Šta je i kada se izvodi operacija katarakte?

Slobodno se može reći da je danas operacija katarakte svrstana u rutinske medicinske postupke. Osnovni cilj koji ima takva medicinska intervencija jeste da pacijentu poboljša vid, odnosno da ukloni zamućeno sočivo i na taj način utiče na poboljšanje vida pacijena.

Šta je katarakta?

Kako vreme odmiče, tako kod nekih ljudi dolazi do pojave, koja je poznata kao zamućenje očnog sočiva, što kako godine prolaze, može i te kako negativno da se odrazi na kvalitet vida, ali i generalno na kvalitet života pojedinca.

Jednostavnije govoreći, usled protoka vremena dolazi najpre do gubitka vode, a zatim i do postepenog zgušnjavanja belančevina, koje čine vlakna očnog sočiva. Upravo sve to postepeno i dovodi do zamućenja očnog sočiva, odnosno do pojave takozvane mrene ili katarakte.

Zašto se javlja katarakta?

Brojni su uzroci koji mogu da dovedu do ove pojave, a operacija katarakte se izvodi onda kada lekar specijalista oftalmologije proceni da je to neophodno. Podrazumeva se da će pre toga pacijent biti podvrnut pregledu, kako bi nadležni lekar bio u mogućnost da proceni u kakvom stanju se nalazi očno sočivo, te da donese odluku o tome da li je zaista neophodno izvršiti operaciju katarakte u tom trenutku ili još uvek nije.

Na prvom mestu može se javiti urođena katarakta, koja se neretko karakteriše kao nasledna ili do koje dolazi usled različitih promena na oku.

Jedna od najčešćih je i takozvana staračka katarakta, do koje neminovno dolazi kako organizam stari, s tim što do zamućenja očnog sočiva zaista može doći u različitoj životnoj dobi, te ta pojava nije nužno vezana za starost.

Može se javiti i katarakta nakon povreda oka, kada govorimo o takozvanoj traumatskoj katarakti, a postoji i ona koja je okarakterisana kao komplikovana katarakta i javlja se vrlo često nakon određenih operacija na oku ili nakon nekih drugih oboljenja oka.

Sem toga, do pojave katarakte može dovesti i duža upotreba određenih lekova.

Ipak, mora se priznati da je pravi i tačan uzrok nastanka katarakte praktično nepoznat, ali je zato poznato da postoje rizici koji utiču na nastanak ovog stanja. Nema sumnje da preterano konzumiranje alkohola i duvana mogu dovesti do pojave katarakte, zatim preterana izloženost suncu i to najpre UV zračenju, kao i neadekvatna ishrana.

Koji su simptomi katarakte?

U zavisnosti od toga koji je stepen katarakte, zavisiće i simptomi. Oni koji se karakterišu kao početni simptomi katarakte su ti da pacijent ima osećaj da vidi zamućeno, a bez obzira da li nosi naočare ili ne. Iako se kod mnogih pacijenata obično na oba oka javlja katarakta, može se javiti i prvo na jednom, a kasnije na drugom ili ne, s tim što se podrazumeva da se kod svake osobe napredovanje ove bolesti razlikuje.

Kasniji simptomi koji ukazuju na to da je operacija katarakte ipak neophodna su, osim zamagljenog i vrlo nejasnog vida i takozvano rasipanje svetlosti, a u većini slučajeva osoba vidi sa različitom percepcijom boje, odnosno boje koje ona vidi su prilično nejasne i blede. Neretko dolazi i do vrlo čestih promena dioptrije na naočarima koje neko nosi, ali i do takozvanog zablještenjenja, kada oko konkretne osobe bude izloženo nekom izvoru svetlosti ili jačim sunčevim zracima. Sem toga, jedan od simptoma predstavlja i vrlo tešku mogućnost gledanja kada je noć ili kada je slabije svetlo. Mogu se javiti i duple slike ili nejasne slike i to obično na jednom oku.

Kako se leči katarakta?

Opet u zavisnosti od toga koji nivo ovog oboljenja je u pitanju, odnosno u kom stepenu je oko pogođeno zamućenjem, te da li su u pitanju jedno ili dva oka koja su zahvaćena, će zavisiti i da li je operacija katarakte neophodna u datom momentu. U svakom slučaju se preporučuje prilikom pojave bilo kog od navedenih simptoma obratiti se lekaru specijalisti oftalmologije i zatražiti njegovo mišljenje.

U suštini, operacija katarakte danas se smatra rutinskom intervencijom, te pruža mogućnost pacijentu da se, vrlo brzo nakon završetka medicinske procedure vrati normalnim aktivnostima.

Kako se izvodi operacija katarakte?

S obzirom na to da je u pitanju praktično rutinska procedura, to se operacija katarakte smatra i bezbolnom intervencijom.

Hirurško lečenje katarakte ili operacija katarakte smatra se u celom svetu jednom od najčešćih medicinskih procedura. U velikoj meri će uticati na poboljšanje vida pacijenta, pa čak može i da mu pomogne da potpuno eliminiše korišćenje bilo kontaktnih sočiva bilo naočara.

