9.8 C
Travnik

Sefardska noć i program čitanja bajki i priča za djecu: Druženje sa Rusmirom Agačevićem Rusom

Sefardska noć naziv je programa koji se već godinama, tradicionalno održava u okviru Festivala Baščaršijske noći. U okviru ovog programa danas sa početkom u 21 sat, u atriju JU Bosanski kulturni centar KS bit će održana promocija knjige autora Rusmira Agačevića – Rusa

Kao gost će nastupiti vokalni solista Vladimir Mićković, a izvest će neke od najljepših sefardskih romansi. Program se organizuje u saradnji sa Udruženjem za očuvanje jevrejske kulture i tradicije HAGADA. Voditelj programa će biti dr. Eli Tauber.

Sefardska noć je pokušaj da se sačuva kultura i tradicija Jevreja u Sarajevu. Na manifestaciji će poznati bh. dramski pisac i Travničanin, Rusmir Agačević – Rus, poznat i kao TV glumac, predstaviti svoju novu knjigu pod nazivom “Snovopriče o Sefardima i Aškenazima travničkim”. U pitanju su kratke pripovijetke, ispisane fantazmagoričnim i gotovo poetiziranim jezikom koje svjedoče o istinitim događajima, o životu Jevreja ne samo u Travniku i Bosni, nego i u Parizu, Moskvi i diljem svijeta. Svi likovi iz Snovopriča su istiniti i svi su u Travniku rođeni, te kroz njihov život upoznajemo običaje i prilike kroz dugi niz godina na ovim našim prostorima…

Dan kasnije, u subotu, 17. 07. Rusmir Agačević će u okviru Baščaršijskih noći održati program za djecu na kojem će čitati bajke i priče. Ovaj interaktvini program na kojem će i djeca iz publike biti učesnici bit će održan u atriju JU BKC KS, sa početkom u 13,00 sati.

Besplatne ulaznice se preuzimaju na portirnici BKC-a.

Rusmir Agačević gotovo 40 godina piše pozorišne predstave, priče, ali i pjesme za djecu. Svojim vedrim i edukativnim stihovima on upućuje najmlađe na lijepo ponašanje, na poštovanje prema starijima, na ljubav prema životinjama, na brigu prema zaštiti prirode. Način na koji svojim stihovima upućuje poruke izazivaju veliki interes kod najmlađih koji se rado uključuju u čitanje i razgovor s autorom.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima

spot_img