C
Travnik

Travnik/ Multimedijalni performans “Hadžera”

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera večeras je u JU Centar za kulturu općine Travnik upriličen Multimedijalni performans “Hadžera”.

Performans je  rađen u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, a predstavlja spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja naroda sa naših prostora koji se mogu preslikati u bilo koji dio svijeta koji je osjetio strahote rata, piše Travnik.ba

 Performans sadrži niz ispovijesti ispričanih kroz monološke forme i posvećen je očuvanju kulture sjećanja na brojne žrtve stradale u ratovima u BiH kroz njenu krvavu historiju.

Travnik/ Multimedijalni performans "Hadžera"
Travnik/ Multimedijalni performans "Hadžera" 3

U ovom performansu, publika sa velikom emocijom prati susret dviju Hadžera, koje sa onoga svijeta, gdje boli nema i gdje je smrt olakšanje, pripovijedaju svoje patnje i stradanja. Kroz performans, režiser Riad Ljutović je uveo i mnoge druge likove – žrtve ratova i gledaoci bivaju svjedocima njihovih priča. Koreo scene, ansambl baleta, muzika i interpretatori muzike dali su poseban pečat i vrijednost ovom performansu, ali i olakšanje, jer daju određeni otklon prema traumatičnim situacijama i tako priču čine manje potresnom za gledaoce.

Travnik/ Multimedijalni performans "Hadžera"
Travnik/ Multimedijalni performans "Hadžera" 4

Režija pergormansa potpisuje Riad Ljutović, dok su uloge u istom ostvarile Merima Lepić Redžepović, Vanesa Glođo, polaznici Multimedijalnog projekta JU CKM, a također učestvuju Zanin Berbić, Alma Subašić, polaznici škole baleta JU CKM.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/424626338539335
- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima