SBK/ Ministarstvo privrede u saradnji sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, te Privrednom komorom FBiH organiziralo sastanak sa privrednim subjektima

Ministarstvo privrede SBK je u saradnji sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, te Privrednom komorom FBiH danas organiziralo je sastanak sa privrednim subjektima u zgradi Vlade SBK.Ispred Ministarstva privrede SBK prisustvovao je ministar Nisvet Hrnjić, ispred Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije sekretar Stipo Buljan, ispred Privredne komore FBiH podpredsjednik Mirsad Jašarspahić sa saradnicima, te ispred Udruženja poslodavaca SBK predsjednik Kemal Čolak sa saradnicima.

Razlog održavanja sastanka je to što je u Službenim novinama FBiH br: 76/21, od 24.09.2021. godine, objavljen Javni poziv za kandidovanje utroška sredstava utvrđenih u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije ”Tekući transferi i drugi tekući rashodi – subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima. „


Nakon uvoda u navedeni sastanak, detalje o Javnom pozivu prezentovao je sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan koji je ujedno i odgovarao na postavljena pitanja od strane privrednih subjekata.

Javni poziv i dodjela grant sredstava ocijenjena je pozitivno i stimulativno za privredne subjekte sa područja našeg kantona. Dodjela ovih sredstava predstavlja veliku pomoć za razvoj privrede, održavanju postojećih kao i za otvaranje novih radnih mjesta.

Na navedenom sastanku također su iznesene i primjedbe na Javni poziv, a koje se odnose na eliminatorne kriterije, odnosno na mogućnost ponovnog apliciranja ukoliko su privredni subjekti već ostvarili sredstva na prethodnom Javnom pozivu, kao i prijedlozi privrednih subjekata o održavanju sastanaka i konsultacija prije predmetnih programa i objave ove vrste javnih poziva.


Ministar Ministarstva privrede SBK Nisvet Hrnjić zahvalio se na predstavljanju i izrazio nadu da će privredni subjekti na ovom Javnom pozivu ostvariti značajna sredstva kao i na sličnom prethodne godine.

Na sastanku je također bilo govora i o drugim aktuelnim temama, a koje se odnose na privredu i to uticaj pandemije na privredu i slab odziv na vakcinaciju protiv COVID-19, kao i o revolving i grant fondovima na federalnom nivou, te o najavljenom poskupljenju električne energije.
Intezivna saradnja vlasti i privrednih subjekata nastavit će se u okviru svih pitanja, a sve u cilju postizanja što boljih rješenja i rezultata.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima

spot_img