Najpoznatiji Travničani

- Advertisement -

Ovaj idiomski poredak stvari u Travniku izgleda da počiva na prevelikoj koncentraciji vlage šumećkih potoka u snovima njegovih prefriganih stanovnika!

(NAPOMENA – TEKST JE U FAZI NADOPUNE)

Te čudnovate vode, ostaci paganskih običaja, prošlost jednog kraljevstva s bogumilima te vezirska tradicija učinili su da se u Travniku rađaju ili u njega dolaze živjeti umjetnici, duhovnici, velikomučenici, prepodobni oci, veliki čudotvorci, naučnici, putnici, i pustolovi…

Travnik je grad-slučaj, jer naselje koje ima manje stanovnika nego što londonsko Udruženje filatelista ima članova, a dalo je toliki broj znamenitih ljudi, zaista zaslužuje takvu karakterizaciju!

Dr. Anton Rakiđija

Dubrovčanin porijeklom, proveo je radni vijek kao znameniti hirurg u travničkoj bolnici koja ga je stipendirala. Nekoliko godina bio je lični liječnik etiopskog cara Haila Selasija. O njegovom hirurškom umijeću najbolje govori uzrečica Travničana koji, kada govore o nesrećama i povredama, imaju običaj reći: «Ne bi ga ni Rakidžija sastavio!»

Dr. Besim Spahić

Univerzitetski ekspert za marketing, dobitnik je evropskih nagrada za teatarske projekte. Bivši član travničkog Pozorišta je i kompozitor brojnih hitova pop muzike. Tvrdi da je po nacionalnosti Travničanin.

Derviš Korkut

Istoričar, iz ugledne travničke porodice Korkut, kao kustos Zemaljskog muzeja učestvovao je tokom Drugog svjetskog rada u spašavanju jedinstvene Sarajevske Hagade.

Bonval-Paša

Francuski grof Claude Alexandre de Bonneval, poslije poznat kao Ahmed-paša Kumbaradži, bio je neobična ličnost: visoki artiljerijski oficir francuske vojske koji se dopisivao s Monteskjeom i Volterom, znao je istovremeno biti neslućeni i hedonista i asketa; zbog svađe s državnim sekretarom Šamijarom, bježi u austrijsku vojsku u kojoj postiže velike uspjehe u ratovima protiv Turske; nakon velike afere s princem Eugenom, idući u vojnu inspekciju utvrđenja na otoku Krfu, iskrcava se u Dubrovniku i dolazi u Travnik.

Uživajući zaštitu vezira, ovdje se upoznaje sa islamom i prihvata ga kao svoju novu vjeru. Postaje načelnik artiljerije turske vojske, namjesnik Karamanije, beglerbeg Rumelije, paša sa tri tuga… Pokopan je 1747. uz najviše vojne počasti, a Turci su mu poslije podigli impozantni muzej.

Erik Brandis

Rođen 1834. u mariborskom dvorcu Windenau, u švajcarskoj grofovskoj porodici, postaje redovnik i botaničar. Nakon 38 godina provedenih u travničkoj Gimnaziji, profesor Brandis je u ovom gradu umro 3. januara 1921., ostavivši po svome prezimenu poznat herbar i 11 biljnih i životinjskih vrsta.

Ivo Andrić

Ivo Andrić, rođen u Travniku 1892. g. Dobitnik nobelove nagrade za književnost. Danas ga svojataju gotovo svi narodi bivše Jugoslavije, ali jedno je sigurno, Ivo je travnički pisac i nobelovac!

Ismail Raif

Pustolov iz Francuske, boravio je u Travniku u vezirsko doba, predstavljajući se i kao Ibrahim Manzur efendija, zatim kao alzaški Jevrejin Mendelshajm Serfbeer, s titulom majstora masonske lože… Taj Napoleonov oficir, zbog sukoba s pretpostavljenim, bježi u Carigrad u kojem prihvata islam i postaje pukovnik turske vojske, potom odlazi u Rusiju, Švedsku, Vestfaliju…

Dr. Jakov Gain

Travnički ljekar koji nakon povratka iz njemačkog zarobljeništva ostvaruje impresivnu univerzitetsku karijeru u Sarajevu. Odlikovan je za suzbijanje endemskih zaraznih bolesti.

Josef Palenicek

Kompozitor češkog porijekla, rođen u Travniku, još kao dijete pokazivao je klavirsku virtuoznost; autor je simfonijskih varijacija za imaginarni portret Ilije Erenburga te kantate “Pjesma o čovjeku”. Interesantno je da se jednom susreo s Ivom Andrićem u Chopinovoj rodnoj kući, a da niko od njih dvojice nije znao da su rođeni u istom gradu!

