Sjećanje na Esmu Imširpašić/ I ovo je moje naslijeđe

Sjećanje na Esmu Imširpašić – ”I ovo je moje naslijeđe – In memoriam Esma Imširpašić”

U Zavičajnom muzeju Travnik održana je Prezentacija edukativne muzejske radionice tkanja bosanskog ćilima u znak sjećanja na Esmu Imširpašić.

Sjećanje na Esmu Imširpašić
Sjećanje na Esmu Imširpašić

Podršku za pokretanje i organiziranje Muzejske radionice tkanja bosanskog ćilima pružili su roditelji prerano preminule saradnice Muzeja Esme Imširpašić, te je radionica pokrenuta u znak sjećanja na Esmu pod sloganom: ”I ovo je moje naslijeđe – In memoriam Esma Imširpašić”.

Sjećanje na Esmu Imširpašić
Sjećanje na Esmu Imširpašić

Predhodne dvije godine Muzej je zajedno sa Elči Ibrahim pašinom medresom, u znak sjećanja na saradnicu Muzeja Esmu organizirao Nagradni konkurs ”In memoriam Esma Imširpašić” za najbolji stručni i naučni rad iz oblasti historije, arheologije, historije umjetnosti i etnologije.

”Ove godine odlučili smo se da to bude edukativna radionica tkanja, kojom je zamišljeno da se učini važan iskorak na spašavanju i očuvanju bosanskog ćilima. Ručni rad i kreativno izražavanje bilo je imanentno Esminoj ličnosti koja je svoj kreativni izraz, između ostalog usmjerila i u razvoj obrta za izradu ženskih pokrivala i ukrasa za glavu”, istakli su iz Zavičajnog muzeja Travnik.

Sjećanje na Esmu Imširpašić
Sjećanje na Esmu Imširpašić

Podrškom Esminih roditelja Zavičajni muzej Travnik je učinio konkretan iskorak na oživljavanju vještine i tehnike tkanja bosanskog ćilima, a u cilju zaštite i promocije ovog autentičnog proizvoda naše kućne radinosti.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima

spot_img