Najbitnije je napomenuti da je operacija katarakte potpuno bezbolna i da se u određenim ordinacijama može raditi i uz pomoć ultrazvuka. Kao savremena metoda, ultrazvučna operacija katarakte se može vršiti čim pacijent primeti da je došlo do poremećaja vida, a na osnovu preporuke nadležnog lekara, ukoliko ga to ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Za razliku od ranijih intervencija, kada je bilo neophodno da katarakta sazri, zahvaljujući tome što postoji ultrazvučna operacija katarakte, to danas nije obavezno.

U suštini će lekar specijalista oftalmologije koji izvodi ovu intervenciju, jednostavno umesto postojećeg ugraditi veštačko intraokularno sočivo, a u zavisnosti od potreba pacijenta i naravno toga šta on želi, zavisiće i koje sočivo bi trebalo da bude ugrađeno.

Operacija katarakte obavlja se u lokalnoj anesteziji, koja podrazumeva ukapavanje kapi, a zatim nakon što anestezija počne da deluje, lekar specijalista oftalmologije će načiniti minimalan rez na rožnjači pacijenta, kako bi mogao da ukloni kataraktu i da umesto nje ugradi veštačko intraokularno sočivo.

Što se tiče postoperativnog toka, on je prilično lak i brz, uzevši u obzir da pacijent biva vrlo brzo po završetku intervencije i otpušten na kućno lečenje. Operacija katarakte uglavnom nema komplikacija, uzevši u obzir da je 0,1 procenat učestalosti komplikacija. Svakako se uvek preporučuje na ovu intervenciju ići kod proverenih stručnjaka.

U suštini, oko dva časa bi trebalo pacijent da boravi u medicinskoj ustanovi u kojoj će mu biti izvršena operacija katarakte, uzevši u obzir da će već pola sata po završetku intervencije biti otpušten na kućno lečenje, posle čega će biti u obavezi da se sutradan javi na kontrolni pregled.

Treba napomenuti i to da se vrlo lako može desiti da se kod pacijenta po završetku ove hirurške intervencije javi blagi svrab ili grebuckanje, ali ne bi trebalo da oseća nikakav bol. Takođe se kod većine pacijenata nakon što bude završena operacija katarakte vrlo brzo primeti i značajno poboljšanje vida. Foto: pexels.com

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Možda vas zanima

Uskoro stabilizacija vodosnabdijevanja nakon uspješnih radova JKP “Bašbunar”

Obavještenje iz JKP ''Bašbunar'' Travnik Poštovani korisnici usluga JKP “Bašbunar” Travnik, obavještavamo vas da je uspješno spojen glavni potisni vod, te očekujemo početak punjenja i...

OPĆINA TRAVNIK / Informacija za demobilisane borce i supruge...

U službenim novinama SBK broj:3/24 objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi. Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, prema ovom Zakonu,...

U četvrtak i petak u Travniku obilježavanje Dana nezavisnosti...

Centar za kulturu općine Travnik u saradnji sa Općinom Travnik organizuje Svečanu akademiju povoodom Dana nezavisnosti BIH.  Svečana akademija biti će održana u četvrtak...

(FOTO) U toku obimni radovi JKP “Bašbunar” u centru...

Kako je i ranije najavljeno jučer su u centru Travnik počeli obimni radovi. Riječ je o radovima u ulici Čabruša sa spojem na Bosansku. Zbog aktuelnih...

Drugi čitaju

Preminula je Nadira Šahinović

NADIRA ŠAHINOVIĆ rod. Alagić Preminula u Sarajevu, 26.01.2024. godine u 75. godini života. Sahrana će održati u srijedu 31.01.2024. godine u 12:30 sati na...

Šta vidjeti u Travniku?

Ako u skorije vrijeme planirate posjetiti čuveni vezirski grad u srcu Bosne i Hercegovine onda u nastavku pročitajte šta vidjeti u Travniku! Šta vidjeti u...

JU Bolnica Travnik ograničila posjete

Kako je saopćeno iz JU Bolnica Travnik, zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane gripom, prinuđeni su reducirati posjete. Naime za vrijeme prijepodnevnih i poslijepodnevnih posjeta broj...

Mlinčići Jajce

Mlinčići – pravi mali raj na zemlji Ako vas put navede u Jajce, nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na zemlji - Mlinčići Jajce. Svako...

Katakombe Jajce

Katakombe u Jajcu će vas vratiti 600 godina unazad Katakombe Jajce možda nisu  poput onih u Rimu, jer su one u Rimu iz 2. i...

Preminula je Mia Čuturić

Tužnog srca javljamo cjelokupnoj rodbini, prijateljima i znancima žalosnu vijest da nam je neprežaljena MIA (IVAN) ČUTURIĆ 2014.-2024. Preminula dana 06.02.2024. godine u 10....

VOZAČI OPREZ / Saobraćajna nezgoda na izlazu iz...

Nove sniježne padavine stvorile su nove probleme vozačima. Na magistralnom putu u mjestu Gospino vrelo u Travniku dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su...