Šta je Crowdfunding i kako funkcioniše grupno finansiranje?

- Advertisement - Šta je Crowdfunding i kako funkcioniše grupno finansiranje?

Crowdfunding je oblik grupnog finansiranja i odnosi se na ‘otvoreni’ poziv široj javnosti, obično putem specijalizirane internet platforme, kako bi se izvršilo prikupljanje finansijskih sredstava za određeni projekt ili poslovno ulaganje.

Platforme za grupno finansiranje povezuju vlasnike projekata i ideja sa višestrukim, uglavnom neprofesionalnim, ulagačima. Naredna značajka grupnog finansiranja je prikupljanje relativno ‘manjih’ novčanih iznosa od ‘velike’ grupe ljudi – potencijalnih investirora.

Crowdfunding finansiranje može biti sa finansijskim povratom u vidu pozajmljivanja novca uz otplatu kapitala sa/bez kamate ili ulaganja kapitala sa podjelom dobiti odnosno modelom vrijednosnih papira i bez finansijskog povrata (eng. non-equity crowdfunding) u vidu donacija ili sponzorstva koje je utemeljeno na nagradama ili pretprodaji proizvoda.

Šta je crowdfunding finansiranje – ZA I PROTIV

Osnovna prednost grupnog finansiranja ogleda se u činjenici da relativno ‘mali’ ulagači, koji su okupljeni oko zajedničke ideje, mogu napraviti značajne tržišne promjene npr. ulaganjem u ekološki održive projekte i slično.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - Šta je Crowdfunding i kako funkcioniše grupno finansiranje?

Najveći nedostatak grupnog finansiranja je rizičnost pri ulaganju, jer ulagači nemaju direktan kontakt sa vlasnikom ideje (projekta) ili veće saznanje od onoga što je postavljeno na web stranici projekta na nekoj od platformi za grupno finansiranje.

Crowdfunding platforme – Najpoznatije

Platforma za grupno finansiranje je digitalni alat u vidu ‘napredne’ internet stranice na kojoj se prezentiraju idejni projekti, vrši njegovo finansiranje, kao i sva marketing komunikacija i interakcija između 2 zainteresirane strane: start up kompanije i potencijalnih ‘malih’ ulagača – investitora.

Najznačajnije globalne platforme za grupno finansiranje su:

– Kickstarter: najveća platforma za finansiranje kreativnih projekata 

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - Šta je Crowdfunding i kako funkcioniše grupno finansiranje?

– Indiegogo: specijalizirana platforma za inovacije u tehnologiji i dizajnu 

– Rockethub: platforma za razvoj poduzetništva i podrškurazvoju ‘malih’ biznisa 

– Crowdcube: prva platforma za finansiranje projekata sa finansijskim povratom

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - Šta je Crowdfunding i kako funkcioniše grupno finansiranje?

Svaka platforma za grupno finansiranje ima svoje specifičnosti oko kojih se kreira odgovarajuća interesna ‘zajednica’ za promociju i finansiranje konkretnih projekata. Pričitajte članak sa deset platform za grupno finansiranje NVO-a.

Grupno finansiranje, kao jedan od alternativnih načina finansiranja projekata, nastao je kao rezultat uspješne primjene digitalnih alata na ‘slobodnom’ finansijskom tržištu.

Iako izgleda kao jednostavan poduhvat, treba imati u vidu da nije dovoljno samo pokrenuti crowdfunding kampanju, na odgovarajućoj (globalnoj) platformi, kako bi se uspješno finansirao konkretan projekat.

Zaključak – Šta je Crowdfunding

I za ovaj alternativni oblik finansiranja projekata neophodna su odgovarajuća znanja i vještine, kako bi se potencijalni investitori opredjelili da, između brojnih ideja i projekata, izaberu da finansiraju projekat za koji je kreirana konkretna crowdfunding kampanja.

Kako pokretanje crowdfunding kampanje nije jednostavan zadatak, domaće start-up kompanije i poduzetnici rijetko se upuštaju u ove aktivnosti, iako to može biti kreativan način kako za finansiranje projekta, tako i za promociju vlastitih aktivnosti na tržištu.

Primjenom grupnog finansiranja najbolje rezultate postižu tehnološki projekti, a ovaj alternativni način finansiranja može se uspješno koristiti i za druge društveno korisne projekte odnosno za društveno poduzetništvo.

Grupno finansiranje je još jedan ‘novi’ digitalni trend za alternativno finansiranje inovativnih projekata koji su od koristi za društvo u cjelini.

Šta je Crowdfunding i kako funkcioniše grupno finansiranje?
- Oglašavanje -
Šta je Crowdfunding i kako funkcioniše grupno finansiranje?

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na travnik.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Možda vas zanima

Rudari RMU “Abid Lolić” obustavili proizvodnju

Rudari RMU "Abid Lolić" obustavili su jutros proizvodnju. U radnički neposluh su stupli zbog kašnjenja isplate plaća, a koje je nemoguće isplatiti...

I OVO JE BiH / Penzioneri glavni radnici na pijaci u...

https://www.youtube.com/watch?v=rFiUevae-uY Iako su svi zabrinuti zbog situacije sa koronavirusom i svakodnevne neizvjesnosti, pijaca u Travniku u znaku...

U HB “Dr. fra Mato Nikolić” veliki broj medicinskog osoblja pozitivan...

Iz Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila upućeno je saopćenje za javnost u kojem stoji da je veliki broj medicinskog...

Promocija knjige “Snovopriče o Sefardima i Aškenazima travničkim”, pisca Rusmira Agačevića-Rusa

U velikoj sali Centra za kulturu općine, Travnik u sklopu kulturne manifestacije "Andrićevi dani 2020.", održana je promocija knjige "Snovopriče o Sefardima...