Josip Pejaković

Glumac koji je karijeru počeo u rodnom Travniku u Amaterskom pozorištu, te kao pjevač popularnog benda “Veziri”. Bivši direktor Drame Narodnog pozorišta uvijek naglašava da živi u Sarajevu koje se nalazi kod Travnika.

Skender i Muhamed Kulenovic

Travničani doseljenjem, pisac i slikar, uvršteni su u sve bosanskohercegovačke antologije umjetnosti. U Zavičajnom muzeju su izložena Muhamedova likovna djela rađena u specifičnoj slikarskoj tehnici bojene slame.

Miroslav Ćiro Blažević

Fudbalsku karijeru je počeo u rodnom Travniku kao igrač Nogometnog kluba “Bratstvo”, a vrhunac slave je doživio kao selektor Nogometne reprezentacije Hrvatske osvajanjem 3. mjesta na Svjetskom prvenstvu.

Maksimilijan Erenrajh

Pisac, rođen 1921. u Travniku, živi u Beogradu; dobitnik je prestižne NIN-ove nagrade za književnost 2001.

Nura Bazudlj-Hubijar

Ova liječnica u Travniku stvara literaturu koja ju je posljednjih godina učinila najčitanijom savremenom bosanskohercegovačkom spisateljicom.

Muharem Hubijar

Muharem Bazdulj je bosanskohercegovački novinar, prevodilac i književnik. Sin naše književnice Nure Badzulj-Hubijar i, mnogi bi rekli, naslijednik našeg nobelovca Ive Andrića.

Nikša Bratoš

Nekada član travničkih bendova i multiinstrumentalista, postao je u Zagrebu jedan od najboljih savremenih balkanskih muzičkih producenata.

Petar Barbarić

Redovnik Družbe Isusove, umro je u sjemeništu Gimnazije na Veliki četvrtak 15. aprila 1897. Zbog učinjenih dobrih djela i vjerovanja da posjeduje iscjeliteljske moći, njegov grob u nevolji posjećuju kršćani, muslimani i jevreji. Okončan je postupak beatifikacije, proglašenja blaženim redovnika čiji je mrtvački kovčeg godinama bio zazidan u podrumu Gimnazije.

Rusmir Agačević RUS

Rusmir Agačević , od majke Wande i oca Ferida iznjedren u pravo vrijeme, na dan četrnaesti, mjeseca devetog, fine godine 1952. u gradu Travniku na pupku Bosne. Osim što je u školu išao i po svijetu se skitao, cijeli je život pisao .

Sead Sarić

Sead Sarić je legendarni Travnicanin rodjen u Mostaru! Čovjek koji je ostavio duboko sjecanje na sve koji su ga znali. Sead Saric , rođen je 22. decembra 1946 godine u Mostaru. Osnovnu, gimnaziju i muzičku školu završio je u Travnku. Prirodno matematiči fakultet završava u Sarajevu. Kasnije radi kao profesor tehničke škole u Travniku. Bio je zaljubljenik u sport, osobito u nogomet.

Seid Memić Vajta

Pjevač grupe “Veseli akordi”, u Travniku, postao je najpopularniji pjevač bivše Jugoslavije, s tiražom od 3 miliona ploča. Jedan od najboljih vokalnih solista svih vremena na ovim prostorima sa svojih turneja uvijek se vraća rodnom mjestu.

Srebrenka Sena Jurinec

Oxford Dictionary predstavlja ovu opersku pjevačicu, rođenu u Travniku 1921., kao “najfiniji Oktavijan 20. stoljeća”, a bečka opera proglašava je 1971. počasnom članicom.

- Oglašavanje -
1,789LikesLikes

Možda vas zanima

Nikša Bratoš – Naš najveći kompozitor!

Nikša Bratoš je bosanskohercegovački kompozitor, muzički producent i aranžer. Rođen je 17. avgusta 1959. godine u Travniku. Tokom...

Porodica Karić iz Višnjeva živi od poljoprivrede i stočarstva

Huso Karić i njegova porodica iz sela Višnjevo svaki svoj dan započinju u zoru, a završavaju kasno navečer. Dvije parcele malina i...

OSMAN HADZIC / AL’ IZ SELA MOSOR KOD TRAVNIKA

Travničko selo Mosor se nalazi udaljeno oko 6 km od Travnika. Džemat Mosor je jedan od manjih u MIZ...

Travnik/ Uvođenje sistema upravljanja za tokove posebnih kategorija otpada u dva...

Info dan na kojem će REZ Agencija predstaviti projekt „Uvođenje sistema upravljanja za tokove posebnih kategorija otpada u dva kantona u Bosni...